LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > MEPIS
User Name
Password
MEPIS This forum is for the discussion of MEPIS Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 02-27-2007, 07:37 PM   #1
grahnz
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2007
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Question Simply(not)Mepis adsl configuration


I have tried to get a working ADSL connection with SimplyMepis 6.5.b6, no luck.
No problem with Ubuntu, Mandriva One 2007, SuSe 10 or Puppy, so why the difficulty with 'Simply' Mepis (anything but simple).
I have tried on 2 computers both have same result... it should just work with minimal or no configuration needed.
But it won't. There is a utility to config. a ppp oE connection, which I tried to no avail. But nothing for my ppp oA ADSL connection.
An OS with no internet connection is no use to me, even if it does look nice .... I can't be the only person with this problem, but I can't find any answers so far.
If anyone can help I'd really appreciate it, .... thanks.
 
Old 02-28-2007, 11:44 AM   #2
tekkieman
Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Northern CA
Distribution: Mepis 6.5
Posts: 123

Rep: Reputation: 15
Who is your provider?
Are you also running Windows (dual boot), and does it work there?
Are your running from the LiveCD or a hard drive install?
Does it show a valid network connection at the bottom of your screen (little network cards in the panel)?
Is your modem or router configured for DHCP?
Can you ping your router or modem?
 
Old 02-28-2007, 01:02 PM   #3
grahnz
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2007
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
provider is ihug (NZ)
Duel boot with XP
ADSL working with XP
running from live CD (not going to install without internet)
DHCP disabled .... I did manualy configure settings in Mepis
haven't tried to ping....
valid network connection sometimes shows
;-)
 
Old 02-28-2007, 04:47 PM   #4
grahnz
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2007
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
as I said, I have this same problem on 2 other PCs I have tried, so, I presume it's something they all have in common (router or Mepis ).
It hasn't been a problem manualy configuring the other distros I have had working on all 3 of these PCs (Ubuntu, Mandriva One 2007, SuSe 10 or Puppy), so why the difficulty with 'Simply' Mepis.
When I try the 'Shell-ADSL/pppoe Configurator' I get ....
Sorry,I scanned 1 interface but access Concentrator of your provider did not respond...... another reason could be another running pppoe process which controls modem.

.... but I have no problem with XP or other Linux distros !!!!!
the other distros were not useing KDE, could that be it??
mmmmm, any thoughts
 
Old 03-03-2007, 03:00 AM   #5
Christop54
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2005
Location: Illinois
Distribution: SimplyMEPIS 6.0
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally Posted by grahnz
I have tried to get a working ADSL connection with SimplyMepis 6.5.b6, no luck.
No problem with Ubuntu, Mandriva One 2007, SuSe 10 or Puppy, so why the difficulty with 'Simply' Mepis (anything but simple).
One possibility is that you're using a beta version of Mepis. Betas can be relatively stable, but they can also contain bugs. Trying a non-beta/final version, or waiting for 6.5 to go final, could solve your problem. Or, you could try a newer version of the beta (6.5.b7_32) could solve your problem.
 
Old 03-05-2007, 06:53 PM   #6
mepnoob2005
Member
 
Registered: Mar 2007
Location: canada
Distribution: SimplyMEPIS 6.5 final
Posts: 104

Rep: Reputation: 15
Talking Simply(Is)Mepis adsl configuration

1) Not a very good idea to compare MEPIS
'betas' with 'released' versions of linux
2) MEPIS betas are for 'testers' not 'users'.
Whenever you test a 'beta' you should be more prepared for failures than to be expecting a beta to be as good as a released version.

If you want a stable version then use 6.0 with the ubuntu repos or 3.4.3 with the debian repos

Beta 6 has a bug so internet was not enabled when you install. All you need to do is go to kmenu/system/MEPIS/MEPIS Network Assistant. Go to the interfaces tab and check all of the boxes. Click apply, click ok and internet is back.

If you insist on using betas then you must report your troubles to dev@mepis.org with a brief description of what is happening along with a description of your CPU size and brand, ram, drives, etc.
If you really want to help then try and run the app that is giving you trouble in konsole. If it fails there may an output in konsole that you can copy and paste into your email to dev.
That is how the bugs get fixed. The developers aren't telepaths. At least I haven't heard that but who really knows?

And lastly if you do test a beta and would like it upgraded to beta seven and beyond then you have to take all of the upgrades that apt-notify tells you to take.
Apt-notify is a yellow box that lives on your main panel, that may have a zero or some number under it. A zero means nothing to update now and a number means there is. If there are some upgrades to take from apt-notify then just left click the apt-notify icon and it will open synaptic. When you get synaptic open just left click the 'Mark all upgrades' button, go through the upgrade process and you will get the upgrades that you need to keep building your beta up to the final. You have to take them all.

DON'T ever open synaptic, hit the re-load button, then hit the mark all upgrades button when you are testing a beta or you will break it for sure.

Another really good place to get help with MEPIS if you get stuck is mepislovers.org It's a good friendly site with a lot of knowledge. This site looks great. I like it.
 
Old 03-06-2007, 06:32 PM   #7
grahnz
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2007
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
thanks, but I did all of those suggested fixes before I posted for help. It does work with DHCP, BUT... I don't want that, it doesn't suit my network and ISP, (too long a story).
All I know is that this distribution is the only one I can't get a connection with a static IP address.(and that includes all the 'betas' I've tried)

Thanks for your help..... I really do appreciate the time spent by people on these forums, in thier effort to help.
Ive gone and tried Linux Mint now, it's great (Ubuntu with all codecs and tweaks done/ it just works straight out of the box)
I will try SimplyLinux again someday ....

thanks again .... this can be closed now
 
  


Reply

Tags
adsl, connection, internet, pppoe


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
simply mepis down load organmorgan Linux - Newbie 8 02-14-2007 08:40 AM
simply mepis 3.3.2 test 3 medz Linux - Newbie 2 09-05-2005 03:35 AM
Pro Mepis vs. Simply Mepis, What is the difference? pbibaud MEPIS 1 05-25-2005 09:36 PM
Nvidia 6800ultra and Simply Mepis ThunderChicken Linux - Hardware 2 03-02-2005 10:55 AM
My new Simply MEPIS home page MathewT Linux - Distributions 1 09-12-2004 06:56 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > MEPIS

All times are GMT -5. The time now is 01:42 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration