LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-17-2020, 12:17 PM   #1
gildbg
Member
 
Registered: Aug 2017
Posts: 79

Rep: Reputation: Disabled
USB 3.0 Dual-Role OTG device on non-HNP port unable to enumerate USB device


Hello,

In my office pc I have a thermal usb printer and it's work like a charm. It's connected on USB and it's seems USB2.0 and using driver ehci_hcd. On both PC's Im using Slackware64 current with the same kernel Linux 5.4.25 #1 SMP x86_64


Here is dmesg | grep usb

Code:
root@purgatory:~# dmesg | grep usb
[    0.740166] usbcore: registered new interface driver usbfs
[    0.740904] usbcore: registered new interface driver hub
[    0.741065] usbcore: registered new device driver usb
[    0.982784] pci 0000:00:1a.0: quirk_usb_early_handoff+0x0/0x621 took 23077 usecs
[    1.006766] pci 0000:00:1d.0: quirk_usb_early_handoff+0x0/0x621 took 23170 usecs
[    6.495134] usb usb1: New USB device found, idVendor=1d6b, idProduct=0002, bcdDevice= 5.04
[    6.495373] usb usb1: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[    6.495610] usb usb1: Product: EHCI Host Controller
[    6.495754] usb usb1: Manufacturer: Linux 5.4.25 ehci_hcd
[    6.495903] usb usb1: SerialNumber: 0000:00:1a.0
[    6.509108] usb usb2: New USB device found, idVendor=1d6b, idProduct=0002, bcdDevice= 5.04
[    6.509348] usb usb2: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[    6.509587] usb usb2: Product: EHCI Host Controller
[    6.509730] usb usb2: Manufacturer: Linux 5.4.25 ehci_hcd
[    6.509875] usb usb2: SerialNumber: 0000:00:1d.0
[    6.820941] usb 1-1: new high-speed USB device number 2 using ehci-pci
[    6.835367] usb 1-1: New USB device found, idVendor=8087, idProduct=0020, bcdDevice= 0.00
[    6.835684] usb 1-1: New USB device strings: Mfr=0, Product=0, SerialNumber=0
[    6.837907] usb 2-1: new high-speed USB device number 2 using ehci-pci                                                                                                   
[    6.852378] usb 2-1: New USB device found, idVendor=8087, idProduct=0020, bcdDevice= 0.00                                                                                
[    6.852696] usb 2-1: New USB device strings: Mfr=0, Product=0, SerialNumber=0                                                                                            
[    7.106922] usb 1-1.5: new full-speed USB device number 3 using ehci-pci                                                                                                 
[    7.187525] usb 1-1.5: New USB device found, idVendor=03eb, idProduct=6119, bcdDevice= 1.00
[    7.187547] usb 1-1.5: New USB device strings: Mfr=0, Product=1, SerialNumber=0
[    7.187562] usb 1-1.5: Product: AT91USBSerial
[    7.252021] usb 1-1.6: new low-speed USB device number 4 using ehci-pci
[    7.333649] usb 1-1.6: New USB device found, idVendor=093a, idProduct=2516, bcdDevice= 1.00
[    7.333670] usb 1-1.6: New USB device strings: Mfr=0, Product=2, SerialNumber=0
[    7.333683] usb 1-1.6: Product: USB OPTICAL MOUSE
[    7.358355] usbcore: registered new interface driver cdc_acm
[    7.379353] usbcore: registered new interface driver usbhid
[    7.379370] usbhid: USB HID core driver
[    7.380994] input: USB OPTICAL MOUSE as /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb1/1-1/1-1.6/1-1.6:1.0/0003:093A:2516.0001/input/input11
[    7.381273] hid-generic 0003:093A:2516.0001: input,hidraw0: USB HID v1.11 Mouse [USB OPTICAL MOUSE] on usb-0000:00:1a.0-1.6/input0
On my home my pc using USB 3.0/3.1 and it's seems driver is xhci_hcd and is not work.

Code:
[    4.561018] usb 1-3: new full-speed USB device number 3 using xhci_hcd
[    4.716625] usb 1-3: Dual-Role OTG device on non-HNP port
[    4.719622] usb 1-3: set a_alt_hnp_support failed: -32
[    4.833263] usb 1-3: new full-speed USB device number 4 using xhci_hcd
[    4.990683] usb 1-3: Dual-Role OTG device on non-HNP port
[    4.993705] usb 1-3: set a_alt_hnp_support failed: -32
[    4.993774] usb usb1-port3: attempt power cycle
[    5.621521] usb 1-3: new full-speed USB device number 5 using xhci_hcd
[    5.666083] usb 1-3: Dual-Role OTG device on non-HNP port
[    5.669080] usb 1-3: set a_alt_hnp_support failed: -32
[    5.783524] usb 1-3: new full-speed USB device number 6 using xhci_hcd
[    5.828608] usb 1-3: Dual-Role OTG device on non-HNP port
[    5.831602] usb 1-3: set a_alt_hnp_support failed: -32
[    5.831670] usb usb1-port3: unable to enumerate USB device
Im trying to disable xhci_hcd/pci module and use ehci_hcd/pci but without success.

Any one can tell me what to do ?
 
Old 03-17-2020, 03:47 PM   #2
TracyTiger
Member
 
Registered: Apr 2011
Location: California, USA
Distribution: Slackware
Posts: 515

Rep: Reputation: 262Reputation: 262Reputation: 262
Mistakes I've made

I've made some mistakes in the past when investigating USB 3.x issues.
  • The computer was too old to support USB 3.x and I didn't realize it
  • The specific port I was using didn't support USB 3.x, I needed to use a different port

Sometimes the hardware controller was buggy, or when USB 3.0 was first introduced the kernel driver was buggy. The device worked on one computer but not another.

Recently the problems I've had is that a USB 2.0 device would not work on a computer port supporting USB 3.x. In those cases it just a matter of swithcing the device to a USB 2.0 port.

Just food for thought...
 
Old 03-17-2020, 04:13 PM   #3
gildbg
Member
 
Registered: Aug 2017
Posts: 79

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Well,
I see on lsusb I have one USB port 2.0 but on every slot that I put cable, it does not work. My MB is X570 Phantom Gaming 4. The device is work under Windows on the same port.
 
Old 03-17-2020, 08:05 PM   #4
bassmadrigal
LQ Guru
 
Registered: Nov 2003
Location: West Jordan, UT, USA
Distribution: Slackware
Posts: 6,962

Rep: Reputation: 4644Reputation: 4644Reputation: 4644Reputation: 4644Reputation: 4644Reputation: 4644Reputation: 4644Reputation: 4644Reputation: 4644Reputation: 4644Reputation: 4644
Quote:
Originally Posted by gildbg View Post
Well,
I see on lsusb I have one USB port 2.0 but on every slot that I put cable, it does not work. My MB is X570 Phantom Gaming 4. The device is work under Windows on the same port.
I did run into a lot of issues with USB on my x370 motherboard when I first got it. Over the course of time, the problems have gone away. I don't remember exactly when they stopped, but I think they were fixed with "BIOS" updates (UEFI Firmware updates). If you haven't checked for updates for your motherboard, that's the first thing I'd check.
 
Old 03-18-2020, 02:05 AM   #5
gildbg
Member
 
Registered: Aug 2017
Posts: 79

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
I'am using latest firmware for my MB and the problem probably isn't in BIOS because the same device on the same port work under Windows 10. I found my USB port 2.0 on MB and try to using it but no effect. It's seems kernel still load module xhci_hcd even for my usb2.0 port. I don't know how actually kernel take decision witch module to load xhci_hcd or ehci_hcd but it's seems it's wont work for the moment.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] "hub 1-1:1.0: unable to enumerate USB device on port 6" Fa773N_M0nK Linux - Newbie 2 12-13-2019 10:35 AM
hub 2-1:1.0: unable to enumerate USB device on port 5 flyer103 Slackware 2 10-23-2012 12:12 AM
unable to enumerate USB device on port 4 amimusa Ubuntu 7 06-11-2012 02:27 AM
USB peripheral device not found on USB OTG port with Linux 3.0.0 kernel lmorda Linux - Embedded & Single-board computer 1 04-28-2012 11:56 AM
unable to enumerate USB device on port 5 Ace Blackwell Slackware 2 07-21-2011 09:44 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware

All times are GMT -5. The time now is 11:18 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration