LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 06-03-2004, 08:52 AM   #1
kenji1903
Member
 
Registered: Apr 2004
Location: M'sia, Aus, Chn
Distribution: Redhat Linux 8 & 9, Fedora Core 2, XP
Posts: 301

Rep: Reputation: 30
Exclamation RAID1 and GRUB - error loading operating system


I was doing these test on RAID1 with my two 40GB Seagate IDE hard drives...

Here's what I did:
* I took out hdc
* formatted it into NTFS under XP
* While waiting, I tried booting hda alone, it works fine
* after that I reinstalled hdc
* sfdisk-ed it so it will have identical partitions with hda
* then raidhotadd to add it back in to the RAID array
Now, hdc works fine... no worries at all

I did it again with hda, hdc boots fine by itself... but when i did the remaining steps and reboot, I get this:
Error loading operating system
I could not find this error message in the GRUB manual~

I got curious and unplugged hda's power, I can get into GRUB and managed to load Linux~!!!

Hope you guys get what I said above, haha
Do let me know if you all need more info...
This is some weird sh*t... well, at least its weird to me

Oh yeah, before I ran those test, I did this in GRUB:
Code:
>device (hd0) /dev/hdc
>root (hd0,0)
>setup (hd0)
So i can boot both even if either drive fails (got this from http://lists.us.dell.com/pipermail/l...ly/014331.html if anyone is interested)

CheerS,
~WiLL~
 
Old 06-03-2004, 10:00 PM   #2
kenji1903
Member
 
Registered: Apr 2004
Location: M'sia, Aus, Chn
Distribution: Redhat Linux 8 & 9, Fedora Core 2, XP
Posts: 301

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Not enough info?
I'll provide more if someone could give me some advice here...
Thanks~
 
Old 06-06-2004, 01:49 AM   #3
kenji1903
Member
 
Registered: Apr 2004
Location: M'sia, Aus, Chn
Distribution: Redhat Linux 8 & 9, Fedora Core 2, XP
Posts: 301

Original Poster
Rep: Reputation: 30
*bump*
 
Old 06-06-2004, 10:27 PM   #4
kenji1903
Member
 
Registered: Apr 2004
Location: M'sia, Aus, Chn
Distribution: Redhat Linux 8 & 9, Fedora Core 2, XP
Posts: 301

Original Poster
Rep: Reputation: 30
I am like talking to myself

Always being curious, I changed the GRUB settings from hd0 to hd1 like so:
Code:
# grub
> device (hd1) /dev/hda
> root (hd1,0)
> setup (hd1)
> quit
Weirdly, i can boot into linux again!
I'm raidhotadd-ing my hda back into the array now, hoping that the data will be the same as hdc...

Hope someone out there can give me some advice whether what i'm doing is rational or not~
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Error Loading Operating System sredmon Linux - General 4 08-06-2005 12:52 PM
Error loading operating system yakkiez Fedora 8 07-13-2005 10:14 PM
error loading operating system juvell Fedora - Installation 3 02-01-2005 03:56 AM
Error Loading Operating System infidelis Slackware - Installation 6 10-22-2004 12:46 PM
Error loading Operating System MikeBack Linux - Newbie 2 01-30-2004 12:10 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:23 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration