LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Mandriva
User Name
Password
Mandriva This Forum is for the discussion of Mandriva (Mandrake) Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-26-2005, 10:59 PM   #1
paull2k1
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Distribution: Mandrake 10.2
Posts: 29

Rep: Reputation: 15
Sound muted on startup of Mandriva 10 LE 2005


Ok, got a question here, why is the audio at startup of Mandriva LE 2005 muted? I currently have a Sound Blastery Audigy 1 OEM, the soundcard works fine, just the fact that it's muted drives me nuts. I have KMixer set to to restore the audio on startup, but I want the sound to be at normal volume without having to check any option in KMixer.

Edit: it should also be noted that I have ALSA enabled as well, not using OSS.

Last edited by paull2k1; 06-26-2005 at 11:01 PM.
 
Old 06-26-2005, 11:02 PM   #2
Kahless
Member
 
Registered: Jul 2003
Location: Pennsylvainia
Distribution: Slackware / Debian / *Ubuntu / Opensuse / Solaris uname: Brian Cooney
Posts: 503

Rep: Reputation: 30
im not sure if mabndriva uses alsa or oss.... but assuming it uses alsa....

# alsactl store


will store the mixer settings so they stay the way you have set them across reboots.


hope taht helps
 
Old 06-26-2005, 11:26 PM   #3
paull2k1
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Distribution: Mandrake 10.2
Posts: 29

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Thank you very much! That solution certainly did the trick, glad to finally have that annoying glitch out of the way!
 
Old 06-28-2005, 06:00 PM   #4
paull2k1
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Distribution: Mandrake 10.2
Posts: 29

Original Poster
Rep: Reputation: 15
got another issue, hopefully you can help me out with this one.
I had to do a re-install of MDK 10.2, things got a bit messed up. I previously had ALSA 1.0.8 prior to the re-install. Immediately after I had it re-installed, the first thing I did was install the following RPM's:
libalsa2-1.0.9-1mdk.i586.rpm
libalsa2-devel-1.0.9-1mdk.i586.rpm
libalsa-data-1.0.9-1mdk.i586.rpm


after those were installed, I downloaded and compiled ALSA 1.0.9b for my soundcard, as instructed on their site, alsa-project.org.
The sound is working great. Except once again, I am presented with the same issue I had before. The volume is set to zero at startup, even after I logged in as root and typed alsactl store at the prompt.

Last edited by paull2k1; 06-28-2005 at 07:13 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
7.1 Creative Surround Sound in Mandriva 2005 LE doulos05 Mandriva 3 08-21-2005 09:49 PM
X does not startup automatically on mandriva LE 2005 after Nvidia driver is installed Sparks71 Mandriva 7 05-03-2005 07:57 PM
Mandriva LE 2005 hangs on startup after upgrade ragnar86 Mandriva 1 04-23-2005 10:40 PM
mandriva rc2 to mandriva 2005? greythorne Mandriva 1 04-18-2005 08:35 AM
Slackware 10 sound muted DreameR-X Slackware 2 12-05-2004 02:18 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Mandriva

All times are GMT -5. The time now is 08:28 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration