Review your favorite Linux distribution.
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?


  Search this Thread
Old 03-20-2005, 04:40 AM   #1
Registered: Oct 2003
Location: Poland
Distribution: Fedora 7
Posts: 59

Rep: Reputation: 15
Problems with Realtek ALC850 sound chip

Hi. I've recently upgraded my box And now I'm using the above soundcard. The problem is that I cannot get sound in doom3:
------ Alsa Sound Initialization -----
asoundlib version: 1.0.6
opened Alsa PCM device plughw:0 for playback
buffer size select failed: Invalid argument
close pcm
WARNING: sound subsystem disabled

I''ve also experienced problems with xmame, but these were easily resolved:
What can be wrong? Any help would be appreciated.

Running the game with +set s_numerOfSpeakers 2 allowed me to play using OSS, but alsa is segfaulting due to the above bug.

Last edited by Belegdol; 03-21-2005 at 10:36 AM.
Old 03-21-2005, 07:36 PM   #2
Registered: May 2004
Location: Italy
Distribution: Debian Unstable 64bit
Posts: 99

Rep: Reputation: 15
same exact problem here and also same hardware, i've to play with "doom3 +set s_driver oss" and that's not good... if you find a way, plz let me know, i can't stand using oss

here is my code:
------ Alsa Sound Initialization -----
asoundlib version: 1.0.8
opened Alsa PCM device default for playback
buffer size select failed: Invalid argument
close pcm
WARNING: sound subsystem disabled

Old 04-08-2005, 07:46 AM   #3
LQ Newbie
Registered: Apr 2005
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
i can't get soound on doom3 me too,,, i have an asus a8v with alc850 chipsound, and i get this message with doom3
----------- OSS Sound Initialization -----------
opened sound device '/dev/dsp'
/dev/dsp - bit rate: 16, channels: 2, frequency: 44100
WARNING: mmap 57344 bytes on device /dev/dsp failed: Input/output error

close sound device
WARNING: sound subsystem disabled

i installed also the doom3 demo, and this , i don't know why,all works fine. from the demo i get this message about sound :
------ OSS Sound Initialization ------
opened sound device '/dev/dsp'
ioctl SNDCTL_SYSINFO failed: Invalid argument
this ioctl is only available in OSS/Linux implementation. If you run OSS/Free, don't bother./dev/dsp - bit rate: 16, channels: 6, frequency: 44100
allocated a mix buffer of 49152 bytes

i have installed also ut2004 and i have no problem......anyone can tell me how can make doom3 play sound ?


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Getting AC97 drivers use Realtek ALC850 SPDIF output Jaegermeister Linux - Hardware 14 05-01-2006 04:58 AM
Realtek alc850 sound problems TheCrizu Mandriva 1 09-24-2005 02:10 PM
Poor sound quality on ALC850 onboard sound (FC3) c_ryan Linux - Hardware 3 05-20-2005 04:58 AM
2 in 1 : Realtek ALC850 and RADEON 9700 PRO ph0ngwh0ng Linux - Hardware 1 08-11-2004 04:00 PM
The RealTek chip appears to be active, so some registers will not be read. thep Linux - Networking 0 02-10-2003 12:41 AM

All times are GMT -5. The time now is 12:35 AM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration