LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 04-08-2017, 04:08 PM   #31
ferrari
LQ Guru
 
Registered: Sep 2003
Location: Auckland, NZ
Distribution: openSUSE Leap
Posts: 5,230

Rep: Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006

The 'SystemGroup' used to be defined in cupsd.conf, but in later CUPs versions it is now defined in cups-files.conf instead. Some distros do have 'lp' or 'lpadmin' groups configured as CUPS administrators (as well as root). IIRC, CentOS has 'sys' and root' configured, so the user could be a member of group 'sys' to get the necessary admin privileges.

For reference (openSUSE Leap), I have
Code:
# cat cups-files.conf|grep Sys
SystemGroup root
 
Old 05-07-2017, 01:14 PM   #32
Red Squirrel
Senior Member
 
Registered: Dec 2003
Distribution: Kubuntu 20.04 on workstation, CentOS 6.x on servers
Posts: 1,206

Original Poster
Rep: Reputation: 49
Thought I had maybe fixed it but did it again. Tried to print something online and just get an error page.

Can't seem to find any options in the cups web page that pertains to drivers, I used root for the password. This is the log file:

Code:
E [07/May/2017:07:36:02 -0400] Missing value on line 11 of /var/cache/cups/job.cache.
E [07/May/2017:08:04:21 -0400] Missing value on line 11 of /var/cache/cups/job.cache.
E [07/May/2017:09:02:41 -0400] Missing value on line 11 of /var/cache/cups/job.cache.
E [07/May/2017:10:01:01 -0400] Missing value on line 11 of /var/cache/cups/job.cache.
E [07/May/2017:10:59:21 -0400] Missing value on line 11 of /var/cache/cups/job.cache.
E [07/May/2017:11:11:50 -0400] Missing value on line 11 of /var/cache/cups/job.cache.
E [07/May/2017:11:11:55 -0400] [cups-deviced] PID 25946 (gutenprint52+usb) stopped with status 1!
E [07/May/2017:11:57:41 -0400] Missing value on line 11 of /var/cache/cups/job.cache.
Not much to go on, and none of those errors correspond with print jobs.

Also, printing takes bloody ages now. Like 2-3 minutes before it finally starts to print. It's almost like it's emulating a 300 baud serial link or something, but I think even that would be faster. :P

I did find the utility in Mint but nothing pertaining to drivers, so not sure if it's using the driver I installed or not. The test page works. The issue seems to only happen when printing from the internet, but oddball also from other sources. The slow issue seems to be everywhere. The test page took about 5 minutes before it started printing. The printer said "receiving data" and just sat there. Oddly it seems the ones that take very long are the ones that work. If it starts printing right away (as it would in Windows) then it's usually an error page.

I guess my next step is to try to configure the printer as a network printer and setup a separate print server VM, and see if by doing that it somehow makes the issue go away in the process.
 
Old 05-07-2017, 03:00 PM   #33
ferrari
LQ Guru
 
Registered: Sep 2003
Location: Auckland, NZ
Distribution: openSUSE Leap
Posts: 5,230

Rep: Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006
Quote:
Can't seem to find any options in the cups web page that pertains to drivers
As mentioned already the make and model selection determine the driver used,(or the ppd needs to be chosen specifically).

Anyway, you can check these details by examination of the installed PPD(s) using something like
Code:
egrep "Name|Model|Filter" /etc/cups/ppd/*.ppd
 
Old 05-07-2017, 03:18 PM   #34
ferrari
LQ Guru
 
Registered: Sep 2003
Location: Auckland, NZ
Distribution: openSUSE Leap
Posts: 5,230

Rep: Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006Reputation: 1006
This search error seems to be commonly reported
Code:
[cups-deviced] PID 25946 (gutenprint52+usb) stopped with status 1!
and associated with a gutenprint bug...
https://ubuntu-mate.community/t/prin...-to-16-04/5653
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LXer: Non-Linux FOSS: Flaky Connection? Mosh it! LXer Syndicated Linux News 0 08-06-2015 07:33 PM
LXer: Intel Linux Graphics On Ubuntu Still Flaky LXer Syndicated Linux News 0 07-31-2009 10:30 PM
LXer: Intel Linux Graphics On Ubuntu Still Flaky LXer Syndicated Linux News 0 07-31-2009 01:51 PM
banner printing - printing across multiple pages - in Linux, any suggestions? pbhj Linux - Software 3 11-07-2008 09:22 AM
flaky scsi tape drive in rh linux 8.0 yawzee Linux - Hardware 0 07-24-2003 11:49 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 01:42 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration