LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Linux Power User Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-11-2007, 07:48 PM   #1
nadroj
Senior Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Canada
Distribution: ubuntu
Posts: 2,539

Rep: Reputation: 60
no display after kernel compile 2.6.20.2


i have become unsatisfied with the performance of the bare.i kernel that is installed by default in slackware 11 and want to compile one for my computer, as i never have. i have a P4 2.8Ghz HT cpu. basically the only thing i want is smp support.

this is what i have done (all as root from terminal window):

- downloaded full linux source (linux-2.6.20.2.tar)
- extracted to /usr/src
- copied default slackware 11 .config (/usr/src/linux/.config) to my new source tree
- ran 'make menuconfig'
------ used 'load alternate configuration file' to load the default .config that i copied to current directory
------ went through the menus and selected afew options i wanted. namely processor type, among afew others
- ran 'make'
- ran 'make modules_install'
- ran 'cp System.map /boot/System.map-2.6.20.2'
- ran 'cp arch/i386/boot/bzImage /boot/vmlinuz-2.6.20.2'
- edited /etc/lilo.conf to include the last entry (shown later)
- ran 'lilo'
- ran 'reboot'

after i reboot and select the new lilo entry i have made, it says 'BIOS check successful', as it does with my initial lilo entry, then the screen flashes (as normally does with other linux lilo entry), then the screen stays blank. it seems to be loading still, just not displaying.

i have searched around and it seemed that people have forgot to configure vesa or framebuffer as built-in.
following is some relevant output.

lspci
Code:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P PCI to AGP Controller (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev c2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV43 [GeForce 6600/GeForce 6600 GT] (rev a2)
02:05.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c940 10/100/1000Base-T [Marvell] (rev 12)
02:0b.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB0400 Audigy2 Value
/etc/lilo.conf
Code:
# LILO configuration file
# generated by 'liloconfig'
#
# Start LILO global section
boot = /dev/hda2
message = /boot/boot_message.txt
prompt
timeout = 1200
# Override dangerous defaults that rewrite the partition table:
change-rules
  reset
# VESA framebuffer console @ 1024x768x256
vga = 773
# End LILO global section
# Windows bootable partition config begins
other = /dev/hda1
  label = Windows
  table = /dev/hda
# Windows bootable partition config ends
# Linux bootable partition config begins
image = /boot/vmlinuz-ide-2.4.33.3
  root = /dev/hda2
  label = Linux
  read-only
# Linux bootable partition config ends
# Linux26 begins
image = /boot/vmlinuz-2.6.20.2
  root = /dev/hda2
  label = Linux26
  read-only
# Linux26 ends
portions from /usr/src/linux-2.6.20.2/.config
Code:
#
# Automatically generated make config: don't edit
# Linux kernel version: 2.6.20.2
# Sun Mar 11 19:51:30 2007

# ...

#
# Character devices
#
CONFIG_VT=y
CONFIG_VT_CONSOLE=y
CONFIG_HW_CONSOLE=y

#...

#
# Graphics support
#
CONFIG_FIRMWARE_EDID=y
CONFIG_FB=y
CONFIG_FB_DDC=m
CONFIG_FB_CFB_FILLRECT=y
CONFIG_FB_CFB_COPYAREA=y
CONFIG_FB_CFB_IMAGEBLIT=y
# CONFIG_FB_MACMODES is not set
# CONFIG_FB_BACKLIGHT is not set
CONFIG_FB_MODE_HELPERS=y
CONFIG_FB_TILEBLITTING=y
# CONFIG_FB_CIRRUS is not set
CONFIG_FB_PM2=m
# CONFIG_FB_PM2_FIFO_DISCONNECT is not set
CONFIG_FB_CYBER2000=m
# CONFIG_FB_ARC is not set
# CONFIG_FB_ASILIANT is not set
# CONFIG_FB_IMSTT is not set
CONFIG_FB_VGA16=y
CONFIG_FB_VESA=y
CONFIG_FB_HGA=m

#...

#
# Console display driver support
#
CONFIG_VGA_CONSOLE=y
# CONFIG_VGACON_SOFT_SCROLLBACK is not set
CONFIG_VIDEO_SELECT=y
# CONFIG_MDA_CONSOLE is not set
CONFIG_DUMMY_CONSOLE=y
CONFIG_FRAMEBUFFER_CONSOLE=m
# CONFIG_FRAMEBUFFER_CONSOLE_ROTATION is not set
# CONFIG_FONTS is not set
CONFIG_FONT_8x8=y
CONFIG_FONT_8x16=y
i really dont know what parameters i should be looking at here. if you want me to post a specific one or the entire file, please let me know.

thanks for your time.

Last edited by nadroj; 03-11-2007 at 07:54 PM.
 
Old 03-11-2007, 08:20 PM   #2
nadroj
Senior Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Canada
Distribution: ubuntu
Posts: 2,539

Original Poster
Rep: Reputation: 60
ok sorry, i figured it out myself. after stumbling upon another post, someone recommended to pass '<liloentry> vga=normal' to the lilo prompt. i did that and i was then able to see my further errors . it turns out i didnt have the logo option enabled for the display.

after another compile im now running 2.6. i have compiled my network card, sound card, and my USB-host support so now my mouse, keyboard, soundcard, network card work without any modprobe entries i had made to /etc/rc.d/rc.local. i do remember seeing some OSS errors upon entering runlevel 3, but i think i can live with that.

thanks alot to those interested.


EDIT:: MY NEW PROBLEM

ok now that i am running 2.6:
Code:
jordan@h:~$ uname -a
Linux h 2.6.20.2 #3 SMP Sun Mar 11 21:11:10 EDT 2007 i686 pentium4 i386 GNU/Linux
you can see i have a SMP processor.

when i cat /proc/cpuinfo, it should list 2 CPUs right?
Code:
jordan@h:~$ cat /proc/cpuinfo
processor       : 0
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 15
model           : 2
model name      : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.80GHz
stepping        : 9
cpu MHz         : 2806.463
cache size      : 512 KB
physical id     : 0
siblings        : 1
core id         : 0
cpu cores       : 1
fdiv_bug        : no
hlt_bug         : no
f00f_bug        : no
coma_bug        : no
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 2
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe up cid xtpr
bogomips        : 5616.81
clflush size    : 64

jordan@h:~$
is there anything else i have to do to get the system to 'know' i have SMP CPU?

Thank you (and sorry for my mess of a thread here!)

Last edited by nadroj; 03-11-2007 at 08:36 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
upgraded kernel, won't let me compile kernel once Suspend2 patches are applied microsoft/linux Linux - Laptop and Netbook 3 10-02-2005 02:37 PM
Dialog GAUGE - How to display progress of compile? broken pipe problem? laikos Programming 3 07-03-2004 07:08 PM
Kernel Problems. Howto Compile a new kernel from 4.2 with backwards compatibility ? ShoCkwave Linux - General 2 06-19-2004 06:02 AM
console display problems after kernel compile Mugatu Linux - Software 0 02-26-2004 08:36 AM
Kernel 2.4.23 compile causes kernel panics on ATA RAID-1 (mirror) array Raptor Ramjet Slackware 3 12-18-2003 01:40 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 03:58 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration