LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Mandriva (https://www.linuxquestions.org/questions/mandriva-30/)
-   -   System crashes at logout (https://www.linuxquestions.org/questions/mandriva-30/system-crashes-at-logout-190962/)

Eric_The_Froggy 06-08-2004 12:51 AM

System crashes at logout
 
I have just change my computer: here is my new config:
AMD Athlon64 3000+ @ 2000MHz on Asus K8V-F with Via K8T800 Chipset
512 MB, 2 HDs 200 GB (WinXP)+ 80GB (MDK10 Official)
ATI RAdeon 9800 Pro AIW 128 MB

More infos at:
www;targa;co;uk*cms*targa_2_459.php?produkt_id=284

I just add the 80 GB Maxtor HD for MDK10, dual boot by lilo.

I have a big problem of freeze in several conditions:
- when pressing Ctrl + Alt + Fn in KDE to go in a console,
- when closing a session in KDE or Gnome, or at reboot, except if launch in a console by "reboot" or "halt",
- when launching "Enemy Territory", or UT2004
- in fact, when i try to use my graphic card in a certain way (i think so).

What happens:
System hang and screen becomes dark with "No Signal" on display, power is still on but everithing seams off! Only thing to do: Power Off, then Power on again.

As the problem seams becoming from my ATI Radeon, I have installed the fglrx ver 3.7.6 driver from ATI for XFree86 V4.3.0. Acceleration is fine now, but freezes remain.

There is a thread here, from C++Boar, related to nforce 2 chipset (thread id 163732)
Is the solution OK for my config?
Is the problem comming from my AMD64 Athlon working with a "std" 32 bits kernel? (2.6.3-7mdk)
Lots of questions, and still no answers, even on MandrakeClub or MandrakeExpert !

As i am not able to post url yet, i have replace . by ; and / by * in targa site!!!

Pô cool !

Any idea how to fix?

Help appreciated.

Black_iCE_mdk 06-08-2004 04:35 AM

i can´t help in the technical aspect - but i dont think it will be the 64bit kernel option. Backward compatability. Assembly History shows that Intel mainly do patch work on designing chips and AMD is in the same field as Intel.

So lets just try that other option.... video card. Ok, i think the easiest thing to do is to ask a friend if you may borrow his card (tell him about the problem etc etc) and put it in your pc. (make sure that harddrake starts in boot. and checks your system for new devices).

See if problem still exists. That should give you an indication.

BTW 64bit kernel is obviously designed for exclusive use ie instructions that are only availible on 64bit processors like MMX was on p2.

Eric_The_Froggy 06-08-2004 03:59 PM

Thanks for your reply. I will try an old Hercules Maxi GAmer Cougar AGP TV out next week end to see if it help.

I will post here results, if any!

Other sugestions welcome!

alainhenry 06-09-2004 04:49 PM

I have a similar problem with a graphic card ATI rage 128. I assume it('s the graphic system. I can log out by issuing a reboot command from a terminal prompt for example. I can use the ctrl alt Fn function to go to another shell, too. I have asked the same question on the newsgroup "alt.os.linux.mandrake", but did not get an answer... yet, I hope. I'll keep this forum informed.
Please keep posting your results. It can help a lot.

About the "failed" eth0 problem, there is is a complete post on the newsgroup alt.os.linux.mandrake.

Alain

Black_iCE_mdk 06-09-2004 06:01 PM

Nvida´s form for linux support.

http://www.nvnews.net/vbulletin/foru...?s=&forumid=14

Eric_The_Froggy 06-10-2004 04:56 PM

Black ICE: my graphic card is an ATI, and i think this is the problem: it seems that Nvidia is very much beter (regarding linux) than ATI ! My previous Maxi Gamer Cougar (based on Nvidia TNT2 M64) works perfectly under MDK9.2, and now my ATI freezes my system!!!

Alain: I solve the FAILED eth0 during startup by deleting the eth0 connection in MCC, internet and network! My adsl modem, ethernet and not usb, is working (isn't it?)

When my system crashes, is it possible after reboot to see a log explaining what has happened during crash?

alainhenry 06-11-2004 03:53 AM

Thanks for the eth0 tip. But if the logout prbolem is due to the graphic card, I'll give up on 10.0. It's not worth changing the graphic card on my PC, and not yet time to get a new one. I can work with 9.2!

Eric_The_Froggy 06-15-2004 09:31 AM

I've got it!

I have added those options "noapic nolapic" in the append line in my lilo.conf, in the section where my kernel is loaded.

All is fine now, even acceleration: more than 120fps in ArmageTron, all video options to the top!

I've read somewhere for the "noapic nolapic" options, but i don't know what it is for?

You can share if you do!

Thanks to all.


All times are GMT -5. The time now is 08:25 AM.