LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-16-2020, 03:49 PM   #16
LuckyCyborg
Member
 
Registered: Mar 2010
Posts: 650

Rep: Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419

Quote:
Originally Posted by Alien Bob View Post
Pity you did not supply diffs here, but I hope I can work out your modifications.
My bad! Next time I will try to present diffs.

Quote:
Originally Posted by Alien Bob View Post
I observed similar behaviour in a QEMU virtual machine but I can not recall whether that was in runlevel 3.What I did experience using the QEMU "vmware" graphics, was that elogind thought that my console did not have graphical capabilities and as a result it refused to start a graphical session through "startx". But when I switched the QEMU graphics to "virtio" everything worked as expected and the virtual console switched to the graphical console as it should.
Hmmm...

It is not something regarding the graphics capabilities, in my opinion. Wayland/Plasma5 looks quite satisfied by my Radeon HD4250 (from the box where I play with it) also it feels considerable faster/snapier than the same X11/Plasma5 and it does considerable lower pressure in the 3D computing power - which I sincerely love it.

It is like more like an involuntary console switch. After you are jumped in the original text console, meanwhile the desktop loading goes in background, and if you wait enough, CTRL+ALT+F7 will jump you in a full loaded desktop.

Quote:
Originally Posted by Alien Bob View Post
Also this I think I solved, but I can not recall what command to use. As I noted before, I am not 100% OK health-wise and this expresses itself in memory loss.
Let's hope you will remember how you did it.

And take care of your health, man! It's the most important thing...

Last edited by LuckyCyborg; 06-16-2020 at 03:52 PM.
 
Old 06-16-2020, 03:52 PM   #17
Alien Bob
Slackware Contributor
 
Registered: Sep 2005
Location: Eindhoven, The Netherlands
Distribution: Slackware
Posts: 8,063

Rep: Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825
Quote:
Originally Posted by LuckyCyborg View Post
Well, looks like there are some issues in the build system from "elogind" branch.

Long story short, apparently the powerdevil package has some config issues. I managed to build powerdevil packages which works perfectly for both elogind and ConsoleKit2 ways, with the following modifications.
Yeah like I expected... quick hacks, insufficient testing.
Good that I checked all this into git and you found it and ran away with it. I took your modifications - all of these were good and were needed of course - and will check those into git. Thanks!
 
Old 06-16-2020, 03:58 PM   #18
LuckyCyborg
Member
 
Registered: Mar 2010
Posts: 650

Rep: Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419
Quote:
Originally Posted by Alien Bob View Post
Yeah like I expected... quick hacks, insufficient testing.
Good that I checked all this into git and you found it and ran away with it. I took your modifications - all of these were good and were needed of course - and will check those into git. Thanks!
I am glad to be of help!

However, I am aware that the much more experienced users than me would be of much greater help...
--------------------------------

BTW, you are kind to rename the polkit rules of powerdevil like you did in the associated post-install script?

I talk about the new "poweroff" -> "power" changes you did, where are expected the files:
Code:
post-install/powerdevil/10-enable-ck2-power.rules
post-install/powerdevil/10-enable-elogind-power.rules

Last edited by LuckyCyborg; 06-16-2020 at 11:33 PM.
 
1 members found this post helpful.
Old 06-16-2020, 08:50 PM   #19
Lenard Spencer
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: Florida
Distribution: Slackware, Linux from Scratch
Posts: 255

Rep: Reputation: 78
Just a couple of notes for everyone:
Plasma 5.19.1 hit the KDE server today, and yes it still has the same shutdown/reboot issue, but the powerdevil fixes posted here take care of that nicely. (Thank you Eric and LuckyCyborg!)

I did a COMPLETE build and install today on a clean 64-current partition, and on the target box (AMD FX-8350 4GHz with 32G DDR3-1866 RAM) the entire process (including all the deps) took a little over 7 hours. In deps/alldeps.SlackBuild you have to add exiv2 to the list or applications-extra/digikam will not build.
 
1 members found this post helpful.
Old 06-16-2020, 10:38 PM   #20
gmgf
Senior Member
 
Registered: Jun 2012
Location: Bergerac, France
Distribution: Slackware
Posts: 1,795

Original Poster
Rep: Reputation: 709Reputation: 709Reputation: 709Reputation: 709Reputation: 709Reputation: 709Reputation: 709
Ok, thanks (LuckyCyborg)

More, i have also rebuild 'xorg-server' with 'elogind', just it need to remove this line '--disable-systemd-logind' in the /configure/xorg-server,
after, 'xorg-server' it's linked on the 'libelogind' and not work, if 'elogind' is uninstalled.
(For the moment I did not find the interest of this but maybe it is worth watching .....)
 
1 members found this post helpful.
Old 06-17-2020, 07:06 AM   #21
LuckyCyborg
Member
 
Registered: Mar 2010
Posts: 650

Rep: Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419
Thanks, gentlemen! I'd just playing with this Wayland/Plasma5...

Mr. Hameleers, I may have another suggestion? Looks like there is missing the $ on the SLKELOGIND variable name:

https://git.slackware.nl/ktown/tree/...?h=elogind#n13

Instead of
Code:
if [ "SLKELOGIND" = "no" ]; then
I think should be
Code:
if [ "$SLKELOGIND" == "no" ]; then
Unless this change is made, the powerdevil would be built always in the elogind style as polkit configuration files.

Last edited by LuckyCyborg; 06-17-2020 at 07:21 AM.
 
1 members found this post helpful.
Old 06-17-2020, 07:09 AM   #22
Alien Bob
Slackware Contributor
 
Registered: Sep 2005
Location: Eindhoven, The Netherlands
Distribution: Slackware
Posts: 8,063

Rep: Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825
Good catch. I'll fix that;
 
1 members found this post helpful.
Old 06-17-2020, 07:12 AM   #23
LuckyCyborg
Member
 
Registered: Mar 2010
Posts: 650

Rep: Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419
Quote:
Originally Posted by Alien Bob View Post
Good catch. I'll fix that;
Thanks! Please look also for the polkit files names - for powerdevil.

https://git.slackware.nl/ktown/tree/...ules?h=elogind
https://git.slackware.nl/ktown/tree/...ules?h=elogind

I believe that they are supposed now to be named: 10-enable-ck2-power.rules and 10-enable-ck2-power.rules

This, according with:

https://git.slackware.nl/ktown/tree/...?h=elogind#n17
https://git.slackware.nl/ktown/tree/...?h=elogind#n23

PS. Also is missing an "=" in the IF from previous post, which I modified already. I forgot about it, even I made already the change locally.

Last edited by LuckyCyborg; 06-17-2020 at 07:22 AM.
 
1 members found this post helpful.
Old 06-17-2020, 07:22 AM   #24
Alien Bob
Slackware Contributor
 
Registered: Sep 2005
Location: Eindhoven, The Netherlands
Distribution: Slackware
Posts: 8,063

Rep: Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825
Thanks, also fixed in git. Man, I need to hibernate to get my focus back.
 
2 members found this post helpful.
Old 06-17-2020, 07:26 AM   #25
LuckyCyborg
Member
 
Registered: Mar 2010
Posts: 650

Rep: Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419
Quote:
Originally Posted by Alien Bob View Post
Thanks, also fixed in git. Man, I need to hibernate to get my focus back.
Thanks!

Please add another little change, mentioned in the previous post. That "=" should be "==" into
Code:
if [ "$SLKELOGIND" == "no" ]; then
There: https://git.slackware.nl/ktown/tree/...?h=elogind#n13
 
Old 06-17-2020, 07:54 AM   #26
Alien Bob
Slackware Contributor
 
Registered: Sep 2005
Location: Eindhoven, The Netherlands
Distribution: Slackware
Posts: 8,063

Rep: Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825
Quote:
Originally Posted by LuckyCyborg View Post
Thanks!

Please add another little change, mentioned in the previous post. That "=" should be "==" into
Code:
if [ "$SLKELOGIND" == "no" ]; then
There: https://git.slackware.nl/ktown/tree/...?h=elogind#n13
The double equal sign '==' is a bashism. The kde.SlackBuild executes with '/bin/sh' i.e. it runs in shell compatibility mode, and then a single '=' is preferred actually.
 
2 members found this post helpful.
Old 06-17-2020, 09:25 AM   #27
LuckyCyborg
Member
 
Registered: Mar 2010
Posts: 650

Rep: Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419
Quote:
Originally Posted by Alien Bob View Post
The double equal sign '==' is a bashism. The kde.SlackBuild executes with '/bin/sh' i.e. it runs in shell compatibility mode, and then a single '=' is preferred actually.
My bad! Sorry for the noise.
 
Old 06-17-2020, 02:02 PM   #28
Alien Bob
Slackware Contributor
 
Registered: Sep 2005
Location: Eindhoven, The Netherlands
Distribution: Slackware
Posts: 8,063

Rep: Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825Reputation: 6825
Quote:
Originally Posted by LuckyCyborg View Post
And, finally another question: is there a way to launch a Wayland/Plasma5 session from a runlevel 3 console, like startx?

Trying to launch from console startplasma-wayland ends in a failure with the message:
I have it running now - the command to use in runlevel 3 is "startkwayland".
 
1 members found this post helpful.
Old 06-17-2020, 02:08 PM   #29
LuckyCyborg
Member
 
Registered: Mar 2010
Posts: 650

Rep: Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419
Quote:
Originally Posted by Alien Bob View Post
I have it running now - the command to use in runlevel 3 is "startkwayland".
Ave Eric!

Thank you very much!


EDIT: Absolutely great! Not only it works perfectly, but also the power controls works fine, just like from the X11 session.

Last edited by LuckyCyborg; 06-17-2020 at 02:18 PM.
 
Old 06-17-2020, 02:57 PM   #30
LuckyCyborg
Member
 
Registered: Mar 2010
Posts: 650

Rep: Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419Reputation: 419
Quote:
Originally Posted by LuckyCyborg View Post
Not only it works perfectly, but also the power controls works fine, just like from the X11 session.
And there we go again...

So, the Wayland/Plasma5 launched from a runlevel 3 console works like a charm, using this "startkwayland" command. Of course, while using the elogind as session manager. Same does X11/Plasma when launched from SDDM.

However, even the X11/Plasma 5.19.1 presents that "involuntary console jump" at start, when it is launched from a runlevel 3 console with "startx" while using elogind.

BUT, the same (elogind powered) system runs fine the XFCE from console and this make me to doubt that is something regarding the X server.

A bit disappointing, as I hoped to be some obscure bug of Plasma, likely to be fixed in the next minor release...

Then, back at the drawing table!

Last edited by LuckyCyborg; 06-17-2020 at 03:23 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wayland: Inaccessible and restrictive by design? (Aka, Wayland won't get out of my way and I don't want it in my future.) CajunCoder Linux - General 2 09-04-2017 12:32 PM
Does gnome-flashback session use wayland? Do all gtk3 apps use wayland? rubankumars Linux - Desktop 1 08-08-2017 04:13 AM
LXer: Mutter Wayland 3.11.2 Now Syncs Keymap from X.Org to Wayland LXer Syndicated Linux News 0 12-04-2013 02:15 AM
LXer: Plasma Workspaces 2 Coming To Wayland, KDM Not Invited LXer Syndicated Linux News 0 03-15-2013 03:40 PM
Future !X ? Wayland : X - what is wayland? serafean Linux - General 5 03-04-2011 11:09 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware

All times are GMT -5. The time now is 08:05 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration