LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Ubuntu
User Name
Password
Ubuntu This forum is for the discussion of Ubuntu Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-02-2006, 01:57 AM   #1
DarkShades
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Location: Canada
Distribution: Ubuntu Lucid, Knoppix ,Lucid Puppy, Redo Backup & Rescovery
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
Laptop USB port not showing up in the device list


I love Ubuntu, but on my laptop (Thinkpad 390E PII 300Mhz) I've had an issue that is very frustrating.

I can't use my USB port (USB 1.1). I want to plug a lot of different devices into that one port. Mouse, USB key drive, digital camera, and colour printer. But none get recognized, and the device never shows in the '/dev/' directory.

When I ran Slackware on the TP390E the USB port worked but only for one device at a time based on which the port was set up to work for.

When I ran Debian (sarge) all the devices worked right.

I'm running Ubuntu 5.04 now.

I ran 'lspci' and it finds the USB controller just fine in the list of PCI devices.

When I dmesg|less I see that uhci_hcd ran into an error 16 (The probe of the USB PCI device fails) , later ohci_hcd loads successfully.

'/etc/udev' looks completely configured to accept sda devices (1-9).

I'm thinking that means that the problem is some where between the hardware and Sysfs detecting the hardware plugged into the computer. Does that make any sense?

I'm still on the learning curve with Linux though so I'm not really sure what I can do at this point to fix this problem with the USB port.

Anyone know what I can do to get this stubborn problem finally solved?
 
Old 03-03-2006, 08:52 AM   #2
satinet
Senior Member
 
Registered: Feb 2004
Location: England
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 1,469

Rep: Reputation: 46
what's the output of "lsusb"

does ubuntu actually run on a 300mzh think pad?? not a bit slow??

anyway, i think you need to run "ohci" maybe rather than uhci. but i guess this would involve a kernel recompile (up to you)
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
USB device didn't detect.But port is detected sainusahib Linux - Hardware 2 01-31-2006 02:37 AM
Dell Laptop Broken USB port. How to disable? newb sfumato Linux - Hardware 2 10-06-2005 03:49 PM
IrDA and USB configuration on laptop and port replicator SuSE_Lamer SUSE / openSUSE 2 03-06-2005 09:25 AM
What device is the USB port on the front of my Computer mattn Linux - Newbie 5 02-05-2004 08:39 PM
hanging USB port on dell laptop docking station krome Linux - Hardware 1 11-20-2003 12:54 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Ubuntu

All times are GMT -5. The time now is 07:32 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration