LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 10-27-2006, 01:33 PM   #1
bravespear
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2005
Distribution: Gentoo,Ubuntu,Helix,Debian
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
3d acceleration on ATI Rage Pro 128


Hi, I'm fairly new to Linux, but have been working with computers for years. I have an HP e-pc 42 with an ATI RagePro 128 agp card that I am unable to get 3d video working. The installation is Gentoo 2006.1. Is there a howto available anywhere? I have tried the steps located at http://gentoo-wiki.org for setting up ati drivers, but all I ever get when following the instruction is gdm and xorg to stop working.

Thanks for pointing me in the right direction.

Last edited by bravespear; 10-27-2006 at 01:42 PM.
 
Old 10-27-2006, 06:48 PM   #2
bigjohn
Senior Member
 
Registered: Jun 2002
Location: UK .
Distribution: *buntu (usually Kubuntu)
Posts: 2,682
Blog Entries: 9

Rep: Reputation: 45
Quote:
Originally Posted by bravespear
Hi, I'm fairly new to Linux, but have been working with computers for years. I have an HP e-pc 42 with an ATI RagePro 128 agp card that I am unable to get 3d video working. The installation is Gentoo 2006.1. Is there a howto available anywhere? I have tried the steps located at http://gentoo-wiki.org for setting up ati drivers, but all I ever get when following the instruction is gdm and xorg to stop working.

Thanks for pointing me in the right direction.
dunno about ATI cards, never used one, mainly because Nvidia's linux support is superior to ATI and I just happen to have a system that came with an nvidia card.

Normally with nvidia cards, one of the stages for installation/implementation is to change the Xorg.conf file, so that instead of using the generic "nv" driver, I'd use the proprietary "nvidia" driver.

I'm guessing that that would be the reason for the x server failing too start. You could try following the gentoo wiki instructions again, and if it goes as before, try just logging in with CLI (probably as root) and then look at the contents of /var/log/Xorg.0.log to see what error messages it gives you. I seem to recall that gentoo should have installed the "pico" editor by default (unless you've changed it) so from memory the command would be
Code:
pico /var/log/Xorg.0.log
Also, have you looked at the actual gentoo forums ??? There might be something there.

regards

John
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ATI Rage 128 pro weijie90 Linux - Hardware 0 07-21-2006 11:02 PM
Can't get the 3d acceleration and tv tuner to work on Ati rage 128 sys7em Linux - Hardware 0 10-13-2004 10:52 AM
Rage 128 Pro 3D Acceleration problems mc_03 Linux - Hardware 0 05-27-2004 10:13 PM
How do I get hardware acceleration on Rage 128 Pro? vincebs Linux - Hardware 4 02-21-2004 01:28 AM
3D acceleration in linux with an ATI Rage 128 PRO? leeman_s Linux - General 2 01-25-2003 05:52 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:56 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration