LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-11-2019, 02:50 AM   #1
Fat_Elvis
Member
 
Registered: Oct 2016
Distribution: FreeDOS 1.2
Posts: 244

Rep: Reputation: 67
Kernel switch on -current => USB audio issues.


Due to a recent video card purchase, I've had to switch to -current (newer Mesa, X11, & LLVM). It turns out, I also need to use a 4.20 or 5.0 series kernel, or the amdgpu driver won't load at all.

The problem is, ever since switching to -current, I'm getting some USB audio glitches. Like the sound gets garbled momentarily every few minutes or so. The most visible complaint is Firefox emitting this:
Code:
Decode error: NS_ERROR_DOM_MEDIA_FATAL_ERR (0x806e0005)
...snip...
Code:
mozilla::MediaSourceTrackDemuxer::DoGetSamples(int32_t): manager is detached.
The glitch happens in any multimedia player, not just Firefox. Actually, the stock huge kernel is sort of usable (other than X running on the VESA driver, lol), and the issue gets much worse with a kernel switch. I compile the newer kernels with the config-generic from /boot, and select defaults on all new options.

I've tried the pure-alsa-system mod, but ALSA won't even try to output audio through a (class compliant) USB interface for some reason. So I can't even confirm if this is Pulseaudio related or not.

Any suggestions are welcome.

EDIT: Were the stock kernels compiled with GCC 9.1? I'm getting a large number of compile warnings during the kernel build. I wonder if the new GCC might be causing some subtle breakage.

Last edited by Fat_Elvis; 05-11-2019 at 04:18 AM.
 
Old 05-11-2019, 10:27 AM   #2
Fat_Elvis
Member
 
Registered: Oct 2016
Distribution: FreeDOS 1.2
Posts: 244

Original Poster
Rep: Reputation: 67
Ok, so removing some extraneous USB devices seems to have solved the issue for now. Interestingly, this never happened with Slackware 14.2 with a 4.19 kernel. I guess something changed regarding USB handling in either the kernel, or slackware64-current.

Anyways, marking this as solved.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] using switch in a function to call another function with a switch but it is not going into 2 switch ... BW-userx Programming 2 08-20-2017 11:47 PM
current -- suddenly hdmi audio is hd:0, instead of the pci audio card genss Slackware 5 04-25-2016 08:07 AM
[SOLVED] Audio issues on Dell XPS 9343 running current dmcrtr Slackware 4 04-10-2016 05:29 PM
Getting audio to switch to usb headphones WhiteHotLoveTiger Slackware 6 04-13-2013 11:56 AM
thread switch results in kernel stack switch superstition Linux - General 1 05-17-2005 11:48 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware

All times are GMT -5. The time now is 12:08 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration