LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Software (https://www.linuxquestions.org/questions/linux-software-2/)
-   -   No Display in XServer (https://www.linuxquestions.org/questions/linux-software-2/no-display-in-xserver-528601/)

Notwerk 02-13-2007 04:47 AM

No Display in XServer
 
Hello all,

I'm using an Nvidia GeForce FX 5200 adapter with a Philips 107S5 17" monitor. I recently upgraded ubuntu 6.06 kernel to 2.6.15-28 and used "envy" script to re-install the nvidia driver.

However, when Xserver starts the monitor keeps flickering (trying different resolution modes) then drops back to a shell after failing to find one that works.

Here's some details:

$cat /etc/X11/xorg.conf
Code:

# /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
# (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#  sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Files"
        FontPath        "/usr/share/X11/fonts/misc"
        FontPath        "/usr/share/X11/fonts/cyrillic"
        FontPath        "/usr/share/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
        FontPath        "/usr/share/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
        FontPath        "/usr/share/X11/fonts/Type1"
        FontPath        "/usr/share/X11/fonts/100dpi"
        FontPath        "/usr/share/X11/fonts/75dpi"
        # path to defoma fonts
        FontPath        "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
        Load    "bitmap"
        Load    "ddc"
        Load    "extmod"
#      Load    "dri"
        Load    "freetype"
        Load    "glx"
        Load    "int10"
        Load    "type1"
        Load    "vbe"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Keyboard"
        Driver          "kbd"
        Option          "CoreKeyboard"
        Option          "XkbRules"      "xorg"
        Option          "XkbModel"      "pc104"
        Option          "XkbLayout"    "us"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier      "Configured Mouse"
        Driver          "mouse"
        Option          "CorePointer"
        Option          "Device"                "/dev/input/mice"
        Option          "Protocol"              "ExplorerPS/2"
        Option          "ZAxisMapping"          "4 5"
        Option          "Emulate3Buttons"      "true"
EndSection

Section "InputDevice"
  Driver        "wacom"
  Identifier    "stylus"
  Option        "Device"        "/dev/wacom"          # Change to
                                                      # /dev/input/event
                                                      # for USB
  Option        "Type"          "stylus"
  Option        "ForceDevice"  "ISDV4"              # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
  Driver        "wacom"
  Identifier    "eraser"
  Option        "Device"        "/dev/wacom"          # Change to
                                                      # /dev/input/event
                                                      # for USB
  Option        "Type"          "eraser"
  Option        "ForceDevice"  "ISDV4"              # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
  Driver        "wacom"
  Identifier    "cursor"
  Option        "Device"        "/dev/wacom"          # Change to
                                                      # /dev/input/event
                                                      # for USB
  Option        "Type"          "cursor"
  Option        "ForceDevice"  "ISDV4"              # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "Device"
        Identifier      "NVIDIA Corporation NV34 [GeForce FX 5200]"
        Driver          "nvidia"
        BusID          "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier      "PHILIPS 107S"
        Option          "DPMS"
        HorizSync      30-71
        VertRefresh    50-160
EndSection

Section "Screen"
        Identifier      "Default Screen"
        Device          "NVIDIA Corporation NV34 [GeForce FX 5200]"
        Monitor        "PHILIPS 107S"
        DefaultDepth    24
        SubSection "Display"
                Depth          1
                Modes          "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth          4
                Modes          "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth          8
                Modes          "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth          15
                Modes          "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth          16
                Modes          "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth          24
                Modes          "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
        Identifier      "Default Layout"
        Screen          "Default Screen"
        InputDevice    "Generic Keyboard"
        InputDevice    "Configured Mouse"
        InputDevice    "stylus" "SendCoreEvents"
        InputDevice    "cursor" "SendCoreEvents"
        InputDevice    "eraser" "SendCoreEvents"
EndSection

Section "DRI"
        Mode    0666
EndSection

$cat /var/log/Xorg.0.log | grep EE
Code:

Current Operating System: Linux roscoe 2.6.15-28-386 #1 PREEMPT Thu Feb 1 15:51:56 UTC 2007 i686
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER

$cat /var/log/Xorg.0.log | grep -i glx
Code:

(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
(II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
(II) Loading extension GLX

And the PROBLEM is

$cat /var/log/Xorg.o.log | grep Not
Code:

(II) NV(0): Not using default mode "1280x960" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "640x480" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1280x1024" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "640x512" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1280x1024" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "640x512" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1792x1344" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "896x672" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1792x1344" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "896x672" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1856x1392" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "928x696" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1856x1392" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "928x696" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1920x1440" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "960x720" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1920x1440" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "960x720" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1152x864" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "576x432" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1400x1050" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "700x525" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1400x1050" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "700x525" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1400x1050" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "700x525" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1680x1050" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "840x525" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1920x1200" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "960x600" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1920x1200" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "960x600" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1920x1440" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "960x720" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "2048x1536" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "2048x1536" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "2048x1536" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) NV(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
(II) NV(0): Not using default mode "1680x1050" (width too large for virtual size)
(II) NV(0): Not using default mode "1680x1050" (width too large for virtual size)
(II) NV(0): Not using default mode "1400x1050" (width too large for virtual size)
(II) NV(0): Not using default mode "1440x900" (width too large for virtual size)

And
$cat /var/log/Xorg.0.log | grep WW
Code:

        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(WW) The directory "/usr/share/X11/fonts/cyrillic" does not exist.
(WW) (1280x960,PHILIPS 107S) mode clock 148.5MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1280x1024,PHILIPS 107S) mode clock 135MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1280x1024,PHILIPS 107S) mode clock 157.5MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1600x1200,PHILIPS 107S) mode clock 162MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1600x1200,PHILIPS 107S) mode clock 175.5MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1600x1200,PHILIPS 107S) mode clock 189MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1600x1200,PHILIPS 107S) mode clock 202.5MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1600x1200,PHILIPS 107S) mode clock 229.5MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (800x600,PHILIPS 107S) mode clock 114.75MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1792x1344,PHILIPS 107S) mode clock 204.8MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1792x1344,PHILIPS 107S) mode clock 261MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (896x672,PHILIPS 107S) mode clock 130.5MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1856x1392,PHILIPS 107S) mode clock 218.3MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1856x1392,PHILIPS 107S) mode clock 288MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (928x696,PHILIPS 107S) mode clock 144MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1920x1440,PHILIPS 107S) mode clock 234MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (960x720,PHILIPS 107S) mode clock 117MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1920x1440,PHILIPS 107S) mode clock 297MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (960x720,PHILIPS 107S) mode clock 148.5MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1152x864,PHILIPS 107S) mode clock 121.5MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1400x1050,PHILIPS 107S) mode clock 122MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1400x1050,PHILIPS 107S) mode clock 151MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1400x1050,PHILIPS 107S) mode clock 155.8MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1400x1050,PHILIPS 107S) mode clock 184MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1680x1050,PHILIPS 107S) mode clock 147.14MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1680x1050,PHILIPS 107S) mode clock 146.25MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1680x1050,PHILIPS 107S) mode clock 214.51MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1920x1200,PHILIPS 107S) mode clock 193.16MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1920x1200,PHILIPS 107S) mode clock 230MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (960x600,PHILIPS 107S) mode clock 115MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1920x1440,PHILIPS 107S) mode clock 341.35MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (960x720,PHILIPS 107S) mode clock 170.675MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (2048x1536,PHILIPS 107S) mode clock 266.95MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1024x768,PHILIPS 107S) mode clock 133.475MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (2048x1536,PHILIPS 107S) mode clock 340.48MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1024x768,PHILIPS 107S) mode clock 170.24MHz exceeds DDC maximum 110MHz
(WW) (1024x768,PHILIPS 107S) mode clock 194.02MHz exceeds DDC maximum 110MHz

Any ideas how to fix this?

Dudydoo 02-13-2007 06:11 AM

At a guess I'd say these may be wrong:

Code:

HorizSync      30-71
VertRefresh    50-160

Do you know if they are correct for the monitor?

Notwerk 02-13-2007 06:45 AM

I can't be completely sure, but these are the values that are auto-detected and i chose to write them directly to xorg.conf. Even if i leave them out, the log shows that xserver detected these values and is trying to use them.

Besides, I did try the default range values (which were much lower) to no avail.

Emerson 02-13-2007 06:58 AM

I did a brief Google on Philips 107S5 and it seems they sell CRT and LCD monitors under this name.
"HorizSync 30-71" implies it might be LCD. I'm using "HorizSync 60" with my LCD monitors.
:twocents:

Notwerk 02-13-2007 07:14 AM

Well it actually is a CRT. Thanks for the heads up.

I tried both

HorizSync 60

and

HorizSync 30-60

but no use :(

Dudydoo 02-13-2007 07:20 AM

Try these:

Code:

HorizSync      30.0-70.0
VertRefresh    50-60

And a default resolution of 1024x768.

Emerson 02-13-2007 07:21 AM

If it's a CRT then 71 is ridiculously low. Is it an old one?

Dudydoo 02-13-2007 07:25 AM

AFAIK most CRT's are around 30-70 for the HorizSync. It's the VertRefresh which is higher the better the monitor.

Edit: tell a lie, my old LG Flatron 17" CRT is 30-96 :-)

Emerson 02-13-2007 07:30 AM

Well, I think I messed up. Of course I was thinking about VertRefresh.

Posting in the morning before first cup of coffee, won't do it any more. :tisk:

discala 02-13-2007 07:40 AM

My advice just update to Edgy and let that sort it out.....

Notwerk 02-13-2007 09:52 AM

Resolved
 
Weirdest thing I ever came across...

First i want to thank all who replied with answers and suggestions. I tried changing the mentioned attributes to all suggested values but i didn't work.

As i couldn't take the downtime any longer I got it working the windoz way (Restart, Reboot, Reinstall).

For anyone with a similar problem who might come across this thread here's how i went about it:

1) uninstall nvidia driver
using "envy" this is rather straightforward

2) sudo dpkg --get-selections xserver* > reinstall.me
3) sudo apt-get remove --purge gdm ubuntu-desktop x-window-system-core xserver-*
4) sudo apt-get install gdm ubuntu-desktop x-window-system-core
5) sudo dpkg --get-selections xserver-* > reinstalled.list
6) diff reinstalled.list reinstall.me
7) sudo apt-get install [Whatever is listed in step 6]
8) sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

reboot et voila

Cheers

Notwerk 02-13-2007 11:11 AM

Update: Resolved
 
Got it :D

The problem was that some symlinks were broken during the nvidia driver install, and were not fixed by removing the driver and reconfiguring xserver-xorg or xserver-xgl

After my last post, i went in a started a fresh install of the nvidia driver and "envy" reported that X had to guess some symlinks. After that the same problem retruned.

So....

Install xserver-xorg-dev and pkg-config then run "envy" and reinstall... works like a charm now.


All times are GMT -5. The time now is 09:48 PM.