LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 01-14-2020, 04:47 PM   #1
PROBLEMCHYLD
Member
 
Registered: Apr 2015
Posts: 920

Rep: Reputation: Disabled
PHP 7.2 Error


I'm trying to build php 7.2xxx and get the error but I have the latest installed libpcre from current.

Code:
Configuring extensions
checking for strings.h... (cached) yes
checking io.h usability... no
checking io.h presence... no
checking for io.h... no
checking for strtoll... yes
checking for atoll... yes
checking whether to enable LIBXML support... yes
checking libxml2 install dir... /usr
checking for xml2-config path... /usr/bin/xml2-config
checking whether libxml build works... yes
checking for OpenSSL support... yes, shared
checking for Kerberos support... no
checking whether to use system default cipher list instead of hardcoded value... no
checking for RAND_egd... no
checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config
checking for PCRE headers location... /usr/include
checking for PCRE library location... configure: error: Could not find libpcre.(a|so) in /usr
 
Old 01-14-2020, 05:11 PM   #2
bassmadrigal
LQ Guru
 
Registered: Nov 2003
Location: West Jordan, UT, USA
Distribution: Slackware
Posts: 6,375

Rep: Reputation: 4132Reputation: 4132Reputation: 4132Reputation: 4132Reputation: 4132Reputation: 4132Reputation: 4132Reputation: 4132Reputation: 4132Reputation: 4132Reputation: 4132
Is this on 14.2 or -current? On -current, there are actually 2 pcre packages, l/pcre-8.43 and l/pcre2-10.34. If you're on 14.2, only l/pcre is provided and pcre2 is available on SBo.

Either way, looking at the config.log might provide more insight on why it didn't work.
 
Old 01-14-2020, 05:39 PM   #3
PROBLEMCHYLD
Member
 
Registered: Apr 2015
Posts: 920

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
I have 14.2

pcre2-10.34-x86_64-1
pcre-8.39-x86_64-1

I had to split the logs because they were too big for the forum.
Attached Files
File Type: log config1.log (179.6 KB, 6 views)
File Type: log config2.log (187.0 KB, 4 views)

Last edited by PROBLEMCHYLD; 01-14-2020 at 05:42 PM.
 
Old 01-14-2020, 06:31 PM   #4
astrogeek
Moderator
 
Registered: Oct 2008
Distribution: Slackware [64]-X.{0|1|2|37|-current} ::12<=X<=14, FreeBSD_12{.0|.1}
Posts: 5,311
Blog Entries: 11

Rep: Reputation: 3282Reputation: 3282Reputation: 3282Reputation: 3282Reputation: 3282Reputation: 3282Reputation: 3282Reputation: 3282Reputation: 3282Reputation: 3282Reputation: 3282
I run php-7.3x on all my platforms and it builds fine with pcre2 (currently using 10.33 from an SBo build).

Have you rebooted or run ld{config} since installing pcre2?

(Note: I haven't looked at your logs)

Last edited by astrogeek; 01-14-2020 at 10:51 PM. Reason: thanks PV, doh!
 
Old 01-14-2020, 07:20 PM   #5
PROBLEMCHYLD
Member
 
Registered: Apr 2015
Posts: 920

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by astrogeek View Post
Have you rebooted or run ld since installing pcre2?
What is this ld you speak of? Never done it or don't recall doing it...Help !!!!!! Please !!!!!!!!!
 
Old 01-14-2020, 07:24 PM   #6
volkerdi
Slackware Maintainer
 
Registered: Dec 2002
Location: Minnesota
Distribution: Slackware! :-)
Posts: 1,811

Rep: Reputation: 5817Reputation: 5817Reputation: 5817Reputation: 5817Reputation: 5817Reputation: 5817Reputation: 5817Reputation: 5817Reputation: 5817Reputation: 5817Reputation: 5817
Quote:
Originally Posted by PROBLEMCHYLD View Post
What is this ld you speak of? Never done it or don't recall doing it...Help !!!!!! Please !!!!!!!!!
I'm guessing "ldconfig", and you wouldn't need to run it manually because it's run automatically by installpkg.
 
1 members found this post helpful.
Old 01-14-2020, 07:29 PM   #7
PROBLEMCHYLD
Member
 
Registered: Apr 2015
Posts: 920

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by volkerdi View Post
I'm guessing "ldconfig", and you wouldn't need to run it manually because it's run automatically by installpkg.
Thanks for your response which means this is NOT the problem.

Last edited by PROBLEMCHYLD; 01-14-2020 at 07:31 PM.
 
Old 01-14-2020, 08:51 PM   #8
ljb643
Member
 
Registered: Nov 2003
Posts: 437

Rep: Reputation: Disabled
Did you use --with-pcre-regex=/usr on the configure command line? This overrides use of PHP's included PCRE library. Is there a reason you can't use the PCRE library that is supplied with PHP, which will always build successfully?
 
Old 01-15-2020, 12:42 AM   #9
PROBLEMCHYLD
Member
 
Registered: Apr 2015
Posts: 920

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by ljb643 View Post
Did you use --with-pcre-regex=/usr on the configure command line? This overrides use of PHP's included PCRE library. Is there a reason you can't use the PCRE library that is supplied with PHP, which will always build successfully?
No I haven't but running php 7.1.33, I had to do no such thing. So why is 7.2.x different?
 
Old 01-15-2020, 08:15 AM   #10
PROBLEMCHYLD
Member
 
Registered: Apr 2015
Posts: 920

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by ljb643 View Post
Did you use --with-pcre-regex=/usr on the configure command line? This overrides use of PHP's included PCRE library. Is there a reason you can't use the PCRE library that is supplied with PHP, which will always build successfully?
Code:
EXTENSION_DIR=/usr/lib${LIBDIRSUFFIX}/php/extensions \
CFLAGS="$SLKCFLAGS" \
./configure \
  --prefix=/usr \
  --libdir=/usr/lib${LIBDIRSUFFIX} \
  --with-libdir=lib${LIBDIRSUFFIX} \
  --localstatedir=/var \
  --sysconfdir=/etc \
  --datarootdir=/usr/share \
  --datadir=/usr/share \
  --infodir=/usr/info \
  --mandir=/usr/man \
  --with-apxs2=/usr/bin/apxs \
  --enable-fpm \
  --with-fpm-user=apache \
  --with-fpm-group=apache \
  --enable-maintainer-zts \
  --enable-pcntl \
  --enable-mbregex \
  --enable-tokenizer=shared \
  --with-config-file-scan-dir=/etc/php.d \
  --with-config-file-path=/etc \
  --with-layout=PHP \
  --disable-sigchild \
  --enable-xml \
  --with-libxml-dir=/usr \
  --with-xmlrpc=shared \
  --enable-simplexml \
  --enable-xmlreader=shared \
  --enable-dom=shared \
  --enable-filter \
  --disable-debug \
  --with-openssl=shared \
  --with-pcre-regex=/usr \
  --with-zlib=shared,/usr \
  --enable-bcmath=shared \
  --with-bz2=shared,/usr \
  --enable-calendar=shared \
  --enable-ctype=shared \
  --with-curl=shared \
  --with-mcrypt=/usr \
  --enable-dba=shared \
  --with-gdbm=/usr \
  --with-db4=/usr \
  --enable-exif=shared \
  --enable-ftp=shared \
  --with-gd=shared \
  --with-jpeg-dir=/usr \
  --with-png-dir=/usr \
  --with-zlib-dir=/usr \
  --with-xpm-dir=/usr \
  --with-freetype-dir=/usr \
  --enable-gd-native-ttf \
  --with-gettext=shared,/usr \
  --with-gmp=shared,/usr \
  --with-iconv=shared \
  --with-imap-ssl=/usr \
  --with-imap=$IMAPLIBDIR \
  --with-ldap=shared \
  --enable-mbstring=shared \
  --enable-hash \
  --enable-mysqlnd=shared \
  --with-mysqli=shared,mysqlnd \
  --with-mysql-sock=/var/run/mysql/mysql.sock \
  --with-iodbc=shared,/usr \
  --enable-pdo=shared \
  --with-pdo-mysql=shared,mysqlnd \
  --with-pdo-sqlite=shared,/usr \
  --with-pdo-odbc=shared,iODBC,/usr \
  --with-pspell=shared,/usr \
  --with-enchant=shared,/usr \
  --enable-shmop=shared \
  --with-snmp=shared,/usr \
  --enable-soap=shared \
  --enable-sockets \
  --with-sqlite3=shared \
  --enable-sysvmsg \
  --enable-sysvsem \
  --enable-sysvshm \
  --enable-wddx=shared \
  --with-xsl=shared,/usr \
  --enable-zip=shared \
  --with-tsrm-pthreads \
  --enable-intl=shared \
  --enable-opcache \
  --enable-shared=yes \
  --enable-static=no \
  --with-gnu-ld \
  --with-pic \
  --enable-phpdbg \
  --build=$ARCH-slackware-linux || exit 1
Its already set, so that isn't the problem either.
 
Old 01-15-2020, 09:24 AM   #11
PROBLEMCHYLD
Member
 
Registered: Apr 2015
Posts: 920

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Thanks guys...Changing --with-pcre-regex=/usr \ to --with-pcre-regex \ everything compiled. Not sure removing =/usr was the right thing but it works.
 
Old 01-15-2020, 10:34 AM   #12
PROBLEMCHYLD
Member
 
Registered: Apr 2015
Posts: 920

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
PHP version 7.3.13 works just fine on 14.2.
 
Old 01-15-2020, 11:17 AM   #13
ponce
LQ Guru
 
Registered: Aug 2004
Location: Pisa, Italy
Distribution: Slackware
Posts: 5,163

Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by PROBLEMCHYLD View Post
I have 14.2

pcre2-10.34-x86_64-1
pcre-8.39-x86_64-1
it seems like you installed the pcre2 package for current on 14.2: that could have surely messed the things up.
if you need pcre2 on 14.2 you can install it from SBo.
 
Old 01-15-2020, 11:19 AM   #14
PROBLEMCHYLD
Member
 
Registered: Apr 2015
Posts: 920

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Thanks ponce
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
After upgrading php 5.3.8 to php 5.4.30 php files are not being executed kingkashif Linux - Server 5 06-26-2014 11:15 AM
[SOLVED] Am trying to install packages like net-snmp, php-mysql, php-snmp, php but with errors Maj Linux - Newbie 1 07-26-2013 03:12 PM
PHP - Mail.php and Mail/mime.php issues LVsFINEST Linux - Server 1 02-08-2009 06:44 PM
PHP Error Parse error: parse error, unexpected $ in /home/content/S/k/i/SkinCare4U/h CowanServices Programming 2 12-09-2008 09:26 PM
php apache or php cgi - php learner rblampain Linux - Security 3 12-18-2004 12:10 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware

All times are GMT -5. The time now is 08:47 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration