LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 04-14-2010, 05:09 AM   #1
chiendarret
Member
 
Registered: Mar 2007
Posts: 307

Rep: Reputation: 16
X-server segmentation fault on program launching


Hello:
Having upgraded Debian Linux i386 squeeze release from kernel 2.6.30 to 2.6.32 everything works except X-server segmentation fault on launching a graphic program (CHIMERA, http://www.cgl.ucsf.edu/chimera/[/url], nightly build). I have successfully recompiled CHIMERA on the updated Linux, to no avail.

Below - between *** - the final part of "Xorg.0.log" reporting troubles. Before that, the log is identical to when X-server is working properly (reported in full between ####).

Thanks for suggestions.

chiendarret

*********
Backtrace:
0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x3b) [0x80ada5b]
1: /usr/bin/X (0x8048000+0x5aa75) [0x80a2a75]
2: (vdso) (__kernel_rt_sigreturn+0x0) [0xb78b240c]
Segmentation fault at address (nil)

Fatal server error:
Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting


Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.

(II) Power Button: Close
(II) UnloadModule: "evdev"
(II) Power Button: Close
(II) UnloadModule: "evdev"
(II) AT Translated Set 2 keyboard: Close
(II) UnloadModule: "evdev"
(II) ImPS/2 Logitech Wheel Mouse: Close
(II) UnloadModule: "evdev"
********


########
X.Org X Server 1.7.6
Release Date: 2010-03-17
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.32.11-dsa-ia32 i686 Debian
Current Operating System: Linux deb32 2.6.32-3-686 #1 SMP Thu Feb 25 06:14:20 UTC 2010 i686
Kernel command line: root=/dev/mapper/deb32-root ro quiet
Build Date: 05 April 2010 05:10:30PM
xorg-server 2:1.7.6-2 (Timo Aaltonen <tjaalton@ubuntu.com>)
Current version of pixman: 0.16.4
Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Apr 14 11:44:32 2010
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "Layout0"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) | |-->Monitor "Monitor0"
(**) | |-->Device "Device0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(==) Automatically adding devices
(==) Automatically enabling devices
(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
Entry deleted from font path.
(==) FontPath set to:
/usr/share/fonts/X11/misc,
/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
/usr/share/fonts/X11/Type1,
/usr/share/fonts/X11/100dpi,
/usr/share/fonts/X11/75dpi,
/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType,
built-ins
(==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
(WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
(WW) Disabling Keyboard0
(WW) Disabling Mouse0
(II) Loader magic: 0x81eb080
(II) Module ABI versions:
X.Org ANSI C Emulation: 0.4
X.Org Video Driver: 6.0
X.Org XInput driver : 7.0
X.Org Server Extension : 2.0
(--) using VT number 7

(--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0111:0000:0000 nVidia Corporation NV11DDR [GeForce2 MX200] rev 178, Mem @ 0xec000000/16777216, 0xe0000000/134217728, BIOS @ 0x????????/65536
(II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.7.6, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension SELinux
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.7.6, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
(II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.7.6, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(==) AIGLX enabled
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "record"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
(II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.7.6, module version = 1.13.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension RECORD
(II) LoadModule: "dri"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.7.6, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "dri2"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
(II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.7.6, module version = 1.1.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DRI2
(II) LoadModule: "nvidia"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
(II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Video Driver
(II) NVIDIA dlloader X Driver 96.43.16 Thu Jan 28 16:02:25 PST 2010
(II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
(II) Primary Device is: PCI 01@00:00:0
(II) Loading sub module "fb"
(II) LoadModule: "fb"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
(II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.7.6, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(II) Loading sub module "ramdac"
(II) LoadModule: "ramdac"
(II) Module "ramdac" already built-in
(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(0): RGB weight 888
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) NVIDIA(0): Enabling RENDER acceleration
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the GLX module; please check in your X
(EE) NVIDIA(0): log file that the GLX module has been loaded in your X
(EE) NVIDIA(0): server, and that the module is the NVIDIA GLX module. If
(EE) NVIDIA(0): you continue to encounter problems, Please try
(EE) NVIDIA(0): reinstalling the NVIDIA driver.
(II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce2 MX 100/200 at PCI:1:0:0 (GPU-0)
(--) NVIDIA(0): Memory: 65536 kBytes
(--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 03.11.01.26.00
(II) NVIDIA(0): Detected AGP rate: 4X
(--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are not supported on this GPU
(--) NVIDIA(0): Connected display device(s) on GeForce2 MX 100/200 at
(--) NVIDIA(0): PCI:1:0:0:
(--) NVIDIA(0): HSD HC194D (CRT-0)
(--) NVIDIA(0): HSD HC194D (CRT-0): 350.0 MHz maximum pixel clock
(II) NVIDIA(0): Assigned Display Device: CRT-0
(WW) NVIDIA(0): No valid modes for "1600x1200"; removing.
(II) NVIDIA(0): Validated modes:
(II) NVIDIA(0): "1280x1024"
(II) NVIDIA(0): "1024x768"
(II) NVIDIA(0): "800x600"
(II) NVIDIA(0): "640x480"
(II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1280 x 1024
(--) NVIDIA(0): DPI set to (85, 86); computed from "UseEdidDpi" X config
(--) NVIDIA(0): option
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(II) NVIDIA(0): Initialized GART.
(II) NVIDIA(0): Setting mode "1280x1024"
(II) Loading extension NV-GLX
(II) NVIDIA(0): NVIDIA 3D Acceleration Architecture Initialized
(II) NVIDIA(0): Using the NVIDIA 2D acceleration architecture
(==) NVIDIA(0): Backing store disabled
(==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
(**) NVIDIA(0): DPMS enabled
(II) Loading extension NV-CONTROL
(==) RandR enabled
(II) Initializing built-in extension Generic Event Extension
(II) Initializing built-in extension SHAPE
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
(II) Initializing built-in extension SYNC
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension XC-MISC
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFIXES
(II) Initializing built-in extension RENDER
(II) Initializing built-in extension RANDR
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE
(II) Initializing built-in extension DAMAGE
SELinux: Disabled on system, not enabling in X server
(II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable
(II) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable
(II) AIGLX: Loaded and initialized /usr/lib/dri/swrast_dri.so
(II) GLX: Initialized DRISWRAST GL provider for screen 0
(II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event2)
(II) LoadModule: "evdev"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
(II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.7.5, module version = 2.3.2
Module class: X.Org XInput Driver
ABI class: X.Org XInput driver, version 7.0
(**) Power Button: always reports core events
(**) Power Button: Device: "/dev/input/event2"
(II) Power Button: Found keys
(II) Power Button: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "pc104"
(**) Option "xkb_layout" "us"
(II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event1)
(**) Power Button: always reports core events
(**) Power Button: Device: "/dev/input/event1"
(II) Power Button: Found keys
(II) Power Button: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "pc104"
(**) Option "xkb_layout" "us"
(II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event0)
(**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
(**) AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event0"
(II) AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
(II) AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "pc104"
(**) Option "xkb_layout" "us"
(II) config/udev: Adding input device ImPS/2 Logitech Wheel Mouse (/dev/input/event4)
(**) ImPS/2 Logitech Wheel Mouse: always reports core events
(**) ImPS/2 Logitech Wheel Mouse: Device: "/dev/input/event4"
(II) ImPS/2 Logitech Wheel Mouse: Found 3 mouse buttons
(II) ImPS/2 Logitech Wheel Mouse: Found scroll wheel(s)
(II) ImPS/2 Logitech Wheel Mouse: Found relative axes
(II) ImPS/2 Logitech Wheel Mouse: Found x and y relative axes
(II) ImPS/2 Logitech Wheel Mouse: Configuring as mouse
(**) ImPS/2 Logitech Wheel Mouse: YAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) ImPS/2 Logitech Wheel Mouse: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
(II) XINPUT: Adding extended input device "ImPS/2 Logitech Wheel Mouse" (type: MOUSE)
(II) ImPS/2 Logitech Wheel Mouse: initialized for relative axes.
(II) config/udev: Adding input device ImPS/2 Logitech Wheel Mouse (/dev/input/mouse0)
(II) No input driver/identifier specified (ignoring)
(II) config/udev: Adding input device PC Speaker (/dev/input/event3)
(II) No input driver/identifier specified (ignoring)
###########
 
Old 04-14-2010, 05:49 AM   #2
adamk75
Senior Member
 
Registered: May 2006
Posts: 3,091

Rep: Reputation: 399Reputation: 399Reputation: 399Reputation: 399
Your video drivers are not installed properly:

Code:
(II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
When using the nvidia drivers, the glx vendor should be nvidia. Try reinstalling the drivers and see if that helps.

Adam
 
Old 04-14-2010, 10:26 AM   #3
chiendarret
Member
 
Registered: Mar 2007
Posts: 307

Original Poster
Rep: Reputation: 16
Quote:
Originally Posted by adamk75 View Post
Your video drivers are not installed properly:

Code:
(II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
When using the nvidia drivers, the glx vendor should be nvidia. Try reinstalling the drivers and see if that helps.

Adam
Hi Adam:
You are right, thank you. Reinstalled the driver. It works for both CHIMERA and glxgears.

However, I still do not understand how the problems arose. After upgrading to kernel 2.6.32, a few days ago, I had to export CC for gcc=4.3 in order to be able to install the nvidia driver with the nvidia installer. Although I did not check CHIMERA, "glxgears" answered for a 3D acceleration, and I could run Youtube correctly.

After I posted the above problems, I checked "glxgears", getting segmentation fault like for CHIMERA.

I wonder whether the origin of this instability (should it continue) is the compilation of nvidia on exported CC gcc=4.3, while now with 2.6.32 gcc=4.4. Or rather that residues from previous installation "Debian way" of the nvidia driver are intereferring.

Bot before and now I used the legacy driver suggested by the nvidia installer for the old GeForce2 MX 200 of this desktop.

chiendarret
 
Old 04-14-2010, 10:30 AM   #4
adamk75
Senior Member
 
Registered: May 2006
Posts: 3,091

Rep: Reputation: 399Reputation: 399Reputation: 399Reputation: 399
First, glxgears can not confirm for you that 3D acceleration is working.

Second, your kernel and nvidia kernel module must be compiled with the same version of gcc.

Finally, I really don't know how the problem arose either :-)

Adam
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Getting Segmentation Fault when im trying to start this program :/ Fronix Linux - Server 5 12-30-2008 12:34 AM
Simple C++ Program: Program Compiles But Won't Run (Segmentation Fault) violagirl23 Programming 3 01-09-2008 12:09 AM
C++ Program, Segmentation Fault Fireball7 Programming 6 12-07-2005 04:22 PM
why segmentation fault in this program? asahlot Programming 13 10-17-2005 12:47 PM
while launching yahoo messenger in redhat 9 getting segmentation fault error sandeepchau123 Linux - General 3 11-27-2004 02:18 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 01:30 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration