LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 11-11-2022, 07:21 AM   #1
DragonFly888
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2022
Posts: 7

Rep: Reputation: 0
fps drops almost to zero till alt+tab switch


Hello,
2 months ago i switched from windows to linux. And i loved. The only problem i have are the games.
I play only csgo and quake arena. After a few nice minutes suddenly fps drops almost to zero. But if i alt+tab and switch to another software and back i can play again maybe 2 minutes.And i can repeatedly do this. And this problem is hauting me in every linux distro so far.( mint, mx linux and now manjaro) I tried old drivers, different kernels, window mode… with no luck. Is there still something i can do?

Operating System: Manjaro Linux
KDE Plasma Version: 5.26.2
KDE Frameworks Version: 5.99.0
Qt Version: 5.15.6
Kernel Version: 5.15.76-1-MANJARO (64-bit)
Graphics Platform: X11
Processors: 4 × Intel® Core™2 Quad CPU Q9550 @ 2.83GHz
Memory: 3.8 GiB of RAM
Graphics Processor: NVIDIA GeForce GTX 960/PCIe/SSE2
Manufacturer: Gigabyte Technology Co., Ltd.
Product Name: EP31-DS3L
 
Old 11-12-2022, 08:45 AM   #2
boughtonp
Senior Member
 
Registered: Feb 2007
Location: UK
Distribution: Debian
Posts: 3,003

Rep: Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132

Well if it occurs in different distros/drivers/etc, that would suggest it's either an odd bug with those two games, or an issue with hardware.

Are those games running native, or via Wine/similar?
Also, you didn't specify if KDE Plasma was another constant? If you haven't it would be useful to run via another desktop to rule that out.

Anyway, some initial suspicions would include maxed out RAM, or maybe overheating/throttling. How quickly are you alt-tabbing out and back again - if it's straight away that would probably rule out the latter.

Maybe leave System Monitor running in the background when you start the game, then check it before the game slows down (to see what in-game "normal" is), and then again once it slows down, to see if anything abnormal has occurred (e.g. RAM/swap usage).

You could also compare "inxi -Ist" under normal running (both pre-game and in-game) and then again once the slowdown starts - if you have the ability to ssh into the device, running it both before and after you alt-tab might also highlight something.


Last edited by boughtonp; 11-12-2022 at 08:46 AM.
 
Old 11-13-2022, 11:45 AM   #3
DragonFly888
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2022
Posts: 7

Original Poster
Rep: Reputation: 0
fps drops almost to zero till alt+tab switch

Quote:
Originally Posted by boughtonp View Post
Well if it occurs in different distros/drivers/etc, that would suggest it's either an odd bug with those two games, or an issue with hardware.

Are those games running native, or via Wine/similar?
Also, you didn't specify if KDE Plasma was another constant? If you haven't it would be useful to run via another desktop to rule that out.

Anyway, some initial suspicions would include maxed out RAM, or maybe overheating/throttling. How quickly are you alt-tabbing out and back again - if it's straight away that would probably rule out the latter.

Maybe leave System Monitor running in the background when you start the game, then check it before the game slows down (to see what in-game "normal" is), and then again once it slows down, to see if anything abnormal has occurred (e.g. RAM/swap usage).

You could also compare "inxi -Ist" under normal running (both pre-game and in-game) and then again once the slowdown starts - if you have the ability to ssh into the device, running it both before and after you alt-tab might also highlight something.

Thanx for the reply.
Both games are from steam. CS GO is native quake not. But around 10 min is by both games same issue.
I tried from xfce, cinnamon and now kde, all are facing the same problem.
The time alt+tab out and back is around 3 seconds.
I have screenshoots from htop and inxi out and during the game but can't find where can i attach here?
 
Old 11-13-2022, 11:52 AM   #4
boughtonp
Senior Member
 
Registered: Feb 2007
Location: UK
Distribution: Debian
Posts: 3,003

Rep: Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132
Quote:
Originally Posted by DragonFly888 View Post
I have screenshoots from htop and inxi out and during the game but can't find where can i attach here?
Posting as text within "[code]..[/code]" tags is best, but otherwise there's a "Manage Attachments" button under the "Additional Options" section below the posting area.

(If you're in "Quick Reply", press "Go Advanced" button.)

 
Old 11-13-2022, 12:05 PM   #5
dugan
LQ Guru
 
Registered: Nov 2003
Location: Canada
Distribution: distro hopper
Posts: 10,709

Rep: Reputation: 5062Reputation: 5062Reputation: 5062Reputation: 5062Reputation: 5062Reputation: 5062Reputation: 5062Reputation: 5062Reputation: 5062Reputation: 5062Reputation: 5062
CPU frequency scaling, maybe?

Have you tried this?

https://github.com/FeralInteractive/gamemode
 
Old 11-13-2022, 12:15 PM   #6
DragonFly888
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2022
Posts: 7

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally Posted by dugan View Post
CPU frequency scaling, maybe?

Have you tried this?

https://github.com/FeralInteractive/gamemode
Yes, in linux mint i had gameready installed, wich includes xanmod, gamemode, wine... same.
 
Old 11-13-2022, 12:20 PM   #7
DragonFly888
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2022
Posts: 7

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally Posted by boughtonp View Post
Posting as text within "[code]..[/code]" tags is best, but otherwise there's a "Manage Attachments" button under the "Additional Options" section below the posting area.

(If you're in "Quick Reply", press "Go Advanced" button.)

thanx,

I attached screenshoot before and during a quake arena game. By CS GO is the same just game need more ram.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	outside a game png.jpg
Views:	6
Size:	223.2 KB
ID:	39857   Click image for larger version

Name:	quake in game.jpg
Views:	6
Size:	245.1 KB
ID:	39858   Click image for larger version

Name:	outside sensors.png
Views:	6
Size:	150.4 KB
ID:	39859   Click image for larger version

Name:	during freze in quake.png
Views:	5
Size:	132.5 KB
ID:	39860  
 
Old 11-13-2022, 01:10 PM   #8
boughtonp
Senior Member
 
Registered: Feb 2007
Location: UK
Distribution: Debian
Posts: 3,003

Rep: Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132

Maybe it's a Steam issue? Perhaps some form of DRM check that should occur in background but is buggy and doesn't engage until the game isn't in foreground. *shrug*

To help diagnose further, you could try running non-Steam ioquake3 - to play Quake III Arena with it you would need to transfer the relevant data files from your Steam copy, but it would be a good idea to ensure any Steam clients/processes are completely disabled whilst testing it.

 
Old 11-14-2022, 05:26 AM   #9
DragonFly888
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2022
Posts: 7

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally Posted by boughtonp View Post
Maybe it's a Steam issue? Perhaps some form of DRM check that should occur in background but is buggy and doesn't engage until the game isn't in foreground. *shrug*

To help diagnose further, you could try running non-Steam ioquake3 - to play Quake III Arena with it you would need to transfer the relevant data files from your Steam copy, but it would be a good idea to ensure any Steam clients/processes are completely disabled whilst testing it.

I tried with just web online games which don't require much ram and cpu power and it's the same issue. But in this case the game doesn't froze all the way, just for 2 sec and then it's like a refresh button and works again. In other games (CS GO and Quake) i noticed that if you alt+tab before freze (like refresh) the game run, or if the game is loading and loading in infinity, i just alt+tab and i'm in the game. I tried some settings on nvidia drivers, looking for some refresh intervals or something,but i did't find nothing. There is still something......

Last edited by DragonFly888; 11-14-2022 at 05:27 AM.
 
Old 11-24-2022, 02:14 PM   #10
DragonFly888
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2022
Posts: 7

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Guys i tried with just fullscreen video on youtube and the system was not responding after 10 min. Ram was only around 40% in use.
I think that i need to go back to windows with this pc if nothing helps.
 
Old 11-24-2022, 05:35 PM   #11
boughtonp
Senior Member
 
Registered: Feb 2007
Location: UK
Distribution: Debian
Posts: 3,003

Rep: Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132Reputation: 2132

Can you try "sensors" command (may need to install lm_sensors) - it can give more info than inxi; maybe it'll show some other part of the system near a critical threshold.

Otherwise, my best guess is still some background process triggering it (either Steam-related or something else).

Have you checked in "/var/log" directory and/or "journalctl" to see if there are any unusual log records that coincide with the lockups?

 
1 members found this post helpful.
Old 11-25-2022, 11:11 AM   #12
DragonFly888
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2022
Posts: 7

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally Posted by boughtonp View Post
Can you try "sensors" command (may need to install lm_sensors) - it can give more info than inxi; maybe it'll show some other part of the system near a critical threshold.

Otherwise, my best guess is still some background process triggering it (either Steam-related or something else).

Have you checked in "/var/log" directory and/or "journalctl" to see if there are any unusual log records that coincide with the lockups?

Pc was not responding with this temperatures in Psenors while i watched youtube video.(attachment 1)

Second attachment is a picture with my logs. I didn't find nothing unusual.

Btw im on mint right now
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	photo_2022-11-25_17-07-27.jpg
Views:	2
Size:	236.0 KB
ID:	39925   Click image for larger version

Name:	Zaslonska slika 2022-11-25 17-06-52.png
Views:	2
Size:	30.5 KB
ID:	39926  

Last edited by DragonFly888; 11-25-2022 at 12:24 PM.
 
Old 12-06-2022, 06:17 AM   #13
AltaWare
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2022
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
I appreciate you sharing the link.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LXer: The first browser to introduce a second level in the tab bar for managing tab groups: Two-Level Tab LXer Syndicated Linux News 0 03-01-2021 06:50 AM
In Cinnamon, ALT-TAB intermittently drops down hidden panel A_UK_LinuxMintUser Linux Mint 0 05-01-2016 05:47 PM
FC 4. Modify ALT+TAB behaviour to CTRL+TAB xtracto Linux - Software 1 09-22-2005 03:06 PM
alt tab with right alt teacup LinuxQuestions.org Member Success Stories 1 11-04-2004 01:18 AM
Alt-Tab and Alt-F4 in Fluxbox? tavilach Linux - Software 2 07-17-2004 05:03 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General

All times are GMT -5. The time now is 08:31 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration