LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Red Hat
User Name
Password
Red Hat This forum is for the discussion of Red Hat Linux.

Notices


Closed Thread
  Search this Thread
Old 10-09-2017, 05:28 AM   #1
msr1981
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2017
Posts: 3

Rep: Reputation: Disabled
Packet going out of wrong interface due to OS adding cache route - OS trying to route through default route


RHEL 7.0

Scenario:
I have routed specific network using network scripts.
1. "ip -6 route show" shows that route has been added. ( with metric 1024)
2. Ping of the specific IP through that route is successful.
3. Now after few days, for some reason, we see that cache route appears for that given destination IP with lower metric ( which is actually trying to take it through interface/bond of the default route.)Ping to that destination IP fails then because packet is going out of wrong interface.
4. If I delete that cache route, again the packet starts going out of the correct interface ( which is not interface of the default route) and ping is successful.

Has anyone faced similar issue with REHL. I am using RHEL 7
Questions:
Q1. In what situation OS will try to route through default, even if static route for specific IP/network exists.
Q2. How to configure the route so that OS does not fall back on default route. Please note, we can not delete the default route.
Q3. Even if OS is creating cache route for some temporary situation, why is it not detecting that situation has normalized and why it is not deleting the automatically created cache route then. ( assuming that some temporary network side failure caused this issue )

Can anyone suggest on how to permanently resolve this situation ?
 
Old 10-09-2017, 05:45 AM   #2
michaelk
Moderator
 
Registered: Aug 2002
Posts: 25,842

Rep: Reputation: 5975Reputation: 5975Reputation: 5975Reputation: 5975Reputation: 5975Reputation: 5975Reputation: 5975Reputation: 5975Reputation: 5975Reputation: 5975Reputation: 5975
Please post your thread in only one forum. Posting a single thread in the most relevant forum will make it easier for members to help you and will keep the discussion in one place. This thread is being closed because it is a duplicate.

Continue here:
https://www.linuxquestions.org/quest...te-4175615299/
 
  


Closed Thread


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
route-eth - Adding a static route gbwien Linux - Networking 5 02-24-2012 05:15 AM
Quagga default route not showing in kernel default route (netstat -nr) Valkyr1e Linux - Networking 3 08-03-2008 09:20 PM
iproute2 (ip route), pppoe and default route lorddoskias Linux - Networking 0 05-09-2007 11:04 AM
Default route took 20s to display with 'route' command Akhran Linux - Newbie 3 11-04-2006 04:59 AM
Route to subnet exists but I get "Network unreachable" when adding default route fciuffani Linux - Networking 4 08-18-2004 02:11 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Red Hat

All times are GMT -5. The time now is 10:36 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration