View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.


  Search this Thread
Old 03-18-2008, 12:47 AM   #1
LQ Newbie
Registered: Mar 2008
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Sound Blaster Audigy SE on new Slackware 12.0

hi Im installing a new slackware system on an old pentium II I found. The Main problem now is with the soundcard, a Sound Blaster Audigy SE which is a great card for its asio capabilities at an affordable price.. From a clean install (slackware 12) it runs ok as root but seemed to have some problems as a user so I tried changing the permissions to everything in /dev/sound/[adsp, dsp, mixer, etc] to I think 660 and added users to group audio etc. now as a user I get repeated constant "aRts had to restart" popups. If anyone knows whats going on and how to get soundcard working pls help thanks...
by the way, the driver is what ever is included in the kernel and it seems to work as root (don't know about asio or full duplex) if there is a better driver Im interested.. thx

Last edited by salviatech99; 03-18-2008 at 12:53 AM.
Old 03-18-2008, 03:41 AM   #2
Bruce Hill
HCL Maintainer
Registered: Jun 2003
Location: McCalla, AL
Distribution: Gentoo / Funtoo
Posts: 6,926

Rep: Reputation: 126Reputation: 126
Welcome to LQ!

Here's the ALSA information about your soundcard. Is this your module?

It is incorrect to say that the module (driver for the soundchip) works
as root and doesn't work as user. Do not run your system as root; setup
and run as a normal user.

After a clean install of Slackware, open a terminal and as root issue
"alsamixer" and unmute with the M key, then turn up the sliders with the
up arrow key. Then press Esc to close the mixer, then issue "alsactl store"
to save the settings.

EDIT: I can't believe you started out your tenure on LQ by double-posting!

Last edited by Bruce Hill; 03-18-2008 at 03:45 AM.


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No sound coming from my sound blaster audigy 2 ZS platinum sound card msab Linux - Hardware 9 12-05-2010 06:10 AM
No sound w/ Sound Blaster Audigy 2 (and possibly other related cards) fix swiftpaw Mandriva 2 05-08-2006 01:43 PM
help crackling/boiling soup sound in madriva 2006 with sound blaster audigy mbman Mandriva 1 01-14-2006 11:23 PM
Sound Blaster Audigy 2 NX || Slackware 9.1 theyCALLmeFRO Linux - Hardware 6 07-15-2004 11:11 PM
Sound Blaster Audigy 2 ZS - IR!?? FreakboY Linux - Hardware 2 06-21-2004 10:45 PM

All times are GMT -5. The time now is 05:56 AM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration