LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-09-2005, 07:20 PM   #1
maq
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2005
Distribution: Debian sid
Posts: 11

Rep: Reputation: 0
some help getting my video card working with dri please


I'm having some trouble getting dri working.. it might have something to do with my video card drivers or kernel modules.

Here are some of my problems..

babylon:/var# xdriinfo
Screen 0: not direct rendering capable.


Here's some stuff from my XFree86.0.log:

(II) LoadModule: "ati"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/ati_drv.o
(II) Module ati: vendor="The XFree86 Project"
compiled for 4.2.0, module version = 6.4.7
Module class: XFree86 Video Driver
ABI class: XFree86 Video Driver, version 0.5
...
(II) Loading sub module "r128"
(II) LoadModule: "r128"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/r128_drv.o
(II) Module r128: vendor="The XFree86 Project"
compiled for 4.2.0, module version = 4.0.1
Module class: XFree86 Video Driver
ABI class: XFree86 Video Driver, version 0.5
...
(II) R128(0): Starting up Xvideo subsystems
drmOpenDevice: minor is 0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 4, (OK)
drmOpenDevice: minor is 0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 4, (OK)
[drm] failed to load kernel module "r128"
(II) R128(0): [drm] drmOpen failed
(EE) R128(0): [dri] DRIScreenInit failed. Disabling DRI.
...

This is in xorg.conf:

Section "Device"
Identifier "ATI"
Driver "ati"
BusID "PCI:1:0:0"
VideoRam 32768
Option "DRI"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
HorizSync 31.5-70
VertRefresh 50-120
Option "DPMS"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "ATI"
Monitor "Generic Monitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Configured Mouse"
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection


Apparently DRM isn't working right either.. how can I fix this?

babylon:/etc/X11# dmesg | grep drm
kobject_register failed for drm (-17)
r128: Unknown symbol drm_get_dev
r128: Unknown symbol drm_cleanup_pci
kobject_register failed for drm (-17)
r128: Unknown symbol drm_get_dev
r128: Unknown symbol drm_cleanup_pci



If anyone can tell me what I'm doing wrong I would really appreciate it.
Thanks!

Last edited by maq; 05-09-2005 at 07:23 PM.
 
Old 05-09-2005, 08:36 PM   #2
maq
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2005
Distribution: Debian sid
Posts: 11

Original Poster
Rep: Reputation: 0
hm

I tried installing the drm module for my card and I get this:

babylon:/lib/modules/2.6.11.050705/kernel/drivers/char/drm# insmod r128.ko
insmod: error inserting 'r128.ko': -1 Unknown symbol in module


any ideas?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Video capture card stopped working dcroxton Linux - Hardware 2 09-11-2005 09:24 PM
DRI missing on display SIS video card samael26 Debian 1 06-28-2005 01:59 PM
How do i know if my Video Card is working! LinuxNoob1234 Linux - Newbie 16 05-10-2005 01:23 PM
3D Video Card it's working? Gerardoj Linux - Hardware 6 11-30-2004 10:17 AM
Cyberpro 2000 video card not working nonrev Mandriva 0 05-27-2004 09:55 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 10:05 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration