LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-25-2019, 03:46 PM   #1
enorbet
Senior Member
 
Registered: Jun 2003
Location: Virginia
Distribution: Slackware = Main OpSys for decades while testing others to keep up
Posts: 2,258

Rep: Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280
Opera Slackbuild builds & installs, but opera won't launch


Greetings
My apologies if I'm being stupid but I've been up for about 30 hours straight dealing with multiple weird issues, the worst of which is my Main (which ran beautifully while up) had some oddball hardware issue with CMOS where it keeps resetting on 4F with 2 successive beep codes of 3 beeps but memory tests fine, and almost 2 days ago it finally failed to recover and will not complete POST.

So until I can fix or replace it <sigh> I'm reviving an ancient Asus A8NE w/ an AMD FX57 single core w/ 2GB RAM. Yup it's a tad painful. Thankfully I already had x64-14.2 on it and it didn't take long to go Multilib (thank you, Eric, again and again as usual).

Most stuff runs surprisingly well though I had to increase swap space a lot... I mean a LOT. I went from ~300MB (which used to be plenty) to 4GB !!! 8^0 !!! Weird, but mainly due to Firefox... what a RAM HOG!

Anyway so I downloaded Opera which I've come to like lately and which ran fin on my main 14.2 Mutilib system but when I launch Opera here on this machine I get this:

Code:
bash-4.3$ opera
Fontconfig warning: "/etc/fonts/fonts.conf", line 102: unknown element "blank"
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/66-wqy-zenhei-sharp-no13px.conf", line 11: Having multiple values in <test> isn't supported and may not work as expected                                                                                                                                                     
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/66-wqy-zenhei-sharp.conf", line 10: Having multiple values in <test> isn't supported and may not work as expected
[10687:10687:0625/163226.327577:ERROR:chrome_browser_main.cc(1101)] NSS_VersionCheck("3.26") failed. NSS >= 3.26 is required. Please upgrade to the latest NSS, and if you still get this error, contact your distribution maintainer.
I reinstalled wqy-zenhei and ran
Code:
 fc-cache -fv
...but still no cigar.

Probably it's just caffeine and lack of sleep but what am I missing (and kinda... why did it work great on my Main?) Most importantly it may be month(s) before my Main is back online so what can I do to solve this issue?
 
Old 06-25-2019, 05:00 PM   #2
TheRealGrogan
Member
 
Registered: Oct 2010
Location: Ontario, Canada
Distribution: Slackware, Manjaro (for gaming)
Posts: 70

Rep: Reputation: 37
Your showstopper there is NSS...

On -current that's currently mozilla-nss-3.44.1-x86_64-1

That still works for me for a Vivaldi binary, so it's probably OK for that too. Another thing to consider, is if you have another version in the linker path.

P.S. I see you're on 14.2, so you'll probably have to compile a newer mozilla-nss package. Shouldn't be a big deal.

Last edited by TheRealGrogan; 06-25-2019 at 05:01 PM.
 
Old 06-25-2019, 09:56 PM   #3
enorbet
Senior Member
 
Registered: Jun 2003
Location: Virginia
Distribution: Slackware = Main OpSys for decades while testing others to keep up
Posts: 2,258

Original Poster
Rep: Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280Reputation: 2280
TYVM TheRealGrogan... oddly I still get the same error message regarding wqy-zenhai but Opera launches and runs just fine. Sleep....soon.. I hope.
 
Old 06-26-2019, 12:14 AM   #4
TheRealGrogan
Member
 
Registered: Oct 2010
Location: Ontario, Canada
Distribution: Slackware, Manjaro (for gaming)
Posts: 70

Rep: Reputation: 37
I know the feeling, when something is wrong with the main rig, it's like your whole life is in crisis :-)

(I can't rest until it's solved)

Those fontconfig warnings probably aren't anything that will affect your browser, that zenhei is probably some weird assed font you don't use, I'd guess. Those may have been inconsistencies that passed without complaint before, but Opera (Chromium) may actually have it's own overrides. I remember one time when I used to build Chromium, it wasn't honoring my fontconfig settings.
 
Old 06-26-2019, 12:50 AM   #5
ehartman
Member
 
Registered: Jul 2007
Location: Delft, The Netherlands
Distribution: Slackware
Posts: 672

Rep: Reputation: 317Reputation: 317Reputation: 317Reputation: 317
Quote:
Originally Posted by enorbet View Post
TYVM TheRealGrogan... oddly I still get the same error message regarding wqy-zenhai but Opera launches and runs just fine. Sleep....soon.. I hope.
Unless you're in the habit of reading Chinese (or Japanese cq Korean) I would remove the zenhai font altogether:
Quote:
The WenQuanYi Zen Hei font is a Chinese (or CJK) outline font
so it is only needed by Chrome to render pages in Chinese, Japanese OR Korean correctly.

You should (if you didn't already) update your mozilla-nss package though, the newest one in 14.2 is version 3.40.1, which is much newer than the >= 3.26 version chrome requires (according to your quoted error msg). The upgraded package will contain a newer nspr (version 4.20) too.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] sbopkg installs "original" SlackBuild to /usr/doc/<pkg>/ instead of "local" SlackBuild drumz Slackware 29 01-20-2018 12:12 AM
[SOLVED] jdk builds and installs but doesn't work? FTIO Slackware 4 09-11-2016 07:42 AM
Openoffice slackbuild installs but won't run greenpenguin246 Slackware 2 05-14-2010 03:11 PM
LXer: Opera Desktop Team releases first Unix builds of Opera 10.5 LXer Syndicated Linux News 0 01-01-2010 09:11 AM
Gotta love those &#1649;&#1649;&#1649;&#1649;&#1649;&#1649;&#1649;&# iLLuSionZ Linux - General 5 11-18-2003 07:14 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware

All times are GMT -5. The time now is 11:23 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration