LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Red Hat
User Name
Password
Red Hat This forum is for the discussion of Red Hat Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 09-21-2003, 07:34 AM   #1
huntz
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Aussie
Distribution: shlackoes
Posts: 38

Rep: Reputation: 15
insmod snd-emu10k1 failed


Hi,

I'm having major problems trying to get my sblive card to work under RedHat 9.

After installing the Alsa drivers I did the modprobe:

modprobe snd-emu10k1;modprobe snd-pcm-oss;modprobe snd-mixer-oss;modprobe snd-seq-oss

and I get the following errors:

/lib/modules/2.4.20-8/kernel/sound/pci/emu10k1/snd-emu10k1.o: init_module: No such device
Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
You may find more information in syslog or the output from dmesg/lib/modules/2.4.20-8/kernel/sound/pci/emu10k1/snd-emu10k1.o: insmod /lib/modules/2.4.20-8/kernel/sound/pci/emu10k1/snd-emu10k1.o failed
/lib/modules/2.4.20-8/kernel/sound/pci/emu10k1/snd-emu10k1.o: insmod snd-emu10k1 failed

I checked in the appropriate directories and all the files are there. So I'm basically stumped as to what to do. I read somewhere that RH maybe trying to load the default modules that come with RH and that might be what is stopping the alsa modules from loading?

I tried the Alsa drivers because I couldn't get the SBLIVe working after the RH 9 installation. Can't get it working either way. :/

Any help with this would be much appreciated. I'm a newcomer to linux and havn't had to many problems with anything else. Just this damned soundcard.
 
Old 09-21-2003, 08:58 PM   #2
huntz
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Aussie
Distribution: shlackoes
Posts: 38

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Anyone?

module.conf is setup as per instructions on the Alsa website.

Running the RH 9 sound configuration utility does not detect my soundcard.

The bios is set to NO for plug and play OS.

I've searched google for answers and while it seems to turn up a lot of problems with the SBLive/Linux OS there were no definative answers to my problem. Seems a lot of people have problems running a SBLive under Linux.

I'd prefer to solve this problem rather than buy a different sound card as a few people have recommended on different forums and mailing lists.
 
Old 09-22-2003, 08:09 AM   #3
DrOzz
Senior Member
 
Registered: May 2003
Location: Sydney, Nova Scotia, Canada
Distribution: slackware
Posts: 4,185

Rep: Reputation: 60
post what you see when you type : lsmod as root
 
Old 09-22-2003, 12:41 PM   #4
LarryDoliver
Member
 
Registered: Mar 2003
Posts: 126

Rep: Reputation: 17
"init_module: No such device" from your original post makes me think you didn't run the script in the alsa source to build the /dev entries that are necessary.

go back to the alsa source and run ./snddevices
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
snd-emu10k1 loaded but no sound Marcoreg Linux - Hardware 5 03-20-2005 03:30 PM
what is the difference between snd-emu10k1 and emu10k1? petkov Linux - Newbie 1 07-06-2004 04:11 PM
Sound Conflict: snd-via82xx & snd-emu10k1 Electronkz Linux - Hardware 6 03-29-2004 11:58 AM
alsa : unable to modprobe snd-emu10k1 sanjiv Linux - Hardware 6 11-30-2003 10:31 PM
insmod problems with emu10k1 swingr Linux - Software 4 01-21-2002 06:18 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Red Hat

All times are GMT -5. The time now is 09:33 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration