LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Fedora > Fedora - Installation
User Name
Password
Fedora - Installation This forum is for the discussion of installation issues with Fedora.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 07-21-2017, 06:13 AM   #1
Tychen
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2017
Location: Germany
Distribution: Ubuntu, debain, fedora
Posts: 6

Rep: Reputation: Disabled
Cannot set static IP-Address in FC 10 on VMWare Workstation 12.5


Hi everybody,

short introduction: I am from germany, running linux since quite a while at home (started with Slackware in the 90th).

Now I want to convert my very old fedora core 10 into a virtual machine, and I got to the point, where I don't know anymore, how to set a static IP in this VM.

Obviously udev generates an eth1 (besides lo0 and pan0):

2: eth1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UNKNOWN qlen 1000
link/ether 00:0c:29:e0:8d:08 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 192.168.178.131/16 brd 192.168.255.255 scope global eth1


Running "Network Configuration" on the gui I just see an eth0 in the devices tab, which is inactive and the activate-Button is grey. In the Hardware-Tab I see pan0 and eth1.

You can assign a static IP to this eth0 and the configuration is also written to /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0, but restarting network or rebooting does not have any effect. Interestingly I do not find a ifcfg-eth1 in this directory and creating one with static entries does not help either.

In "Network Configuration" I also tried to copy eth0 and assign it to eth1 with the same mac-address as eth1, but I get this error:

# service network restart
Shutting down loopback interface: [ OK ]
Bringing up loopback interface: [ OK ]
Bringing up interface eth0: Device eth0 does not seem to be present, delaying initialization.
[FAILED]


udev:

# cat /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules

# Advanced Micro Devices [AMD] 79c970 [PCnet32 LANCE] (rule written by anaconda)
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="00:0c:29:df:c2:aa", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth0"

# PCI device 0x1022:0x2000 (pcnet32)
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="00:0c:29:dd:1c:b3", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth1"

# PCI device 0x1022:0x2000 (pcnet32)
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="00:0c:29:e0:8d:08", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth1"


To be honest, I have no idea, where the system gets the info, that eth1 is the interface to be used and I do not know where to change it to be a static address.

Any help is appreciated
Rainer
 
Old 07-27-2017, 01:21 PM   #2
lazydog
Senior Member
 
Registered: Dec 2003
Location: The Key Stone State
Distribution: CentOS Sabayon and now Gentoo
Posts: 1,035
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 174Reputation: 174
Quote:
Bringing up interface eth0: Device eth0 does not seem to be present, delaying initialization.
[FAILED]
First off are you sure the interface is still called eth0? Newer OSes have new names and that might be the issue here.
You can check it with ifconfig or ip address.

Also you might want to consider upgrading your FC10 which is so far out of date.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cannot set static IP-Address in FC 10 on VMWare Workstation 12.5 Tychen Fedora 1 07-23-2017 11:03 PM
Need help setting up a static IP in Oracle Linux 6.4 on VMWare workstation rchandba Linux - Newbie 7 04-20-2014 07:49 AM
Executable name for VMware workstation - need to set driconf for 3-D dobradude45 Linux - Newbie 1 12-16-2013 07:52 PM
[SOLVED] how do i set a static ip address? oznola Linux - Networking 10 03-16-2010 04:28 PM
Set IP address to static from DHCP assigned address jborn Linux - Networking 4 02-02-2007 08:38 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Fedora > Fedora - Installation

All times are GMT -5. The time now is 12:51 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration