Go Job Hunting at the LQ Job Marketplace
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware > Slackware - Installation
User Name
Slackware - Installation This forum is for the discussion of installation issues with Slackware.


  Search this Thread
Old 02-06-2013, 07:35 PM   #1
LQ Newbie
Registered: Jan 2011
Posts: 12

Rep: Reputation: 1
Slackware 14.0 sound fails when starting with runlevel 4.

After installing Slackware_14.0 I changed /etc/inittab to boot runlevel 4 and get a gui-based login screen. This works for logging in, but the VIA 8237 sound card then doesn't work. If I log-out to the console and run startx, KDE starts up and the sound works fine.

How can I fix this so sound works from the gui-based login?

The change I made to /etc/inittab is as follows:

# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)

Old 02-07-2013, 01:03 PM   #2
Registered: Jul 2012
Location: Czech Republic
Distribution: Slackware64 14.1
Posts: 34

Rep: Reputation: Disabled

I found that in order to use my sound card in gui I had to add my user account to the "audio" group. Check /dev for your card, it probably has a root:audio ownership.

usermod -G audio -a <your_user_account>
should do the trick.

Hope it helps.
1 members found this post helpful.
Old 02-15-2013, 11:04 AM   #3
LQ Newbie
Registered: Jan 2011
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 1
Thanks Thanks! Thanks!

usermod -G audio -a <your_user_account>

Solved this problem!


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MES5 in runlevel 3 stuck after starting mavisd. Can't change back to runlevel 5 JnPson Linux - Enterprise 3 01-16-2013 05:58 PM
[SOLVED] alsamixer fails but kde sound ok slackware 13 timsoft Slackware 16 03-09-2010 04:46 AM
Problems starting runlevel 3 , redhat 7.3, "no more processes left in this runlevel" kiyoshi Linux - Software 1 06-25-2009 05:11 AM
Starting at "runlevel 3" / console login - is this a sound method ? uncle-c Ubuntu 2 01-25-2008 04:19 AM
Starting Blackbox from runlevel 3 Thrasher Linux - General 3 01-13-2004 05:23 PM

All times are GMT -5. The time now is 10:38 PM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration