LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Slackware (https://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/)
-   -   All Things KDE5/Plasma for Slackware Users. (https://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/all-things-kde5-plasma-for-slackware-users-4175670109/)

rkelsen 08-23-2021 06:04 PM

Quote:

Originally Posted by Jeebizz (Post 6277849)
Still seems too many hoops just to get a fscking shell the way I want it,

It takes less than 10 seconds to do that.
Quote:

Originally Posted by Jeebizz (Post 6277849)
I get the feeling the KDE devs are going the GNOME route and deciding whats best for me.

This has been the default behaviour of konsole for more than 15 years. Why do you all of a sudden feel affronted by it?

Anyhow, as pointed out by Bass above, they give you the choice to add it yourself. It's not anywhere near the issue you claim it is.

Jeebizz 08-23-2021 06:07 PM

2 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by rkelsen (Post 6277960)
It takes less than 10 seconds to do that.

This has been the default behaviour of konsole for more than 15 years. Why do you all of a sudden feel affronted by it?

Anyhow, as pointed out by Bass above, they give you the choice to add it yourself. It's not anywhere near the issue you claim it is.

Well I am not exactly expecting it to be like xfce4's terminal to 'run as a login shell' , I was fine with appending -l to the environment in Konsole's profile, but now that seems broken by the devs. I just switched to xfce4.16, and well it works as expected - whether or not this is a dev issue, then who knows - but all I know at some point in the KDE release this stopped working, and at the kde forums, they haven't even seem to offered a real solution (yet), I am still waiting..

I wish I kept tabs of what version of Plasma5 adopted that exhibited this issue, because I can say with certainty at least that when Plasma5 was finally included, this was not an issue and it worked as expected.

rkelsen 08-23-2021 07:01 PM

Quote:

Originally Posted by Jeebizz (Post 6277962)
but all I know at some point in the KDE release this stopped working, and at the kde forums, they haven't even seem to offered a real solution (yet), I am still waiting..

It works here. Perhaps you have some old or conflicting configs lying around?

Jeebizz 08-23-2021 07:06 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by rkelsen (Post 6277971)
It works here. Perhaps you have some old or conflicting configs lying around?

If only that were the case, but each iteration of --Current I wipe everything , / and /home partitions in my VM and start a new.

-edit

The only deviation, is that I did go in and opt out of Akonadi during the --Current RC1 install , but I don't see why that should affect konsole - also btw I found Akonadi binaries or links still even though - but thats another matter entirely and I'll ask another time why Akonadi lingers even though I chose to not install anything Akonadi related.


mlangdn 08-23-2021 07:27 PM

1 Attachment(s)
I wasn't getting the fortune either, but it does open with "michael@darkstar:~$"

I just appended -l to the konsole profile, and now fortune is back.

Jeebizz 08-23-2021 07:31 PM

Quote:

Originally Posted by mlangdn (Post 6277976)
I wasn't getting the fortune either, but it does open with "michael@darkstar:~$"

I just appended -l to the konsole profile, and now fortune is back.

I'll try again, and do another install after formatting AGAIN(once I finish pulling the latest --Current RC1) - but it hasn't worked for me so far.

Jeebizz 08-23-2021 08:22 PM

5 Attachment(s)
Ok, I just pulled --Current RC1 again, and it is as up to date as can be, per today's changelog.
Code:

Mon Aug 23 20:05:36 UTC 2021
d/parallel-20210822-noarch-1.txz: Upgraded.
l/imagemagick-7.1.0_5-x86_64-1.txz: Upgraded.
l/pulseaudio-15.0-x86_64-3.txz: Rebuilt.
      Build module-gsettings.so. Thanks to SeB.
l/python2-module-collection-2.7.18-x86_64-6.txz: Rebuilt.
      Restored pycairo.h and pycairo.pc. Thanks to nobodino.
n/libgcrypt-1.9.4-x86_64-1.txz: Upgraded.
      Fix Elgamal encryption for other implementations.
      For more information, see:
      https://cve.mitre.org/cgi-bin/cvename.cgi?name=CVE-2021-33560
      (* Security fix *)
t/fig2dev-3.2.8b-x86_64-1.txz: Upgraded.
t/xfig-3.2.8b-x86_64-1.txz: Upgraded.
xap/mozilla-firefox-91.0.1-x86_64-2.txz: Rebuilt.
      Rebuilt with: --with-unsigned-addon-scopes=app,system --allow-addon-sideload
xap/mozilla-thunderbird-91.0.2-x86_64-2.txz: Rebuilt.
      Rebuilt with "export MOZ_REQUIRE_SIGNING=" to fix add-ons and language packs.
      Thanks to marav.
+--------------------------+


I did a FULL install this time after formatting (Yea I even left Akonadi alone):
Attachment 37017 Attachment 37018 Attachment 37019
I then just like always, opened up konsole - went into the profile appended -l and hit apply:
Attachment 37020

Started up konsole again, and well same thing each and every time:
Attachment 37021

glorsplitz 08-23-2021 08:25 PM

using current, up to date, dolphin/compress here (as tar.gz), after archive is created a new window opens, same folder with new archive, it's like it refreshed to a new window, I looked and can't see in config dolphin what sort of behavior it's doing to change it

can't seem to figure out how to search this thread to see if this was asked before, seems searching LQ is broken

mlangdn 08-23-2021 09:17 PM

Quote:

Originally Posted by Jeebizz (Post 6277984)
Ok, I just pulled --Current RC1 again, and it is as up to date as can be, per today's changelog.
Code:

Mon Aug 23 20:05:36 UTC 2021
d/parallel-20210822-noarch-1.txz: Upgraded.
l/imagemagick-7.1.0_5-x86_64-1.txz: Upgraded.
l/pulseaudio-15.0-x86_64-3.txz: Rebuilt.
      Build module-gsettings.so. Thanks to SeB.
l/python2-module-collection-2.7.18-x86_64-6.txz: Rebuilt.
      Restored pycairo.h and pycairo.pc. Thanks to nobodino.
n/libgcrypt-1.9.4-x86_64-1.txz: Upgraded.
      Fix Elgamal encryption for other implementations.
      For more information, see:
      https://cve.mitre.org/cgi-bin/cvename.cgi?name=CVE-2021-33560
      (* Security fix *)
t/fig2dev-3.2.8b-x86_64-1.txz: Upgraded.
t/xfig-3.2.8b-x86_64-1.txz: Upgraded.
xap/mozilla-firefox-91.0.1-x86_64-2.txz: Rebuilt.
      Rebuilt with: --with-unsigned-addon-scopes=app,system --allow-addon-sideload
xap/mozilla-thunderbird-91.0.2-x86_64-2.txz: Rebuilt.
      Rebuilt with "export MOZ_REQUIRE_SIGNING=" to fix add-ons and language packs.
      Thanks to marav.
+--------------------------+


I did a FULL install this time after formatting (Yea I even left Akonadi alone):
Attachment 37017 Attachment 37018 Attachment 37019
I then just like always, opened up konsole - went into the profile appended -l and hit apply:
Attachment 37020

Started up konsole again, and well same thing each and every time:
Attachment 37021

Your screenshot looks like there is a space between the dash and the ell....looks to me like this /bin/bash - l
Should look like this /bin/bash -l

Jeebizz 08-23-2021 09:31 PM

2 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by mlangdn (Post 6277997)
Your screenshot looks like there is a space between the dash and the ell....looks to me like this /bin/bash - l
Should look like this /bin/bash -l

I double checked, I even went in and manually typed everything all out:


Hit apply, restarted Konsole - same thing:


SO...............yea I don't know anymore.

rkelsen 08-23-2021 11:09 PM

Quote:

Originally Posted by Jeebizz (Post 6278000)
SO...............yea I don't know anymore.

I just ran a clean install in a VM from today's current, and it's working for me.

Are you doing this as root, or a user? And if as a user, what groups are they in?

mlangdn 08-23-2021 11:10 PM

I went into Konsole>Settings>Manage Profiles
I then selected the Default Profile and clicked edit to the right
That profile is the one I appended -l to, then clicked Apply and OK.

Your screenshot has Create Profile at the top.

Jeebizz 08-23-2021 11:11 PM

Quote:

Originally Posted by rkelsen (Post 6278019)
I just ran a clean install in a VM from today's current, and it's working for me.

Are you doing this as root, or a user? And if as a user, what groups are they in?

user and no groups, and I download --Current via rsync and make the iso with this script:
Code:

#!/bin/sh
rm -rfv iso/linux/slackware-dvd.iso
cd slackware/
rm -rfv source/
mkisofs -o /home/slackuser/iso/linux/slackware-dvd.iso \
  -R -J -A "Slackware Install" \
  -hide-rr-moved \
  -v -d -N \
  -no-emul-boot -boot-load-size 4 -boot-info-table \
  -sort isolinux/iso.sort \
  -b isolinux/isolinux.bin \
  -c isolinux/isolinux.boot \
  -eltorito-alt-boot -no-emul-boot -eltorito-platform 0xEF \
  -eltorito-boot isolinux/efiboot.img -no-emul-boot \
  -m 'source' \
  -V "SlackDVD" .

I don't understand why it is working for you and not for me.

Jeebizz 08-23-2021 11:16 PM

Quote:

Originally Posted by mlangdn (Post 6278020)
I went into Konsole>Settings>Manage Profiles
I then selected the Default Profile and clicked edit to the right
That profile is the one I appended -l to, then clicked Apply and OK.

Your screenshot has Create Profile at the top.

Odd, because I right click on the command window and selected "Edit Current Profile", and that is the screen that brings me to "create profile." So , fine I went another route:

I clicked on Settings and clicked on Configure Konsole - went to profile and it came with with default (read only) default, so I can't even edit it.... this is really getting annoying beyond belief.

Jeebizz 08-23-2021 11:38 PM

2 Attachment(s)
Ok I got it to work finally - I went into the profile settings, set Profile 1 as the default, restarted Konsole - and now I get my proper login shell ( I still cannot delete the initial profile because it is "read only"), but whatever at this point I found a solution.

-edit

If anyone can tell my why the default is readonly and how I can delete it, that would be great.


All times are GMT -5. The time now is 03:51 AM.