LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-12-2021, 06:18 AM   #1
zdolar
Member
 
Registered: Jul 2009
Location: Slovenija
Distribution: Slackware
Posts: 114

Rep: Reputation: 17
mesa-21.0.3 screwed up again


Hello!

Looks like new mesa-21.0.3 ruin hardware accelerated Libreoffice7.1.3 again.

CPU i7-6280HQ with intel 530 graphics.
Slackware64-current updated/upgraded today.
Issue libreoffice --> "Application error"
Take a look at my post:
https://www.linuxquestions.org/quest...ml#post6250196
 
Old 05-12-2021, 11:26 AM   #2
Martinus2u
Member
 
Registered: Apr 2010
Distribution: Slackware
Posts: 495

Rep: Reputation: 118Reputation: 118
When intel graphics is involved i'm not sure i'd put the blame on anyone else
 
Old 05-13-2021, 05:02 AM   #3
zdolar
Member
 
Registered: Jul 2009
Location: Slovenija
Distribution: Slackware
Posts: 114

Original Poster
Rep: Reputation: 17
Yesterday's Slackware-current update mesa-21.1.0
Same error.
libreoffice --safe-mode -- > "Disable hardware acceleration" solve the issue.
But this must not be a permanent (final) solution.
The ball is stil on mesa developers side.
 
Old 05-13-2021, 08:25 AM   #4
Paulo2
Member
 
Registered: Aug 2012
Distribution: Slackware64 -current (started with 13.37(32))
Posts: 696

Rep: Reputation: 315Reputation: 315Reputation: 315Reputation: 315
Works ok here with hardware acceleration enabled, GPU (and driver) is NVidia (signature machine).

Could this help?
Run at terminal (1.4 or 2.1)
MESA_GL_VERSION_OVERRIDE=1.4 libreoffice
 
Old 05-13-2021, 08:26 AM   #5
business_kid
LQ Guru
 
Registered: Jan 2006
Location: Ireland
Distribution: Slackware, RPi OS, Mint & Android
Posts: 12,855

Rep: Reputation: 1677Reputation: 1677Reputation: 1677Reputation: 1677Reputation: 1677Reputation: 1677Reputation: 1677Reputation: 1677Reputation: 1677Reputation: 1677Reputation: 1677
I'm on hd4000 graphics just before yours and Libreoffice is fine. Mesa is a well tested piece of software. Look elsewhere.
 
Old 05-13-2021, 11:20 AM   #6
j12i
Member
 
Registered: Nov 2013
Distribution: Slackware64 current (15 beta)
Posts: 62

Rep: Reputation: Disabled
HD4000 is intel graphics gen7 and HD 530 is gen9.

Quote:
In Mesa 20.0, the Iris driver is promoted to be the default for Gen8+.
https://wiki.archlinux.org/title/int...L_Driver_(i965)

Try this workaround (really had to scramble to remember it again).
Code:
MESA_LOADER_DRIVER_OVERRIDE=i965 libreoffice
Background info:
https://linuxreviews.org/Intel_Iris#..._vs_Intel_i965

I'm on UHD 620, and with kernel 5.10.35 and mesa 21.0.3 apparently don't need this workaround. I'll update after upgrading to todays -current with kernel 5.10.36 and mesa 21.1.0.

Last edited by j12i; 05-13-2021 at 11:22 AM. Reason: add highlight
 
Old 05-13-2021, 11:33 AM   #7
j12i
Member
 
Registered: Nov 2013
Distribution: Slackware64 current (15 beta)
Posts: 62

Rep: Reputation: Disabled
HD 620 with 5.10.36 and mesa 21.1.0 is also fine for me.
But I have some hope that this is your problem, zdolar.
 
Old 05-14-2021, 02:59 AM   #8
sairum
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: Portugal
Distribution: Slackware
Posts: 91

Rep: Reputation: 34
Here at home everything is running smoothly... I reported this same problem a couple of months ago on a machine at my Faculty's office to which I have no access right now. I'll check this next Monday.

Code:
bash-5.1$ inxi -a
CPU: Quad Core Intel Core i5-4460 (-MCP-) speed/min/max: 2036/800/3400 MHz 
Kernel: 5.12.3 x86_64 Up: 30m Mem: 2006.5/7831.6 MiB (25.6%)
...
Graphics:
  Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics 
  driver: i915 v: kernel 
  Display: server: X.Org 1.20.11 driver: loaded: modesetting unloaded: vesa 
  resolution: 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4600 (HSW GT2) 
  v: 4.5 Mesa 21.1.0
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MESA Stellar Physics on Slackware - NOT the 'Graphics' Mesa... jrch Slackware 6 03-13-2020 07:36 PM
LXer: Mesa 9.2-devel vs. Mesa 9.3-devel For Intel Haswell LXer Syndicated Linux News 0 08-17-2013 12:51 PM
Need help installing Mandrake (again, again, again...) DicedMalt Mandriva 6 08-26-2003 04:47 PM
mesa problem, screwed up hardware acceleration? shadow.blue Linux - Hardware 6 08-26-2003 06:49 AM
Installing Mesa & Mesa-demos... bozotix Linux - Software 2 05-09-2002 12:55 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware

All times are GMT -5. The time now is 08:05 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration