LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Latest LQ Deals
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-23-2008, 07:54 PM   #1
fredfelter
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2008
Location: Eugene, Or
Distribution: ubuntu
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
sound problems


Ubuntu 8.04, Thinkpad T22

I've been playing with Audacity (1.3.4) but can only record one channel from it even tho I've got it set up as Stereo. My audio output to headphones returns perfect stereo sound from streaming audio. I'm thinking it must be an ALSA issue so here are my settings:
a) Vol Control > Sound Fusion CS46xx (Alsa mixer)
b) Sound & Video > Sound Recorder > "your audio capture settings are invalid; please correct in Multimedia".
c) Pref > Sound & Devices > the only test sounds that work are from OSS or the Autodetect options. ALSA and the card ones do not.
d) Sound & Devices > Alsamixergui > "alsamixer: function snd_cti_open failed for default. Connection refused." Same message from Terminal > alsamixer.
e) Sound & Devices > Gnome Alsamixer > I don't see any dual channel meters, suggesting that maybe it is not set for stereo pickup.

My novice thoughts:
1) That I don't have the real ALSA mixer installed, just the gui. Should I try to install Alsamixer on top of this?
2) I can't determine the stereo nature of Gnome Alsamixer like I could when I had the genuine Alsamixer at one time (or maybe I still do but just can't find it) and that I don't know how to work with the gnome version. Is the gnome alsamixer as good?
3) Maybe I'm doing something wrong in Audacity but I think not since Skype and all the test functions don't work either.

Thanks for any suggestions as how best to spiff my sound settings.
 
Old 08-25-2008, 03:32 AM   #2
bapigoo9
Member
 
Registered: Aug 2008
Posts: 107

Rep: Reputation: 16
Some things to check are that you have the right sound card driver for your hardware. Some sound card drivers may be incomplete, although I would think that they at least have stereo sound. I have not had that problem. You can list your soundcard, so that someone might have input on the driver.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sound problems (alsaconf cannot find sound modules.) vmlinuz.gz Linux - Newbie 8 11-12-2008 04:36 AM
Sound problems in Slackware 11 with Sweex sound card RicardoB Linux - Hardware 0 04-30-2007 02:34 PM
Sound problems with ubuntu 4.1 and a realtek sound card linux-novice Linux - Newbie 1 02-19-2006 12:44 AM
Sound Problems: CD works, no system/mp3/video sound tabnaka SUSE / openSUSE 5 01-13-2006 01:33 PM
Problems getting sound to play under Mandrake w/2 sound cards HGeneAnthony Linux - Hardware 1 07-02-2004 03:19 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 07:46 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration