LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 12-03-2005, 06:00 PM   #1
Vulnix
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2005
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
Sound Blaster Audigy 2 NX - Distorted Sound


Hey Guys,

I never got my Audigy to work before in linux. I am running RHEL 4 and it autodetected it, and actually got it close to working. The sound comes out but it is distorted. I was wondering if anyone has encountered this problem and could shed some light on it.

Thanks,

Dave
 
Old 12-03-2005, 07:01 PM   #2
Vulnix
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2005
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
For anyone in the same boat I am just going to post a fix so far.

If you use XMMS go into the MPEG play back plug in. turn down the sampling rate to 22 and restart XMMS. Your sound should now come through clean.

I read that this can also be solved by forcing all sound through the card at 48khz. I am going to try this shortly. Right now I am happy it is just playing properly.
 
Old 12-04-2005, 05:36 AM   #3
batalha
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2005
Posts: 12

Rep: Reputation: 0
I have the same problem with that precise soundcard, but seems like a distro/kernel version specific thing. If you install the ubuntu 5.10 for instance, the sound is crystal! Try updating alsa or your kernel and post
 
Old 12-04-2005, 10:51 PM   #4
Vulnix
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2005
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I will give that a shot. My kernel is pretty recent, it could be my alsa drivers. I will give that a shot.

Thanks
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No sound coming from my sound blaster audigy 2 ZS platinum sound card msab Linux - Hardware 9 12-05-2010 05:10 AM
No sound w/ Creative Audigy Sound Blaster Live nyhm Linux - Hardware 10 10-08-2006 05:35 PM
Sound Blaster Audigy help chrisbhall Linux - Newbie 7 10-12-2004 08:30 PM
Distorted, Tinny sound on Audigy beardflute Linux - Hardware 0 03-14-2004 10:51 AM
Sound Blaster Audigy Surround Sound GameboyHippo Linux - Hardware 0 12-04-2003 08:15 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:32 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration