Visit Jeremy's Blog.
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware > Slackware - ARM
User Name
Slackware - ARM This forum is for the discussion of Slackware ARM.


  Search this Thread
Old 04-07-2014, 09:32 PM   #1
Registered: Jul 2009
Location: Canelones, Uruguay
Distribution: Slackware
Posts: 135

Rep: Reputation: 38
FUSE - SlackwareARM - Cannot mount

I'm trying to setup a Raspberry Pi as a file server using ddumbfs to reduce the storage requirements.
The compilation and install goes just fine, but when I get to mount the filesystem I get nothing.

When I run the ddumbfs command to mount the FS, I get normal output from the program but the filesystem is not mounted. If I run 'mount' after that, I see 'fusectl' is in the list, but no ddumbfs. Even after stopping fuse (via rc.fuse stop) I can run the command without failures, so that makes me thing it is a problem with my FUSE setup.
I even had the same issue with lessfs, and dmesg is not being particularily helpful (only showing the fuse init/fuse exit messages)

I'm running SlackwareARM 14.0, updated a few days back with the latest patches.

I honestly don't know what to do here, I don't know where to get more information to debug.
Old 04-08-2014, 07:51 PM   #2
Registered: Jul 2009
Location: Canelones, Uruguay
Distribution: Slackware
Posts: 135

Original Poster
Rep: Reputation: 38
I did some research with strace and was able to find a bug, or incompatibility with the Raspberry Pi in ddumbfs.

In src/ddfslib.c, there is code to find the processor count, that basically counts the number of lines starting with "processor". Since the Pi's cpuinfo file uses "Processor" instead of "processor", the final count is 0, and the program exits immediately.

My solution was to change the comparison to be case-insensitive (use strcasecmp instead of strcmp). I re-compiled and it worked just fine. I also posted the bug to the ddumbfs developers.

I know the Pi is not appropriate for this task given its low RAM (256MB in my ModelB), but still I'd like to try how it behaves.



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fuse mount point - Permission Denied sethusubbiah Linux - Newbie 2 05-16-2015 08:42 AM
curlftpfs mount fails with "fuse: failed to open /dev/fuse: Permission denied" camperbait Linux - General 2 06-12-2013 12:32 PM
auto mount of ~/samba using fuse? Xeratul Debian 1 02-03-2013 04:54 AM
[SOLVED] Fuse installation problems: "cannot remove `/sbin/mount.fuse': Permission denied" kvm1983 Linux - Software 3 02-06-2012 12:34 AM
Creating a open Fuse mount point sethusubbiah Linux - Newbie 2 07-27-2010 02:19 PM

All times are GMT -5. The time now is 10:58 AM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration