LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 04-07-2021, 10:20 AM   #1
doteer
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2020
Distribution: slackware64-current
Posts: 8

Rep: Reputation: Disabled
noise problem on output when running virtual amps


Hi all, i use cadence to run jack server. I installed alienbob's daw template, which now configures all necessary configuration files, and because i use Guitar Rig, i installed wine and wineasio. Everything ran without any issues. However, today, after i connected everything (usb soundcard is input, and where i plug in my guitar, laptop soundcard is output, while wineasio i use to connect Guitar Rig, while guitarix i simply connect with catia) i opened Guitar Rig and i had huge noise on output, i shutdown Guitar Rig, open guitarix noise is still there. I even unplugged my guitar and still got noise on my speakers. In Cadence logs i get these errors:
Code:
Wed Apr  7 16:56:48 2021: ERROR: Cannot write socket fd = 17 err = Broken pipe
Wed Apr  7 16:56:48 2021: ERROR: CheckRes error
Wed Apr  7 16:56:48 2021: ERROR: Could not write notification
Wed Apr  7 16:56:48 2021: ERROR: ClientNotify fails name = system notification = 1 val1 = 0 val2 = 0
Wed Apr  7 16:56:48 2021: ERROR: Cannot write socket fd = 23 err = Broken pipe
Wed Apr  7 16:56:48 2021: ERROR: CheckRes error
Wed Apr  7 16:56:48 2021: ERROR: Could not write notification
Wed Apr  7 16:56:48 2021: ERROR: ClientNotify fails name = system notification = 1 val1 = 0 val2 = 0
Honestly, don't know what happened there, yesterday everything worked like a charm. Can anyone help me with this? I can still play, i just get big noise on output that wasn't there before.
OS is slackware64-current, and i attached rest of cadence logs. Also have recordings of how it was and can record how it is now if u want to hear difference.
Attached Files
File Type: txt cadence-log.txt (7.7 KB, 4 views)
 
Old 04-07-2021, 02:35 PM   #2
enorbet
Senior Member
 
Registered: Jun 2003
Location: Virginia
Distribution: Slackware = Main OpSys
Posts: 3,501

Rep: Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393
I prefer playing and recording my guitar through a tube amp and then playing with any digital effects or addons in a DAW, but since you apparently don't, have you tried Guitarix? https://slackbuilds.org/repository/14.2/audio/guitarix/ It was designed for Jack.
 
Old 04-07-2021, 03:06 PM   #3
doteer
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2020
Distribution: slackware64-current
Posts: 8

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Yes, i have and the noise is there after something "breaks" no matter what amp app i run (don't think it is even amp app problem since when unpluging guitar i still get noise). I use both guitarix and guitar rig, one at the time, depending on preset and didn't have any issues til today. Maybe certain combination (e.g. stopping jack before exiting amp app) could've caused problem, the only problem is i am clueless what happened since i didn't touch any conf file, any setting in jack.
And i rarely record, i mostly want to jam over some backing tracks on youtube, quick plug in and play, hence why this method.
 
Old 04-08-2021, 07:35 AM   #4
enorbet
Senior Member
 
Registered: Jun 2003
Location: Virginia
Distribution: Slackware = Main OpSys
Posts: 3,501

Rep: Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393Reputation: 3393
This may seem a nebulous response but it may help you discover by comparison how to get the configuration you want. Try AlienBob's DAW version of LiveSlak to see if you get similar results ot the noise stops. Pulseaudio configuration can be critical especially when also using Jack since there is some overlap. They don't always play nice with each other unless you configure Pulse to go sit in a corner. It may be that Pipewire can (or will) fix this but for my part I just castrate pulse and won't mess with Pipewire until vb15 Official is released.
 
1 members found this post helpful.
Old 04-08-2021, 08:11 AM   #5
doteer
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2020
Distribution: slackware64-current
Posts: 8

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
My initial post was vague so any suggestion is great. That is good idea, to try out LiveSlack. Always wanted everything on one system, but now i think it is actually better to separate DAW from my main system to avoid these collisions between jack and pulse. And i'm not brave enough to remove pulse from my system yet, but am following pipewire with great interest. Thanks for the tips.

Last edited by doteer; 04-08-2021 at 08:12 AM. Reason: typo
 
Old 04-08-2021, 08:24 AM   #6
BrunoLafleur
Member
 
Registered: Apr 2020
Location: France
Distribution: Slackware
Posts: 168

Rep: Reputation: Disabled
And do you have enough room in /tmp or / or /var ?
Or some permission problem ? groups appartenance for your user ?
Or some broken filesystem ?

As you said your description is wide. So I suggest some paths.

Have you other messages with 'dmesg' as root ?
 
Old 04-08-2021, 10:01 AM   #7
doteer
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2020
Distribution: slackware64-current
Posts: 8

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Thank you for reply. Have more than 100G free space on system partition; my user is member of audio group and i followed alienbob's guide for configuring DAW (https://alien.slackbook.org/blog/con...-use-as-a-daw/); dmesg shows nothing irregular. I am starting to believe that my cable or sound card could be at fault. Initially i was thinking that something "broke" because of cadence's logs and hoped someone would find them useful to help, but now i think that those errors it reports, are meaningless.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LXer: Firefox for iOS Amps Up Private Browsing and More LXer Syndicated Linux News 0 02-16-2019 09:20 AM
LXer: Top 5: 13 years of OpenStreetMap, Linux-powered guitar amps, and more LXer Syndicated Linux News 0 08-12-2017 12:54 AM
LXer: Virtual guitar site amps up with LAMP LXer Syndicated Linux News 0 09-20-2006 04:21 AM
LXer: Court library AMPs up (a.k.a. Apache, MySQL and PHP) LXer Syndicated Linux News 0 12-29-2005 07:01 AM
Elictrician question - how many amps for a 10-20 machines? BrianK Linux - Hardware 9 10-07-2003 12:49 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware

All times are GMT -5. The time now is 07:11 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration