LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-21-2020, 08:19 PM   #1
thirtySeven
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2020
Posts: 24

Rep: Reputation: Disabled
Lightbulb Only able to boot off usb after install of current


I installed current but am unable to boot off my nvme disk. The boot fails instantly. I can successfully boot off of the usb that was made during the install. I have an efi partition mounted at /boot/efi. I installed only lilo.
 
Old 06-22-2020, 04:50 AM   #2
Didier Spaier
LQ Addict
 
Registered: Nov 2008
Location: Paris, France
Distribution: Slint64-14.2.1.2 on Lenovo Thinkpad W520
Posts: 9,391

Rep: Reputation: Disabled
[wrong answer, removed]

Last edited by Didier Spaier; 06-22-2020 at 04:52 AM.
 
Old 06-22-2020, 05:20 AM   #3
alekow
Member
 
Registered: Sep 2009
Distribution: Slackware
Posts: 170

Rep: Reputation: 36
Quote:
Originally Posted by thirtySeven View Post
I have an efi partition mounted at /boot/efi. I installed only lilo.
On uefi system you need to install elilo not lilo.
 
Old 06-22-2020, 05:30 AM   #4
colorpurple21859
Senior Member
 
Registered: Jan 2008
Location: florida panhandle
Distribution: slackware64-current, fedora,Xubuntu, others
Posts: 4,435

Rep: Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787
as root run eliloconfig
 
Old 06-22-2020, 07:16 AM   #5
thirtySeven
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2020
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by colorpurple21859 View Post
as root run eliloconfig
I am able to successfully install elilo and create a boot menu entry. I am able to see that the boot entry exists with efibootmgr. When I restart my computer though, the entry does not show up as an option in the boot menu.

Last edited by thirtySeven; 06-22-2020 at 07:18 AM.
 
Old 06-22-2020, 07:51 AM   #6
colorpurple21859
Senior Member
 
Registered: Jan 2008
Location: florida panhandle
Distribution: slackware64-current, fedora,Xubuntu, others
Posts: 4,435

Rep: Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787
on some systems you have to go into the bios to change the boot order to elilo
 
Old 06-22-2020, 09:47 AM   #7
thirtySeven
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2020
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
@colorpurple21859

it doesn't appear in my bios either. When I boot back into my system off my usb and check efibootmgr, I see that the entry that was installed is now gone. I have tried multiple times and gotten the same result.
 
Old 06-22-2020, 09:54 AM   #8
colorpurple21859
Senior Member
 
Registered: Jan 2008
Location: florida panhandle
Distribution: slackware64-current, fedora,Xubuntu, others
Posts: 4,435

Rep: Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787
boot into your system from the usb and post the output of
cat /sys/firmware/efi
 
Old 06-22-2020, 10:15 AM   #9
thirtySeven
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2020
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
@colorpurple21859

cat: /sys/firmware/efi: Is a directory

Last edited by thirtySeven; 06-22-2020 at 10:16 AM.
 
Old 06-22-2020, 12:31 PM   #10
colorpurple21859
Senior Member
 
Registered: Jan 2008
Location: florida panhandle
Distribution: slackware64-current, fedora,Xubuntu, others
Posts: 4,435

Rep: Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787Reputation: 787
Do you have more than one drive and/or efi partition?
Does
Code:
gdisk /dev/nvme0
throw any warnings? change /dev/??? according to your system
Post your hardware specs, maybe someone with a similar system can help.

Last edited by colorpurple21859; 06-22-2020 at 12:51 PM.
 
Old 06-22-2020, 01:06 PM   #11
igadoter
Senior Member
 
Registered: Sep 2006
Location: wroclaw, poland
Distribution: many, primary Slackware
Posts: 1,532
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: Disabled
Give us some information: hardware, partition table, boot menu options. The simple solution is reinstall only basic system - it should be fast. If this again will fail - then maybe you can't boot. I mean some kind of OEM lock.
 
1 members found this post helpful.
Old 06-22-2020, 02:06 PM   #12
gouttegd
Member
 
Registered: Nov 2019
Location: London, UK
Distribution: Slackware
Posts: 34

Rep: Reputation: 60
For what it’s worth, I’ve already seen a machine (the one I’m using right now) on which ELILO was unable to boot, even though the symptoms were different from what is reported here (in my case I could see the ELILO menu and select an entry, but then the machine would remain stuck when it should be loading the kernel).

I have no idea what caused ELILO to fail, but on the same machine GRUB had no issues at all.
 
Old 06-22-2020, 03:23 PM   #13
thirtySeven
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2020
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by igadoter View Post
Give us some information: hardware, partition table, boot menu options. The simple solution is reinstall only basic system - it should be fast. If this again will fail - then maybe you can't boot. I mean some kind of OEM lock.
I have a new system 76 Darter Pro:https://system76.com/laptops/darter.

Code:
gdisk /dev/nvm0
returns
Code:
GPT fdisk (gdisk) version 1.0.5

The specified path is a character device
My boot menu only has two entries being the usb and
Quote:
NVMe: Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB S58SNJ0N317189L 1 PciRoot(0x0)/Pci(0x1d,0x4)/Pci(0x0,0x0)/NVMe(0x1,00-25-38-53-01-41-E2-AF)
My disk has 3 partitions being the partition mounted at /boot/efi, the root directory is mounted on second partition, and I have a swap partition.

Last edited by thirtySeven; 06-22-2020 at 03:25 PM.
 
Old 06-22-2020, 03:33 PM   #14
quickbreakfast
Member
 
Registered: Oct 2015
Posts: 123

Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by thirtySeven View Post
I installed current but ...... The boot fails instantly. I can successfully boot off of the usb that was made during the install.
Though I am running stable I had much the same problem a few months ago and, eventually, found that the root partition did not have the boot flag.

So I suggest you open parted and ensure the boot flag is where it should be.

By the way welcome to Slackware and, perhaps a bit late, this forum.
 
Old 06-22-2020, 03:40 PM   #15
Didier Spaier
LQ Addict
 
Registered: Nov 2008
Location: Paris, France
Distribution: Slint64-14.2.1.2 on Lenovo Thinkpad W520
Posts: 9,391

Rep: Reputation: Disabled
System76 ships the machine with an OS they call pop!_OS which is obviously a slightly customized Ubuntu 20.04 aka Focal (without mentioning that anywhere so consumers may believe this is an OS written from scratch by System76 - not very fair IMO, even less so as in this webpage is a prominent SUPPORT POP button. But maybe they give back to Ubuntu or Debian part of the money they get this way?), using grub so I'd just try grub instead of elilo.

Last edited by Didier Spaier; 06-22-2020 at 03:43 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Should Slackware Live Edition on USB be able to boot in Secure Boot mode? philip0 Slackware - Installation 1 05-25-2020 05:53 AM
[SOLVED] No longer able to add multiple TC rules on same handle in current kernels (4.5.5 works, but anything current does not) herbalbert Linux - Networking 1 01-24-2019 10:08 AM
Mobo only supports uefi boot - how do I boot off a non-uefi cd? Ulysses_ Linux - Hardware 3 02-25-2016 08:06 PM
slackware64 14.1: not able to install LILO to MBR; not able to boot from USB drive. dcsst28 Slackware 1 11-17-2013 09:03 PM
What are any Good Distros that will run off off of 2.0 GB USB Drive? cjc811 Linux - Newbie 2 05-18-2011 12:09 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware

All times are GMT -5. The time now is 06:54 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration