LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Latest LQ Deals
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-16-2009, 02:02 AM   #1
Knightranger
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2009
Posts: 5

Rep: Reputation: 1
X session fails to start on logging out


Hi!
I installed the fglrx-driver for my compaq presario with ATI RADEON HD 3200 graphics. I did this so that i could get compiz working on my system. I am using Debian SID. I had to build the kernel module from xglrx-source.
Now, compiz and th driver, both are working.
But, now i am having a new problem :
When i log out i get the message :
X server failed to load.
Xorg.0.log shows :
.
..
(II) fglrx(0): driver needs X.org 7.1.x.y with x.y >= 0.0
(WW) fglrx(0): could not detect X server version (query_status=-1)
(II) Loading extension ATIFGLRXDRI
(II) fglrx(0): doing DRIScreenInit
(II) fglrx(0): DRIScreenInit for fglrx driver
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 10, (OK)
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 10, (OK)
drmOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:5:0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 10, (OK)
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 10
drmOpenByBusid: drmGetBusid reports PCI:1:5:0
.
..
(II) fglrx(0): UVD2 feature is available
(WW) fglrx(0): Option "VendorName" is not used
(WW) fglrx(0): Option "ModelName" is not used
(II) fglrx(0): X context handle = 0x1
(II) fglrx(0): [DRI] installation complete
(==) fglrx(0): Silken mouse enabled
(==) fglrx(0): Using HW cursor of display infrastructure!
(==) fglrx(0): Using software cursor
(II) fglrx(0): RandR 1.2 enabled, ignore the following RandR disabled message.
(II) fglrx(0): atiddxDisplayScreenLoadPalette: numColors: 256
(--) RandR disabled
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension XC-APPGROUP
(II) Initializing built-in extension XAccessControlExtension
(II) Initializing built-in extension SECURITY
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFIXES
(II) Initializing built-in extension XFree86-Bigfont
(II) Initializing built-in extension RENDER
(II) Initializing built-in extension RANDR
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE
(II) Initializing built-in extension DAMAGE
(II) Initializing built-in extension XEVIE
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
drmOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:5:0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 11
drmOpenByBusid: drmGetBusid reports PCI:1:5:0
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x23
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x24
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x25
.
..

Warning: LookupDrawable()/SecurityLookupDrawable() are deprecated. Please convert your driver/module to use dixLookupDrawable().
..
.
My xorg.conf :
Section "ServerLayout"
Identifier "aticonfig Layout"
Screen 0 "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "aticonfig-Monitor[0]-0"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Option "XAANoOffscreenPixmaps" "true"
EndSection

Section "Device"
Identifier "aticonfig-Device[0]-0"
Driver "fglrx"
BusID "PCI:1:5:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
Device "aticonfig-Device[0]-0"
Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite" "enable"
EndSection

The driver is working and x server does load when i log in for the first time. And the problem arises when i try to log out. I can directly shutdown from my gnome session.
I cannot find out what the problem is. I am new to linux and I had to work for months to get compiz working and now when I have done that, I have got a new problem! Someone, help!
 
Old 06-16-2009, 02:51 AM   #2
Shadow_7
Senior Member
 
Registered: Feb 2003
Distribution: debian
Posts: 4,137
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 873Reputation: 873Reputation: 873Reputation: 873Reputation: 873Reputation: 873Reputation: 873
fglrx supports compiz? Must be something new. But yeah, I have the same issue, if I log out with current ati drivers I can't get back into X. I can reboot via an xterm, or hotkey power button without issue. But if I stop X, the screen goes black and the system is otherwise hung. Recent kernel and xorg updates seem to have made ati's drivers even less compatible right now. i.e. 9-5 works with kernel 2.6.28, but not with 2.6.29 or 2.6.30. And recent versions of X (debian sid/unstable) required me to modify my xorg.conf to keep on using without compiz. Give it six months for the next gen ati driver (unless your card is one of the ones ati is dropping support for) to come out and update to a hopefully useful driver with current (will be six month old versions by then) versions of kernels and xorg. And you should (in theory) be able to return to expected behaviors. But at least I don't have to reinstall ati's driver after every reboot like I did before my recent update.
 
Old 06-16-2009, 04:05 AM   #3
Knightranger
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2009
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 1
I believe compiz requires fglrx on ATI graphics because of 3D acceleration which is not provided by the open source radeon driver.
But, I still want to be able to log out without any problems.
And I want to use the fglrx driver because I cannot drop compiz after all that work.
Thanks
 
Old 06-16-2009, 05:15 AM   #4
Knightranger
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2009
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 1
Hi!
This is exactly what happens when i log out :
The screen shows the console, it flashes for a few moments.
Then an aptitude-like blue gui appears which says that the X server failed to start. It gives me the option to see Xorg.0.log in which it says at the end :

0:/usr/bin/X(xf86SigHandler+0X6a) [0X47898a]
1:/lib/libc.so.6/ (0X7f36481f80fo)
Fatal server error :
Caught Signal 11. Server aborting.

Then I get the console but nothing works except pressing the power button for 5 seconds.

The funny thing is i am not able to find this error part in the Xorg.0.log after starting the machine again.
Is this a bug with fglrx? (Because I am sure this has something to do with fglrx as I did not any such problem before installing it.)
Thank You!
 
Old 08-22-2009, 07:12 AM   #5
Knightranger
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2009
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 1
Hi!
The problem has stopped on updating the system.
Thank you
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Start vino-session at session start Jzarecta Linux - Software 3 04-12-2010 10:51 AM
logging cu session? ocicat Linux - General 2 07-09-2007 01:26 AM
xfce4-session fails to save session ! OneManArmy Debian 0 12-10-2004 02:14 PM
logging a terminal session Louis_Carole Linux - Newbie 1 11-16-2004 03:28 PM
Session fails to start borrrden Fedora 2 06-03-2004 06:50 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 10:44 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration