LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Complete CCNA, CCNP & Red Hat Certification Training Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 09-14-2018, 09:18 AM   #1
chrisVV
Member
 
Registered: Aug 2010
Posts: 322

Rep: Reputation: 139Reputation: 139
Laserjet 1300 fails to print with hplip-3.18.7


I have an HP Laserjet 1300 printer, which uses the hpcups PCL3 filter from slackware64-current's hplip-3.18.7-x86_64-2.txz. The filter fails to work in that version. When a print job is run, it reports:

Quote:
hpcups[24329]: segfault at 4da000 ip 00007f9c173f48e5 sp 00007ffdec1d0b90 error 6 in libImageProcessor-x86_64.so

If I revert to hplip-3.18.6 it works fine.

Edit Stack trace:

Quote:
Stack trace of thread 24329:
#0 0x00007f9c173f48e5 n/a (libImageProcessor.so)
#1 0x00007f9c16fec77b imageProcessorProcessLine (libImageProcessor.so)
#2 0x00000000004066cb n/a (hpcups)
#3 0x0000000000406e07 n/a (hpcups)
#4 0x00007f9c15d6eba7 __libc_start_main (libc.so.6)
#5 0x000000000040404a n/a (hpcups)

Last edited by chrisVV; 09-14-2018 at 09:44 AM. Reason: Add stack trace
 
Old 09-14-2018, 09:43 AM   #2
ponce
Senior Member
 
Registered: Aug 2004
Location: Pisa, Italy
Distribution: Slackware
Posts: 4,481

Rep: Reputation: Disabled
when I looked at this at first I thought there was just an issue relative to an improper installation of the binary blob

https://www.linuxquestions.org/quest...ml#post5887721

but looking at how the linked bug evolved maybe the best option is to use the debian patch (in place of the one I prepared) and remove this closed source libImageProcessor for good

https://bugs.launchpad.net/hplip/+bug/1785230

https://sources.debian.org/src/hplip...-is-clo.patch/

can you have a look as I haven't at hand an hp printer to test this?
 
2 members found this post helpful.
Old 09-14-2018, 09:59 AM   #3
chrisVV
Member
 
Registered: Aug 2010
Posts: 322

Original Poster
Rep: Reputation: 139Reputation: 139
Quote:
Originally Posted by ponce View Post
when I looked at this at first I thought there was just an issue relative to an improper installation of the binary blob

https://www.linuxquestions.org/quest...ml#post5887721

but looking at how the linked bug evolved maybe the best option is to use the debian patch (in place of the one I prepared) and remove this closed source libImageProcessor for good

https://bugs.launchpad.net/hplip/+bug/1785230

https://sources.debian.org/src/hplip...-is-clo.patch/

can you have a look as I haven't at hand an hp printer to test this?
If I apply the debian patch to hplip-3.18.7 then the segfault goes away.

However, presumably something is missed by not linking to the binary blob. Do you have any idea what?

Also, as I say, hplip-3.18.6 works OK with the binary blob, so presumably hplip-3.18.7 must have tickled something the wrong way.
 
1 members found this post helpful.
Old 09-14-2018, 10:17 AM   #4
chrisVV
Member
 
Registered: Aug 2010
Posts: 322

Original Poster
Rep: Reputation: 139Reputation: 139
Quote:
Originally Posted by chrisVV View Post
However, presumably something is missed by not linking to the binary blob. Do you have any idea what?
Ah, having now read up more about it, I see that the binary blob is new in hplip-3.18.7. It seems to be fundamentally broken, at least as far as slackware is concerned. Presumably it has been linked by HP against something which is ABI incompatible with something in slackware.
 
2 members found this post helpful.
Old 09-14-2018, 10:30 AM   #5
ponce
Senior Member
 
Registered: Aug 2004
Location: Pisa, Italy
Distribution: Slackware
Posts: 4,481

Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by chrisVV View Post
If I apply the debian patch to hplip-3.18.7 then the segfault goes away.

However, presumably something is missed by not linking to the binary blob. Do you have any idea what?
I think this is clarified by the latest post in the bug report

https://bugs.launchpad.net/hplip/+bu...230/comments/6
 
2 members found this post helpful.
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] HP LaserJet will not print in LibreOffice TSquaredF Slackware 10 09-03-2018 03:58 PM
[SOLVED] [14.2] hplip and hp laserjet p2035 fsalk Slackware 2 10-18-2016 01:46 PM
HP LaserJet Professional M1217nfw MFP hplip hp-setup binary plugin won't download scheidel21 Linux - Hardware 5 05-17-2012 10:47 PM
HP Laserjet 5p with Mandrake 10 does not print florencecm Linux - Hardware 3 02-24-2005 04:11 PM
HP LaserJet 6L + RH 7.2 = unable to print Lanny Linux - Hardware 0 05-06-2002 10:54 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware

All times are GMT -5. The time now is 02:30 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration