LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 02-23-2005, 10:04 PM   #1
MDesigner
Member
 
Registered: Jun 2004
Distribution: openSUSE 10.2
Posts: 69

Rep: Reputation: 15
Wrestling with getting sound working


I really wish Linux weren't such a hassle to install. Yikes.

I have a Delta Audiophile 2496 (envy24 chipset). I have the snd-ice1712 module running. I ran alsaconf, it detected the envy24 card just fine, no problems. It said everything is good to go. It's NOT good to go. If I run mpg123 on an .mp3 file as a non-root user, it seg faults. As root, it plays...but there's no sound. I enabled all the channels via kmix. This is so damned frustrating.

What do I have to do to get the sound working?
 
Old 03-02-2005, 09:10 PM   #2
MDesigner
Member
 
Registered: Jun 2004
Distribution: openSUSE 10.2
Posts: 69

Original Poster
Rep: Reputation: 15
bump
 
Old 03-02-2005, 11:55 PM   #3
foo_bar_foo
Senior Member
 
Registered: Jun 2004
Posts: 2,553

Rep: Reputation: 53
i have no idea what this is or how it works but there is a tool in alsa tools called
envy24control
 
Old 03-03-2005, 12:22 AM   #4
MDesigner
Member
 
Registered: Jun 2004
Distribution: openSUSE 10.2
Posts: 69

Original Poster
Rep: Reputation: 15
And where is alsa tools ?? Yes, envy24control is what I need I'm pretty sure.
 
Old 03-03-2005, 01:02 AM   #5
AngryLlama
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: /dev/urandom
Distribution: Gentoo
Posts: 171

Rep: Reputation: 31
Quote:
Originally posted by MDesigner
And where is alsa tools ?? Yes, envy24control is what I need I'm pretty sure.
I have an envy24 based card (Terratec DMX 6fire 24/96) and it works fine for me. envy24control is nice, but it is definately not needed. I use alsamixer to bring up all the DAC channels. alsa tools can be downloaded for free. In gentoo its just "emerge alsa-tools". Anyways, I didn't help you fix your problem at all.
 
Old 03-03-2005, 01:04 AM   #6
MDesigner
Member
 
Registered: Jun 2004
Distribution: openSUSE 10.2
Posts: 69

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Well, I wonder why I'm not getting any sound then... damn
 
Old 03-03-2005, 02:28 PM   #7
AngryLlama
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: /dev/urandom
Distribution: Gentoo
Posts: 171

Rep: Reputation: 31
I assume your using alsa. Perhaps there is a problem with it. Maybe if you try using OSS temporarily just to isolate the problem.
 
Old 03-03-2005, 02:37 PM   #8
MDesigner
Member
 
Registered: Jun 2004
Distribution: openSUSE 10.2
Posts: 69

Original Poster
Rep: Reputation: 15
How do I set up OSS?
 
Old 03-03-2005, 03:01 PM   #9
AngryLlama
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: /dev/urandom
Distribution: Gentoo
Posts: 171

Rep: Reputation: 31
enter your /usr/src/linux directory (or wherever the linux sources are installed.)
execute: "make menuconfig"
do Device Drivers ---> Sound ---> OSS
However, I don't think I see any Modules for the envy chipset. So forget about that option.

Here is an idea:
remove Envy24 from the Alsa menu (in the kernel configurator.)

run: make (to build the kernel)

run: make menuconfig and add Envy24 back into the configuration

run: make (to rebuild the kernel)

then copy the kernel image to /boot and reboot.
(for me it is: cp arch/x86_64/boot/bzImage /boot/kernel-2.6.9-gentoo .. it will be different for you depending on your arch and distro)

BTW, what distro are you running and what version kernel/alsa?
 
Old 03-03-2005, 07:13 PM   #10
MDesigner
Member
 
Registered: Jun 2004
Distribution: openSUSE 10.2
Posts: 69

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I'm on Slackware 10.1, kernel 2.6.10.
 
Old 03-04-2005, 01:08 AM   #11
AngryLlama
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: /dev/urandom
Distribution: Gentoo
Posts: 171

Rep: Reputation: 31
Cool. well, did you try my suggestions?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Intel sound not working, usb modem not working. siriusb Linux - Hardware 8 03-04-2006 11:16 PM
ALSA not working for Creative Sound Blaster Live 24 Bit sound card vishalsonu Linux - Hardware 7 08-20-2005 02:02 PM
newb wrestling with kernel upgrade Gersen Linux - Software 2 04-19-2005 11:44 PM
still wrestling with gcc Gersen Linux - Software 2 04-17-2005 03:16 PM
Wrestling with X Windows PaulC24 Linux - Software 13 04-14-2003 03:48 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 04:49 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration