LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-02-2021, 08:17 PM   #1
thegato
Member
 
Registered: Nov 2006
Posts: 47

Rep: Reputation: 4
Can't connect to VPN using nm-openvpn


I finally got off my duff and installed -current this weekend. I can't seem to connect to private internet access VPN using nm-openvpn which I had no problem with on 14.2

Am I missing something simple? I've tried PIA's .ovpn files and tried entering info manually. Here's the log

Quote:
May 2 20:30:49 darkstar nm-openvpn[13182]: DEPRECATED OPTION: --cipher set to 'aes-128-cbc' but missing in --data-ciphers (AES-256-GCM:AES-128-GCM). Future OpenVPN version will ignore --cipher for cipher negotiations. Add 'aes-128-cbc' to --data-ciphers or change --cipher 'aes-128-cbc' to --data-ciphers-fallback 'aes-128-cbc' to silence this warning.
May 2 20:30:49 darkstar nm-openvpn[13182]: NOTE: the current --script-security setting may allow this configuration to call user-defined scripts
May 2 20:30:51 darkstar nm-openvpn[13182]: sitnl_send: rtnl: generic error (-101): Network is unreachable
May 2 20:30:51 darkstar NetworkManager[1217]: <warn> [1620001851.3892] vpn-connection[0x19780f0,7403c5e4-eb10-41b7-89c9-413b67874805,"US New York",18tun0)]: invalid IP6 config received!
May 2 20:30:51 darkstar NetworkManager[1217]: <warn> [1620001851.3892] vpn-connection[0x19780f0,7403c5e4-eb10-41b7-89c9-413b67874805,"US New York",18tun0)]: VPN connection: did not receive valid IP config information
May 2 20:30:51 darkstar nm-openvpn[13182]: Linux ip addr del failed: external program exited with error status: 2
 
Old 05-02-2021, 08:45 PM   #2
rkelsen
Senior Member
 
Registered: Sep 2004
Distribution: slackware
Posts: 2,883

Rep: Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070
Code:
... invalid IP6 config received!
...
... VPN connection: did not receive valid IP config information
Some clues there.
 
Old 05-02-2021, 08:50 PM   #3
thegato
Member
 
Registered: Nov 2006
Posts: 47

Original Poster
Rep: Reputation: 4
I tried disabling/ignoring IPv6 but ended up with the same error.
 
Old 05-02-2021, 08:53 PM   #4
rkelsen
Senior Member
 
Registered: Sep 2004
Distribution: slackware
Posts: 2,883

Rep: Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070
Also:

Code:
... Network is unreachable
Can you see the internet on this machine?
 
Old 05-02-2021, 09:03 PM   #5
thegato
Member
 
Registered: Nov 2006
Posts: 47

Original Poster
Rep: Reputation: 4
Quote:
Originally Posted by rkelsen View Post
Also:

Code:
... Network is unreachable
Can you see the internet on this machine?
Yeah, posting here from it. That error confused me, wondered if I needed to be in a certain group or not.
 
Old 05-02-2021, 09:23 PM   #6
rkelsen
Senior Member
 
Registered: Sep 2004
Distribution: slackware
Posts: 2,883

Rep: Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070
Yeah, your users need to be in the 'netdev' group to use NetworkManager.
 
Old 05-02-2021, 09:40 PM   #7
thegato
Member
 
Registered: Nov 2006
Posts: 47

Original Poster
Rep: Reputation: 4
Ok, my user is in netdev and I don't know why I didn't try it before but I can successfully connect through openvpn using cli. I did tar my old home directory and extracted into the fresh install. Could some old config be messing with this?

Here's my log that still says network unreachable despite working
Quote:
2021-05-02 22:26:46 TCP/UDP: Preserving recently used remote address: [AF_INET]156.146.37.132:1198
2021-05-02 22:26:46 UDP link local: (not bound)
2021-05-02 22:26:46 UDP link remote: [AF_INET]156.146.37.132:1198
2021-05-02 22:26:46 [newyork415] Peer Connection Initiated with [AF_INET]156.146.37.132:1198
2021-05-02 22:26:47 sitnl_send: rtnl: generic error (-101): Network is unreachable
2021-05-02 22:26:47 TUN/TAP device tun0 opened
2021-05-02 22:26:47 /usr/sbin/ip link set dev tun0 up mtu 1500
2021-05-02 22:26:47 /usr/sbin/ip link set dev tun0 up
2021-05-02 22:26:47 /usr/sbin/ip addr add dev tun0 10.3.112.121/24
2021-05-02 22:26:47 WARNING: OpenVPN was configured to add an IPv6 route. However, no IPv6 has been configured for tun0, therefore the route installation may fail or may not work as expected.
2021-05-02 22:26:47 add_route_ipv6(2000::/3 -> :: metric -1) dev tun0
2021-05-02 22:26:47 WARNING: this configuration may cache passwords in memory -- use the auth-nocache option to prevent this
2021-05-02 22:26:47 Initialization Sequence Completed
 
Old 05-02-2021, 10:57 PM   #8
rkelsen
Senior Member
 
Registered: Sep 2004
Distribution: slackware
Posts: 2,883

Rep: Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070Reputation: 1070
If it works at the CLI, then there is an incorrect setting in the GUI.

Quote:
Originally Posted by thegato
I did tar my old home directory and extracted into the fresh install. Could some old config be messing with this?
Yes, absolutely.

Last edited by rkelsen; 05-02-2021 at 10:59 PM.
 
Old 05-03-2021, 08:20 PM   #9
thegato
Member
 
Registered: Nov 2006
Posts: 47

Original Poster
Rep: Reputation: 4
Wiped my home directory, no change unfortunately. No luck on searching for similar issue (this thread comes up at the top of results lol). I can live with cli working in the meantime. Will update when I figure out the issue. Thank you for coming to help, I needed someone to bounce ideas with.
 
Old 05-04-2021, 08:50 PM   #10
rc nai
Member
 
Registered: Jun 2008
Distribution: Slackware 13.37,14
Posts: 86

Rep: Reputation: 21
you can try downgrading openvpn to 2.4.9 which is the last version in 14.2
Quote:
Current (pre-release) ChangeLog for x86_64
Tue May 5 20:21:27 UTC 2020
xap/NetworkManager-openvpn-1.8.12-x86_64-1.txz: Added.
networkmanager-openvpn it was rebuilt a couple times.

Were you using slackbuild NetworkManager-openvpn-1.2.10-x86_64-1_SBo in 14.2? You can try that as well.

Last edited by rc nai; 05-04-2021 at 09:06 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Unable to connect to OpenVPN server on current. Also, unable to build NetworkManager-openvpn The_Dark_Passenger Slackware 2 07-19-2019 05:51 PM
Can't connect to vpn with NetworkManager-openvpn on latest current bsd1101 Slackware 2 07-02-2018 12:55 PM
OpenVPN client has not default gateway when connect to OpenVPN server sailershen Linux - Security 3 03-04-2010 02:20 AM
Trying to connect to Cisco VPN using OpenVPN Wynd Linux - Networking 9 07-09-2007 08:38 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware

All times are GMT -5. The time now is 11:59 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration