LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 04-12-2015, 02:25 PM   #1
aglomerator
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2015
Posts: 2

Rep: Reputation: Disabled
running QEMU-KVM causes microphone to break


The problem:
I have a mic built into my logitech webcam. It normally works. Then I start QEMU-KVM (with -soundhw ac97) running windows vista, let it boot up, then shut it down. Then the mic doesn't work anymore, but the camera picture capturing still does. (I can verify this by using skype from linux.)

What I have checked:
- the volume on the mic is up and unmuted. (Using gnome System Settings panel.)
- the little light on the camera does come on when I go to the mic page of the Settings, so it is _trying_ to capture sound.
- tried: /etc/init.d/alsa-utils restart
- tried: modprobe uvcvideo

Nothing helps. Restarting linux fixes it. Anyone have any suggestions how to make it not happen or at least what module/daemon to restart in order to avoid having to restart whole linux?

Thanks.

UPDATE:
- restarting the snd-usb-audio kernel module fixes it. Unfortunately, this requires first manually unplugging the webcam because otherwise the kernel module refuses to unload. Still not sure what the problem is because there are no errors in dmesg.

Last edited by aglomerator; 04-12-2015 at 05:16 PM.
 
Old 04-12-2015, 09:53 PM   #2
veerain
Senior Member
 
Registered: Mar 2005
Location: Earth bound to Helios
Distribution: Custom
Posts: 2,524

Rep: Reputation: 319Reputation: 319Reputation: 319Reputation: 319
Search the web for ac97 audio and xorg pci errors.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LXer: Set up qemu-kvm-1.0+noroms as spice enabled qemu server vs qemu-kvm-spice on Ubuntu Precise LXer Syndicated Linux News 0 05-26-2012 07:41 AM
Qemu-KVM - Win 7 Audio (microphone) recording Nick_C Linux - Virtualization and Cloud 2 05-05-2012 05:41 AM
Inserting break point in guest from qemu using ioctls into kvm Jaskaran Singh Linux - Virtualization and Cloud 2 09-26-2011 07:03 AM
[Debian/Qemu/KVM] Why qemu --enable-kvm works but not kvm directly? gb2312 Linux - Virtualization and Cloud 2 03-21-2011 02:05 PM
LXer: Attempt of qemu-kvm-0.14 patching via Gerds Hoffmann spice/qxl: locking fix for qemu-kvm on LXer Syndicated Linux News 0 03-14-2011 01:20 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 10:29 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration