LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Software (https://www.linuxquestions.org/questions/linux-software-2/)
-   -   no output from lspci (https://www.linuxquestions.org/questions/linux-software-2/no-output-from-lspci-463397/)

*Xenny* 07-12-2006 03:36 PM

no output from lspci
 
Okay I'm going to try and include all the relavent info but if I miss something out I apologise.

I've been unable to see any usb devices detected in Ubuntu 6.06 which I've just installed (i can't see them in dmesg or when I do lsusb -v), and so posted a question in the hardware forum, which led me here as I'm not getting any output from lspci.

After doing 'which lspci' I tried '/usr/bin/lspci -v | grep USB' and got no output. I get nothing from lspci -v on it's own either.

nadroj from the hardware forum suggested I also tell you the following:

the 'ls -l /usr/bin/lspci' output:

Code:

-rwxr-xr-x 1 root root 23688 2006-01-30 10:10 /usr/bin/lspci

'lspci --version' output:

Code:

2.1.11

'uname -a' output.

Code:

Linux localhost 2.6.15-23-386 PREEMPT Tue May23 13:49:40 UTC 2006 i686 GNU/Linux


Here's
the thread from the hardware forum just in case.

Thanks in advance for any suggestions - this is driving me mad!

Xenny

DrOzz 07-12-2006 03:48 PM

Ok if I understand correctly, your expecting to see USB devices you install in lscpi ? To further that, I am assuming lets say a webcam or a printer, memory stick, etc ...

You are not going to see them devices in lspci. lspci shows the internal hardware in your box, not things like the such above that you plug in external slots.

If you type lspci | grep USB and you see no results, well all I got to say is your USB controllers aren't functioning judging on that info given.

Why don't you post the complete output of lspci .. notlspci -v

nadroj 07-12-2006 03:54 PM

DrOzz, i have been trying to help him in the other thread which he linked to. his USB devices werent being recognized so i asked him to check lspci to see what USB controllers he has, in order to determine which USB drivers to load. 'lspci' by itself doesnt return anything either.

*Xenny* 07-12-2006 04:00 PM

Yeah what nadroj says is right - I get nothing from lspci on its own. Sorry, I should have said that.

Code:

i have been trying to help him in the other thread which he linked to
her. I am a girl. :p

nadroj 07-12-2006 04:02 PM

Quote:

her. I am a girl.
Sorry!

can you post the output of 'zgrep -i pci /proc/config.gz'

EDIT: changed .z to .gz, whoops!

haertig 07-12-2006 04:04 PM

lspci would not show you your usb DEVICES, but it will show you your usb CONTROLLERS.

lsusb will show you connected devices. However, if you don't have any controllers listed from lspci, I wouldn't expect you'd have any devices listed by lsusb either!

e.g., My system showing usb controller and an attached usb backup power supply. Don't remember what the other item on Bus 2, Device 2 is ... maybe a thumbdrive I left plugged in?
Code:

$ lspci | grep USB
0000:00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation CK8S USB Controller (rev a1)
0000:00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation CK8S USB Controller (rev a1)
0000:00:02.2 USB Controller: nVidia Corporation nForce3 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2)
$ lsusb
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 003: ID 051d:0002 American Power Conversion Back-UPS Pro 500/1000/1500
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 002: ID 1019:0c55
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
$


nadroj 07-12-2006 04:09 PM

sorry, i have been discussing the start of this issue with *Xenny* at the other thread so i am aware of what has been done and what hasnt (besides the ones already mentioned).


[quote]lsusb will show you connected devices. However, if you don't have any controllers listed from lspci, I wouldn't expect you'd have any devices listed by lsusb either![quote]lsusb doesnt show any output (as mentioned in the first post) and the use of 'lspci' is to see what USB controllers she has. but the purpose of this thread is that 'lspci' is not returning any output.

*Xenny*, can you also check out /proc/bus/pci/devices and post the information if any

haertig 07-12-2006 04:10 PM

Quote:

Originally Posted by haertig
lspci would not show you your usb DEVICES, but it will show you your usb CONTROLLERS.

lsusb will show you connected devices. However, if you don't have any controllers listed from lspci, I wouldn't expect you'd have any devices listed by lsusb either!

e.g., My system showing usb controller and an attached usb backup power supply. Don't remember what the other item on Bus 2, Device 2 is ... maybe a thumbdrive I left plugged in?
Code:

$ lspci | grep USB
0000:00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation CK8S USB Controller (rev a1)
0000:00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation CK8S USB Controller (rev a1)
0000:00:02.2 USB Controller: nVidia Corporation nForce3 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2)
$ lsusb
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 003: ID 051d:0002 American Power Conversion Back-UPS Pro 500/1000/1500
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 002: ID 1019:0c55
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
$


[edit]

OK. So I see several posts came into this thread while I was lollygagging around typing my response. Seems like you're already familiar with what lspci is going to list (i.e. - NOT the individual devices). Sorry for the redundancy of my post.

[/edit]

*Xenny* 07-12-2006 04:13 PM

Quote:

lsusb will show you connected devices. However, if you don't have any controllers listed from lspci, I wouldn't expect you'd have any devices listed by lsusb either!
Okay, I get you, thanks :) I tried lsusb first. And you're right - nada, niente, nowt whatsoever :/


Quote:

Sorry!
No problem!


Quote:

can you post the output of 'zgrep -i pci /proc/config.z'
Ok will do. Off I go again...
I'll post the stuff you asked on the other thread too, and will try and find out motherboard info from the BIOS. Failing that I guess I have to actually look at it and see if there's any label on it or something(?).

nadroj 07-12-2006 04:44 PM

sorry i forgot the 'g' in the extension so the command probably wont work!
'zgrep -i pci /proc/config.gz'
if 'zgrep' doesnt work use 'zcat /proc/config.gz | grep -i pci'

*Xenny* 07-12-2006 04:58 PM

Quote:

sorry i forgot the 'g' in the extension so the command probably wont work!
'zgrep -i pci /proc/config.gz'
AAAhhhh! I should have realised! I'll go back, just a sec.

The other stuff while I'm here:

I checked out /proc/bus/pci/devices and got 'no such file or directory'. But 'ls' while in proc/bus/pci showed 'devices'.

My motherboard info I think is: W6382MS V1.0

Ok I'll go and try zgrep/zcat.

Xenny

*Xenny* 07-12-2006 05:04 PM

p.s. I just ought to mention one little thing. I hesitate to say incase you're scared off by the extent of my ineptitude, but I somehow lost the ability to display the graphical interface. I think it happened when I was uninstalling/reinstalling pciutils (don't ask! I really don't know!). I've tried sudo /sbin/init 2 and 3 and 5 but no luck. I guess I got rid of something by mistake. I'll sort it out myself don't worry (you're helping enough as it is) - it doesn't matter at the moment - just letting you know in case you tell me to open up synaptic or something!

*Xenny* 07-12-2006 05:22 PM

I've tried both those now and got 'no such file or directory'.

You know, I feel guilty for keeping you from whatever you'd be doing so no pressure to always reply straight away or anything.

nadroj 07-12-2006 06:21 PM

ok so your stuck at the command line, thats OK for now i guess..

try 'grep -i pci /usr/src/linux/.config' if that doesnt work look around the /usr/src/ directory for a linux-* directory maybe 'linux-2.1.11', run the command again substituting the path.

also post 'cat /proc/bus/pci/devices'

ill go check out your motherboard to see if this may be happening because its really old and infact does not have any PCI slots.

nadroj 07-12-2006 06:32 PM

i found the documentation and it says the HCI is UHCI, so try runnig 'modprobe uhci-hcd' (as well as the previous modprobes; usbcore, usb-storage). then plug in your device and check 'dmesg | tail -n 20', post the output if it is different from your previous dmesg outputs.
if this still doesnt work try the steps again in this post but with the first modprobe using 'ehci-hdc' instead. hope that works.


All times are GMT -5. The time now is 11:56 AM.