LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Mandriva
User Name
Password
Mandriva This Forum is for the discussion of Mandriva (Mandrake) Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 10-23-2004, 04:04 AM   #1
ethereal9
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2003
Location: Scotland
Distribution: Fedora Core 4
Posts: 26

Rep: Reputation: 15
Unhappy I've broken my mandrakelinux installing perl-base


Thanks for reading this thread. I'm sorry the thread title is a little vague but I don't know exactly what I've done.

Anyway, here is all the information I can give you - I was trying to install spamassassin on to my Mandrake Linux 10.0 using - spamassassin-3.0.0-0.rc4.1mdk.i586.rpm.

I got the following message - unsatisfied perl-Mail-SpamAssassin[== 3.0.0-0.rc4.1mdk].

I then tried to install perl-Mail-SpamAssassin-3.0.0-0.rc4.1mdk.i586.rpm and got this error message - unsatisfied perl-base[>= 2:5.8.5].

I therefore installed perl-base-5.8.5-3mdk.i586.rpm. During installation I got a warning saying that some files had to be removed before the installation could continue. I decided that it must know what it is doing and if the files needed to be removed then they would be replaced during the installation, I therefore hit continue and the installation was completed.

I then went back to install perl-Mail-SpamAssassin-3.0.0-0.rc4.1mdk.i586.rpm and the system wouldn't run the package installer so i went looking for it on the start menu and it wasn't there. There are also lots of links missing e.g. To my mail proram Ximian, to Firefox and openoffice. These are the problems that are immediately apparent I don't know the full scale of my destruction.

I thought if I started a root session everything would be okay over there but the problems are exactly the same.

So my questions are

1. If I finished installing perl-Mail-SpamAssassin-3.0.0-0.rc4.1mdk.i586.rpm and spamassassin-3.0.0-0.rc4.1mdk.i586.rpm do you think it would solve my problems? How can i intall them if I can't open the package installer?

2. I hope that I have "linking" problems and someody here will give me a magic command and everything will be fixed.

3. Where can I find a log file for the perl-base installation? I guess I can find out exactly what is broken with this log (I doubt if I'll understand the log but I could post it here).

If anybody can help at all or can answer one or all of my questions I'll be eternally grateful - please be gentle with any answers or questions because I'm a total Linux newbie (I just hate spam)

Thank you
Ethereal
 
Old 10-23-2004, 05:02 AM   #2
Eule
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Posts: 19

Rep: Reputation: 0
Which command you had used to install the package?
- urpmi
- rpm
- rpmdrake

?
 
Old 10-23-2004, 05:19 AM   #3
ethereal9
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2003
Location: Scotland
Distribution: Fedora Core 4
Posts: 26

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Thanks for replying Eule.

I double clicked on the RPM file and the software installer popped up. I assume it was rpmdrake although I didn't have a clue what it was called until you asked.

Ethereal
 
Old 10-23-2004, 05:34 AM   #4
Eule
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Posts: 19

Rep: Reputation: 0
Okey. Try this.

go into shell an login as root.

type:

Code:
urpmi perl-Mail-SpamAssassin
If urpmi doesn't work you should configure it.

(If you have broadband connections). Its oft easier to use urpmihttp://easyurpmi.zarb.org
 
Old 10-23-2004, 06:01 AM   #5
ethereal9
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2003
Location: Scotland
Distribution: Fedora Core 4
Posts: 26

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Thanks Eule that command worked and I was able to install spamassassin

Unfortunately it has not solved my problems

It was a good try though, I'll just have to try something else.

Ethereal

Last edited by ethereal9; 10-23-2004 at 06:03 AM.
 
Old 10-23-2004, 06:26 AM   #6
Eule
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Posts: 19

Rep: Reputation: 0
Do you know which packages were removed? or is it that your only missing the links in the menu?

please write your problems exactly. So I'll try to help you.
 
Old 10-23-2004, 06:55 AM   #7
ethereal9
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2003
Location: Scotland
Distribution: Fedora Core 4
Posts: 26

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I'm not very sure where the files get installed to, so I don't know if they are missing.

I searched for firefox and ximian and I didn't find any but the names may be abbreviated.

I can probably install everything again but I think my main problem is that when I click on Menu-->System-->Configuration there used to be a link to package configuration which is not there now. I don't think this specific problem is not just a link in the menu because previously when I double clicked on a RPM file the software installer automatically loaded. Now when I double click it opens up a Open With dialogue box.
 
Old 10-23-2004, 07:18 AM   #8
Eule
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Posts: 19

Rep: Reputation: 0
First. I've got a basic question. Have you already restarted your X, KDE/Gnome oder system?
 
Old 10-23-2004, 07:43 AM   #9
ethereal9
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2003
Location: Scotland
Distribution: Fedora Core 4
Posts: 26

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Yes. My computer is setup to automatically start X (KDE) and logme in.
 
Old 10-23-2004, 07:49 AM   #10
Eule
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Posts: 19

Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally posted by ethereal9
Yes. My computer is setup to automatically start X (KDE) and logme in.
???. Sometimes you have to restart your X after installing any rpms. Have you already?
A short while ago I'd installed a rpm. Nothing worked until a have restart my KDE.
 
Old 10-23-2004, 07:58 AM   #11
ethereal9
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2003
Location: Scotland
Distribution: Fedora Core 4
Posts: 26

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I have rebooted the computer so that should have restarted X I think and I still have the problem
 
Old 10-23-2004, 08:11 AM   #12
Eule
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Posts: 19

Rep: Reputation: 0
I'm sorry. i can't understand it.
what happends if you type into the shell :

- firefox
- ximian
- ooffice (you was looking for?)
- rpmdrake (root only)

Have you update Mandrake 10.0 ?

In 'drakeconf' under System -> Menu -> you can update you links, you know?
 
Old 10-23-2004, 08:26 AM   #13
ethereal9
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2003
Location: Scotland
Distribution: Fedora Core 4
Posts: 26

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Quote:
Originally posted by Eule
I'm sorry. i can't understand it.
what happends if you type into the shell :

- firefox
- ximian
- ooffice (you was looking for?)
- rpmdrake (root only)

Have you update Mandrake 10.0 ?

In 'drakeconf' under System -> Menu -> you can update you links, you know?

I typed firefox, ximian, ooffice and rpmdrake (as root) -

[ethereal@10 ethereal]$ firefox
bash: firefox: command not found
[ethereal@10 ethereal]$ ximian
bash: ximian: command not found
[ethereal@10 ethereal]$ ooffice
bash: ooffice: command not found
[ethereal@10 ethereal]$ su
Password:
[root@10 ethereal]# rpmdrake
bash: rpmdrake: command not found
[root@10 ethereal]#


I opened menudrake but I don't think that this will help as you can see above I am unable to run them from the shell so I don't think I can link to them in the menu.

Thanks for your help.
I appreciate it
 
Old 10-23-2004, 08:34 AM   #14
Eule
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Posts: 19

Rep: Reputation: 0
ohhhh no. It seems you deinstalled the packages.

You can try to locate the path, but i think they are nowhere.

Code:
whereis firefox
oder somthing else

if you can find the path, check it if it there an executable.
 
Old 10-23-2004, 08:39 AM   #15
ethereal9
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2003
Location: Scotland
Distribution: Fedora Core 4
Posts: 26

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I tried what you suggested and whereis did not find a path for firefox or more importantly rpmdrake.

Do you have any idea how to get rpmdrake working again?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
broken perl under testing? DS1 Debian 10 09-17-2005 11:13 PM
Need help installing mandrakelinux Bakie Mandriva 7 02-21-2005 02:55 PM
Perl-Base in RedHAt lmanwarren Red Hat 1 04-17-2004 02:32 PM
perl.5.8.1-92.i386 broken wdkv Fedora - Installation 1 01-26-2004 05:15 PM
perl is broken ericn Programming 0 01-24-2002 01:33 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Mandriva

All times are GMT -5. The time now is 04:12 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration