LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > SUSE / openSUSE
User Name
Password
SUSE / openSUSE This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-01-2018, 12:26 PM   #1
Crb999
Member
 
Registered: Jan 2017
Location: West Coast Scotland
Distribution: Suse Linux 42.2
Posts: 183

Rep: Reputation: Disabled
Epson CUPS WIFI always disabled


Hi All,
====================================
=== openSUSE Leap
=== uname -r = 4.12.14-lp150.12.4-default
=== VERSION ="15.0"
=== ID="opensuse-leap"
=== kernel version is 4.13.0-rc4-1.g94b098f-default
=== kernel version is 4.12.14-lp150.12.4-default (geeko@buildhost)
=== Dell OptiPlex 780
=== X86-64
=== Intel Graphics Media Accelerator 950
=== Intel 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller
=== Intel Gigabit Ethernet Controller
=== Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q8400 @ 2.66GHz
=== 8Gb RAM
=== Intel SATA Controller [RAID mode]
=== 2 x 1Gb HD (Mirrored)
=== PIONEER DVD-RW DVR-219L
=== WLAN network interface
====================================

CUPS works the Epson WF-5110 providing I use the USB connection.

Using it through wifi is another matter.

Many attempts at configuring through localhost:630 have always failed so I followed some command line installations.

Code:
lpadmin -p EPSON024F53 -v ipp://192.168.1.116 -P /usr/share/cups/model/Epson-WF-5110_Series-epson-inkjet-printer-escpr.ppd
I've tried socket and http, the results are the same. A test file fails to print and I get this report:

Code:
ID	Name	User	Size	Pages	State	Control
EPSON024F53-40  	Unknown  	Withheld  	1k  	Unknown  	processing since
Wed 01 Aug 2018 18:04:18 BST 
"Unable to get printer status."
 
Old 08-01-2018, 02:35 PM   #2
ferrari
Senior Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Auckland, NZ
Distribution: openSUSE Leap
Posts: 3,534

Rep: Reputation: 624Reputation: 624Reputation: 624Reputation: 624Reputation: 624Reputation: 624
I think that the printer URI is not quite correct for IPP printing. Many have vendor-specific URI queue formats for IPP printing. Try using something like
Code:
ipp://192.168.1.116/ipp/print
or
Code:
ipp://192.168.1.116/lpr
Hopefully a user with an Epson printer can chime in here to clarify further.

CUPS reference
https://www.cups.org/doc/network.html
 
Old 08-01-2018, 02:39 PM   #3
ferrari
Senior Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Auckland, NZ
Distribution: openSUSE Leap
Posts: 3,534

Rep: Reputation: 624Reputation: 624Reputation: 624Reputation: 624Reputation: 624Reputation: 624
BTW, with respect to the printer IP address - did you check that you can ping it ok? Also, make sure that your router is not isolating wifi-connected guests (clients) from each other.
 
Old 08-02-2018, 06:46 AM   #4
Crb999
Member
 
Registered: Jan 2017
Location: West Coast Scotland
Distribution: Suse Linux 42.2
Posts: 183

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Yes ferrari, sorry, I meant to mention that. I can ping it and the windows machine also connects wirelessy to that address.

I'll try your other suggestions.

Regards

Chris
 
Old 08-02-2018, 07:48 AM   #5
Crb999
Member
 
Registered: Jan 2017
Location: West Coast Scotland
Distribution: Suse Linux 42.2
Posts: 183

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Well well.

Your first suggestion did the job.

Thank you very much.

Actually, I have tried off and on over two years to make his work!

Wonderful.

Onwards and upwards!

Thanks again.

Marking thread closed

Regards

Chris
 
Old 08-03-2018, 02:14 AM   #6
ferrari
Senior Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Auckland, NZ
Distribution: openSUSE Leap
Posts: 3,534

Rep: Reputation: 624Reputation: 624Reputation: 624Reputation: 624Reputation: 624Reputation: 624
Quote:
Well well.

Your first suggestion did the job.

Thank you very much.
That's a great result!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Epson L120 Doesn't Print with Error: "/opt/epson-inkjet-printer-201310w/cups/lib/filt malekmustaq Linux - Newbie 3 09-08-2014 02:43 PM
Cups printers getting disabled. Why? blizunt7 Linux - Server 6 12-28-2007 03:35 PM
Epson LX-300, how to use it with cups? stormrider_may Linux - Hardware 1 01-25-2006 01:20 PM
Epson C64 and CUPS 1.1.19 DarkSun84 Slackware 2 04-12-2004 11:45 AM
CUPS and Epson impact ionmich Slackware 1 10-09-2003 09:14 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > SUSE / openSUSE

All times are GMT -5. The time now is 11:08 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration