LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-24-2010, 11:07 PM   #1
MrCode
Member
 
Registered: Aug 2009
Location: Oregon, USA
Distribution: Arch
Posts: 864
Blog Entries: 31

Rep: Reputation: 148Reputation: 148
thunar-volman won't mount anything, HAL/DBus complaining


Hi, all. I'm trying to get automounting working with Arch on my laptop, and I've installed thunar-volman. The trouble is, whenever I put in a CD or plug in a USB mass storage device (thumb drive, USB hard drive, etc.), it gives me a dialog like the following:

Quote:
Failed to mount [CD/DVD/USB device here].

Rejected send message, 1 matched rules; type="method_call", sender=":1.31" (uid=1000 pid=5706 comm="exo-mount) interface="org.freedesktop.Hal.Device.Volume" member="Mount" error name="(unset)" requested_reply=0 destination="org.freedesktop.Hal" (uid=0 pid=2186 comm="/usr/sbin/hald)).
I'm guessing this means there's some config in HAL or DBus that I need to fix, but I can't even begin to figure out what file it could be in...

I've tried searching LQ and Google to no avail. It seems that either the solution is sitting right in front of me, or hardly anyone even has this problem.

I can mount the devices manually (as root), but like I said, if I put in a CD/DVD or plug in a USB storage device, or if I double-click the icon on the desktop, I get the above error.

I've tried adding myself to the groups optical, disk, storage, and power, but I still get the same thing. Any ideas?

Last edited by MrCode; 05-24-2010 at 11:09 PM.
 
Old 05-25-2010, 06:33 AM   #2
MrCode
Member
 
Registered: Aug 2009
Location: Oregon, USA
Distribution: Arch
Posts: 864

Original Poster
Blog Entries: 31

Rep: Reputation: 148Reputation: 148
Problem solved.

It was just a matter of changing:

Code:
exec startxfce4
to:

Code:
exec ck-launch-session startxfce4
in my .xinitrc. Everything automatically mounts/unmounts gracefully now.
 
Old 05-25-2010, 07:31 AM   #3
catkin
LQ 5k Club
 
Registered: Dec 2008
Location: Tamil Nadu, India
Distribution: Debian
Posts: 8,577
Blog Entries: 31

Rep: Reputation: 1196Reputation: 1196Reputation: 1196Reputation: 1196Reputation: 1196Reputation: 1196Reputation: 1196Reputation: 1196Reputation: 1196
Thanks for sharing the solution
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Thunar-volman not mounting USB akamikeym Linux - Software 4 11-12-2009 08:30 AM
thunar volman: cannot eject, (remounted right away) kaz2100 Debian 3 01-16-2008 11:10 PM
hal/dbus mount utf8 ToK Linux - Software 0 05-30-2007 02:53 AM
HAL, DBus and Policykit slothpuck Slackware 2 01-31-2007 01:56 PM
HAL and DBUS? Archer36 Slackware 17 10-26-2006 10:50 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 11:42 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration