LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Mandriva
User Name
Password
Mandriva This Forum is for the discussion of Mandriva (Mandrake) Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 09-14-2004, 11:06 AM   #1
jhipkiss
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2002
Location: UK
Distribution: Debian Sarge
Posts: 10

Rep: Reputation: 0
Sound Card works as ROOT but no one else


I had Mandrake 9.2 on my PC and the sound was fine, when I upgraded to Mandrake 10.0 I lost all sound and when I boot it complains that it can't find a sound card.

The sound is part of the motherboard which is a Soltec SL-85DRV5-C

Any ideas? I'm fairly new to Linux so am unsure where to start first.

Thanks for any advice.

Jonathan

Last edited by jhipkiss; 09-19-2004 at 04:02 AM.
 
Old 09-14-2004, 11:30 AM   #2
jhipkiss
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2002
Location: UK
Distribution: Debian Sarge
Posts: 10

Original Poster
Rep: Reputation: 0
An update:

When I logon I get this in a popup entitled "Informational - artsmessage":

Sound server informational message:
Error while initializing the sound driver:
device /dev/dsp can't be opened (No such file or directory)
The sound server will continue, using the null output device.
 
Old 09-14-2004, 01:18 PM   #3
jhipkiss
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2002
Location: UK
Distribution: Debian Sarge
Posts: 10

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Another update

If I login as root and then bring up Kmix and increase the volumne on the various channels the sound works fine, if I then logout of root and login as me then the sound is still fine.

However, I login straight as me after boot I get the above error and get no sound, even if I then login as root, I have to restart and go back via root again!!!

Is this some sort of permissions issue to do with initialising the sound????
 
Old 09-19-2004, 04:31 AM   #4
jhipkiss
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2002
Location: UK
Distribution: Debian Sarge
Posts: 10

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I ran alsaconf as root and it sorted out my problems
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sound not working in GNOME but sound card test works saravkrish Linux - Hardware 3 02-08-2006 11:03 AM
Sound card not working? matt3333 Slackware 3 08-24-2005 08:48 PM
ALSA not working for Creative Sound Blaster Live 24 Bit sound card vishalsonu Linux - Hardware 7 08-20-2005 01:02 PM
sound card not working ./usr/stevo Linux - Distributions 3 03-30-2005 05:08 AM
Please help me get my sound card working Tap-Out Linux - Hardware 0 10-03-2004 08:42 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Mandriva

All times are GMT -5. The time now is 07:29 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration