LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 07-13-2020, 12:26 PM   #1
zeroberto
Member
 
Registered: Aug 2008
Location: Serbia
Posts: 43

Rep: Reputation: 1
Firefox freezes my system


I was using slackware for years without any problem but 2 months ago decided to try some other distros. As slackware 14.2 is the fastest on my older computer I installed it back yesterday.
Now I have a problem with system freeze that I cannot solve. It happens every time when I close firefox, sometimes immediately other times up to 5 seconds later. Once it happened during the browsing. I use xfce, but the same happens in twm.
I tried to switch back from nvidia proprietary driver to nouveau, to remove completely the ~/.mozilla ~/.cache dirs, to use the firefox 78.0.2 binary package, but non of the these helped.

So I thought that I messed up something during the install or system configuration as I didn't have this problem two months ago. Because of that I reinstalled the whole system and upgraded all the packages. Didn't touch anything else, but it froze again on first firefox close and any other time after that.

Today it was time for 3rd system reinstall. Didn't do any upgrade just went straight into the X after the first bootup and ran firefox. This time no freeze on close after multiple attempts or system restarts.

So I believe there is a bug in one of the packages that was upgraded recently but don't how to find in which one.
Any idea how to troubleshoot this except to upgrade package by package, that would take too long.
Thanks
 
Old 07-13-2020, 01:45 PM   #2
igadoter
Senior Member
 
Registered: Sep 2006
Location: wroclaw, poland
Distribution: many, primary Slackware
Posts: 1,557
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: Disabled
Run firefox in terminal emulator. Maybe you will catch some informative output. Perhaps it is not system freeze but you keyboard gets locked. Try to attach another one. You can create script to shutdown system in clear way: say sleep 30m; telinit 0 - now you run firefox; however it would be better to exec the script - well terminal may freeze as well.
 
Old 07-14-2020, 04:57 AM   #3
BrunoLafleur
Member
 
Registered: Apr 2020
Location: France
Distribution: Slackware
Posts: 76

Rep: Reputation: Disabled
Some .new config files in the patches packages you apply ?
 
Old 07-14-2020, 09:18 AM   #4
zeroberto
Member
 
Registered: Aug 2008
Location: Serbia
Posts: 43

Original Poster
Rep: Reputation: 1
Not sure what did I do but cannot reproduce the issue anymore.
It could be problem with the keyboard but the mouse cursor froze too. I found this in the Xorg.0.log
Code:
[    47.265] (II) config/udev: Adding input device Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard (/dev/input/event14)
[    47.265] (**) Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    47.265] (**) Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Applying InputClass "keyboard-all"
[    47.265] (II) Using input driver 'evdev' for 'Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard'
[    47.265] (**) Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: always reports core events
[    47.265] (**) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Device: "/dev/input/event14"
[    47.265] (--) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Vendor 0x46d Product 0xc33a
[    47.265] (--) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Found absolute axes
[    47.265] (--) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Found absolute multitouch axes
[    47.265] (II) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: No buttons found, faking one.
[    47.265] (--) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Fake MT device detected
[    47.265] (--) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Found keys
[    47.265] (II) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Forcing relative x/y axes to exist.
[    47.265] (II) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Configuring as mouse
[    47.265] (II) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Configuring as keyboard
[    47.265] (**) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[    47.265] (**) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[    47.265] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:12.0/usb3/3-2/3-2:1.1/0003:046D:C33A.0002/input/input17/event14"
[    47.265] (II) XINPUT: Adding extended input device "Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard" (type: KEYBOARD, id 9)
[    47.265] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    47.265] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    47.265] (**) Option "xkb_options" "terminate:ctrl_alt_bksp"
[    47.265] (EE) BUG: triggered 'if (axnum >= dev->valuator->numAxes)'
[    47.265] (EE) BUG: exevents.c:2101 in InitValuatorAxisStruct()
[    47.265] (EE) 
[    47.265] (EE) Backtrace:
[    47.272] (EE) 0: /usr/libexec/Xorg (xorg_backtrace+0x41) [0x580701]
[    47.272] (EE) 1: /usr/libexec/Xorg (InitValuatorAxisStruct+0x67) [0x514957]
[    47.272] (EE) 2: /usr/lib64/xorg/modules/input/evdev_drv.so (0x7f4524977000+0x5518) [0x7f452497c518]
[    47.272] (EE) 3: /usr/lib64/xorg/modules/input/evdev_drv.so (0x7f4524977000+0x5a0f) [0x7f452497ca0f]
[    47.273] (EE) 4: /usr/lib64/xorg/modules/input/evdev_drv.so (0x7f4524977000+0x6f03) [0x7f452497df03]
[    47.273] (EE) 5: /usr/libexec/Xorg (ActivateDevice+0x37) [0x42ab77]
[    47.273] (EE) 6: /usr/libexec/Xorg (0x400000+0x80eb9) [0x480eb9]
[    47.273] (EE) 7: /usr/libexec/Xorg (0x400000+0x9271b) [0x49271b]
[    47.273] (EE) 8: /usr/libexec/Xorg (0x400000+0x92cf3) [0x492cf3]
[    47.273] (EE) 9: /usr/libexec/Xorg (config_init+0x9) [0x491be9]
[    47.273] (EE) 10: /usr/libexec/Xorg (InitInput+0xab) [0x47584b]
[    47.273] (EE) 11: /usr/libexec/Xorg (0x400000+0x38c01) [0x438c01]
[    47.273] (EE) 12: /lib64/libc.so.6 (__libc_start_main+0xf0) [0x7f452c4157d0]
[    47.273] (EE) 13: /usr/libexec/Xorg (_start+0x29) [0x4242a9]
[    47.273] (EE) 
[    47.273] (II) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: initialized for absolute axes.
[    47.273] (**) Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: (accel) keeping acceleration scheme 1
[    47.273] (**) Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: (accel) acceleration profile 0
[    47.273] (**) Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: (accel) acceleration factor: 2.000
[    47.273] (**) Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: (accel) acceleration threshold: 4
but now everything works fine.

@BrunoLafleur First time when I upgrade the system I usually overwrite all the existing config files with the .new ones.
 
Old 07-14-2020, 09:59 AM   #5
phenixia2003
Member
 
Registered: May 2006
Location: France
Distribution: Slackware
Posts: 960

Rep: Reputation: 902Reputation: 902Reputation: 902Reputation: 902Reputation: 902Reputation: 902Reputation: 902Reputation: 902
Hello,

Quote:
Originally Posted by zeroberto View Post
Not sure what did I do but cannot reproduce the issue anymore.
It could be problem with the keyboard but the mouse cursor froze too. I found this in the Xorg.0.log
Code:
[    47.265] (II) config/udev: Adding input device Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard (/dev/input/event14)
[    47.265] (**) Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    47.265] (**) Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Applying InputClass "keyboard-all"
[    47.265] (II) Using input driver 'evdev' for 'Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard'
[    47.265] (**) Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: always reports core events
[    47.265] (**) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Device: "/dev/input/event14"
[    47.265] (--) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Vendor 0x46d Product 0xc33a
[    47.265] (--) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Found absolute axes
[    47.265] (--) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Found absolute multitouch axes
[    47.265] (II) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: No buttons found, faking one.
[    47.265] (--) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Fake MT device detected
[    47.265] (--) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Found keys
[    47.265] (II) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Forcing relative x/y axes to exist.
[    47.265] (II) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Configuring as mouse
[    47.265] (II) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: Configuring as keyboard
[    47.265] (**) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[    47.265] (**) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[    47.265] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:12.0/usb3/3-2/3-2:1.1/0003:046D:C33A.0002/input/input17/event14"
[    47.265] (II) XINPUT: Adding extended input device "Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard" (type: KEYBOARD, id 9)
[    47.265] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    47.265] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    47.265] (**) Option "xkb_options" "terminate:ctrl_alt_bksp"
[    47.265] (EE) BUG: triggered 'if (axnum >= dev->valuator->numAxes)'
[    47.265] (EE) BUG: exevents.c:2101 in InitValuatorAxisStruct()
[    47.265] (EE) 
[    47.265] (EE) Backtrace:
[    47.272] (EE) 0: /usr/libexec/Xorg (xorg_backtrace+0x41) [0x580701]
[    47.272] (EE) 1: /usr/libexec/Xorg (InitValuatorAxisStruct+0x67) [0x514957]
[    47.272] (EE) 2: /usr/lib64/xorg/modules/input/evdev_drv.so (0x7f4524977000+0x5518) [0x7f452497c518]
[    47.272] (EE) 3: /usr/lib64/xorg/modules/input/evdev_drv.so (0x7f4524977000+0x5a0f) [0x7f452497ca0f]
[    47.273] (EE) 4: /usr/lib64/xorg/modules/input/evdev_drv.so (0x7f4524977000+0x6f03) [0x7f452497df03]
[    47.273] (EE) 5: /usr/libexec/Xorg (ActivateDevice+0x37) [0x42ab77]
[    47.273] (EE) 6: /usr/libexec/Xorg (0x400000+0x80eb9) [0x480eb9]
[    47.273] (EE) 7: /usr/libexec/Xorg (0x400000+0x9271b) [0x49271b]
[    47.273] (EE) 8: /usr/libexec/Xorg (0x400000+0x92cf3) [0x492cf3]
[    47.273] (EE) 9: /usr/libexec/Xorg (config_init+0x9) [0x491be9]
[    47.273] (EE) 10: /usr/libexec/Xorg (InitInput+0xab) [0x47584b]
[    47.273] (EE) 11: /usr/libexec/Xorg (0x400000+0x38c01) [0x438c01]
[    47.273] (EE) 12: /lib64/libc.so.6 (__libc_start_main+0xf0) [0x7f452c4157d0]
[    47.273] (EE) 13: /usr/libexec/Xorg (_start+0x29) [0x4242a9]
[    47.273] (EE) 
[    47.273] (II) evdev: Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: initialized for absolute axes.
[    47.273] (**) Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: (accel) keeping acceleration scheme 1
[    47.273] (**) Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: (accel) acceleration profile 0
[    47.273] (**) Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: (accel) acceleration factor: 2.000
[    47.273] (**) Logitech G413 Silver Mechanical Gaming Keyboard: (accel) acceleration threshold: 4
but now everything works fine.

@BrunoLafleur First time when I upgrade the system I usually overwrite all the existing config files with the .new ones.
Found this bug report. It is old, but the backtraces are really similar. In comment #2 it is suggested to make change in /usr/share/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf detailed here :
Code:
Section "InputClass"
        Identifier "Surface Pro 3 cover"
        MatchIsPointer "on"
        MatchDevicePath "/dev/input/event*"
        Driver "evdev"
        Option "vendor" "045e"
        Option "product" "07dc"
        Option "IgnoreAbsoluteAxes" "True"
EndSection
Instead of changing this file, It is better to copy it in /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf and apply the change to this file. Furthermore, you'll need to change the ids of vendor and product. For your Logitech G413 this should be :
Code:
        Option "vendor" "046D"
        Option "product" "C33A"
Hope this helps.

--
Seb
 
3 members found this post helpful.
Old 07-16-2020, 07:45 AM   #6
zeroberto
Member
 
Registered: Aug 2008
Location: Serbia
Posts: 43

Original Poster
Rep: Reputation: 1
Thanks phenixia2003, that helped.
I also needed to replace the MatchIsPointer with MatchIsKeyboard and since then there is no backtrace message in the log anymore, and no keyboard and mouse freezes so far.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Ubuntu 13.10 - cursor freezes plus Software Center freezes Vocay2 Ubuntu 6 10-19-2013 11:58 AM
Firefox + nouveau on fresh -current install freezes system astrogeek Slackware 13 04-02-2013 08:12 AM
Problems: system freezes and Firefox crashes KurtBleach Linux - Newbie 7 08-05-2012 08:59 PM
[SOLVED] Upgraded to Ubuntu 9.04 and executing firefox freezes system john test Ubuntu 25 11-11-2009 10:32 AM
fedora core 2 (FC2) freezes while running. Cannot boot into KDE it freezes mraswan Fedora 0 05-25-2004 07:46 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware

All times are GMT -5. The time now is 04:15 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration