LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Other *NIX Forums > Solaris / OpenSolaris
User Name
Password
Solaris / OpenSolaris This forum is for the discussion of Solaris, OpenSolaris, OpenIndiana, and illumos.
General Sun, SunOS and Sparc related questions also go here. Any Solaris fork or distribution is welcome.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-21-2018, 02:38 AM   #1
barnybla
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2018
Location: Germany, near Frankfurt
Distribution: Solaris 11.3
Posts: 3

Rep: Reputation: Disabled
After disk change from IDE to SATA no boot


Hi together,

after a crash of my IDE controller on my mainboard I made a dd to a SATA disk. The Solaris 11.3 doesn't boot. I have 7 SATA disks, the first 6 are data disks, and the 7th is the solaris system. I get the following error at boot, ich I open the console:
Code:
grub> Device hd6 no known file system detected - Total size 1953525168 sectors
hd6,gpt9: No known filesystem detected - Partitionstart at
1953503711 - Total size 16384 sectors
Partition hd6,gpt1: No known filesystem detected - Partitionstart at
256 - Total size 1953503455 sectors
hd6 is the last disk, which is shown in the console, so it must be the right on. Is there anyone who knows where the problem is?
Thanks for help

Regards
Bernd
 
Old 08-22-2018, 02:04 AM   #2
Keruskerfuerst
Senior Member
 
Registered: Oct 2005
Location: Horgau, Germany
Distribution: Kubuntu 18.04, Manjaro, Win 10
Posts: 2,191

Rep: Reputation: 163Reputation: 163
The SATA discs are namend sdX.
And you have to change grub.cfg and search for hdX.
 
Old 08-23-2018, 08:05 AM   #3
barnybla
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2018
Location: Germany, near Frankfurt
Distribution: Solaris 11.3
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Hi Keruskerfuerst,

Thanks for your answer!
I mean these labels are for a LINUX machine, not for a solaris. My labels are like these c11t0d0 or c11t4d0. In my grub.cfg I couldn't find any entries about disks.

Rgards
Bernd
 
Old 08-23-2018, 08:27 AM   #4
BW-userx
LQ Guru
 
Registered: Sep 2013
Location: MID-SOUTH USA
Distribution: Slackware 14.2 current / Linux Mint / Debian / Void Linux
Posts: 8,123

Rep: Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674
might give you a lead in.
Adding Support for Booting From SATA DVDs on SPARC Platforms Running the Solaris 10 8/07 or Solaris 10 5/08 OS

is it set up for AHCI ? try turning that off.
 
Old 08-23-2018, 08:32 PM   #5
jlliagre
Moderator
 
Registered: Feb 2004
Location: Outside Paris
Distribution: Solaris 11.4, Oracle Linux, Mint, Tribblix, Ubuntu/WSL
Posts: 9,760

Rep: Reputation: 459Reputation: 459Reputation: 459Reputation: 459Reputation: 459
@BW-userx The OP is running Solaris 11 on x86 while the link is about Solaris 10 on SPARC. The booting process is quite different between these configurations (SPARC doesn't use GRUB but OpenBoot, and on x86, Solaris 10 uses Grub legacy while Solaris 11 uses GRUB 2).

@Barnybla I'm afraid you can't transparently substitute an IDE boot disk by a SATA one. I suspect there might be hardcoded settings lingering in the OS configuration.

Anyway, can you post what "ls -l" shows when executed under the GRUB2 prompt ? If the "dd" was properly done and the target disk is not smaller than the old one , the ZFS root pool should be visible and importable.

What I would have done in your case is recovering the old pool files on some external media and reinstalling Solaris 11.3 (or 11.4beta) on the 7th disk.
 
Old 08-24-2018, 08:53 AM   #6
BW-userx
LQ Guru
 
Registered: Sep 2013
Location: MID-SOUTH USA
Distribution: Slackware 14.2 current / Linux Mint / Debian / Void Linux
Posts: 8,123

Rep: Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674Reputation: 1674
Quote:
Originally Posted by jlliagre View Post
@BW-userx The OP is running Solaris 11 on x86 while the link is about Solaris 10 on SPARC. The booting process is quite different between these configurations (SPARC doesn't use GRUB but OpenBoot, and on x86, Solaris 10 uses Grub legacy while Solaris 11 uses GRUB 2).

@Barnybla I'm afraid you can't transparently substitute an IDE boot disk by a SATA one. I suspect there might be hardcoded settings lingering in the OS configuration.

Anyway, can you post what "ls -l" shows when executed under the GRUB2 prompt ? If the "dd" was properly done and the target disk is not smaller than the old one , the ZFS root pool should be visible and importable.

What I would have done in your case is recovering the old pool files on some external media and reinstalling Solaris 11.3 (or 11.4beta) on the 7th disk.
notice the words I chose to use.
Quote:
Originally Posted by BW-userx
might give you a lead in.
 
Old 08-25-2018, 12:48 PM   #7
barnybla
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2018
Location: Germany, near Frankfurt
Distribution: Solaris 11.3
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Hi,

as I turned off the AHCI and made some changes in the bios the booting worked. Thank,s for all help.

Regards
Bernd
 
Old 08-28-2018, 07:54 AM   #8
jlliagre
Moderator
 
Registered: Feb 2004
Location: Outside Paris
Distribution: Solaris 11.4, Oracle Linux, Mint, Tribblix, Ubuntu/WSL
Posts: 9,760

Rep: Reputation: 459Reputation: 459Reputation: 459Reputation: 459Reputation: 459
Glad you found a solution. I was overly pessimistic.

Thanks to BW-userx for providing a useful hint (disabling AHCI)
 
1 members found this post helpful.
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New machine with old disk fails to boot - SATA / IDE problem? JZL240I-U Linux - Hardware 13 10-26-2010 03:09 AM
Ide Drive Not Seen By The Kernel With Sata Disk As Boot Disk xasanchez Linux - Newbie 3 12-27-2007 12:18 PM
Clone IDE disk to SATA disk sdem Linux - Software 1 02-16-2006 05:51 AM
Change IDE disk to SATA fhansson Linux - Hardware 3 01-13-2006 03:11 AM
How to create Dual boot disk on IDE & SATA bikerle Linux - Newbie 19 02-10-2005 08:35 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Other *NIX Forums > Solaris / OpenSolaris

All times are GMT -5. The time now is 03:07 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration