LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-10-2006, 05:32 PM   #1
walterbyrd
Member
 
Registered: Apr 2004
Posts: 686

Rep: Reputation: 46
neither xmms or gxine will work for users


They both work fine when I'm logged in as root.

xmms gives me the error message at the command line:
Message: device: default

** WARNING **: oss_open(): Failed to open audio device (/dev/dsp): Permission denied

I also get a pop-up windows that reads:
Couldn't open audio.

Please check that your soundcard is configured properly. You have the correct pluggin selected. No other program is blocking the soundcard.

When I run gxine as a user, it wants to finish some installation thing. The gxine settup wizard starts. I hit the forward button, accept the defaults, I get a message that reads "settup complete" but the next time I try to run it, it will do the same thing.

Again, everything works perfectly when I log in as root.
 
Old 03-10-2006, 05:37 PM   #2
tomdkat
Member
 
Registered: May 2003
Location: S.F. Bay Area
Distribution: Ubuntu 9.04 AMD64
Posts: 595

Rep: Reputation: 30
I have similar problems. I forget if I changed the permissions on /ev/dsp, but I'll verify that and post here later on tonight, after I get home.

Peace...
 
Old 03-31-2006, 10:31 AM   #3
walterbyrd
Member
 
Registered: Apr 2004
Posts: 686

Original Poster
Rep: Reputation: 46
I tried that. I qxine will run, but no sound. xmms still will not work.
 
Old 03-31-2006, 09:19 PM   #4
jiml8
Senior Member
 
Registered: Sep 2003
Posts: 3,171

Rep: Reputation: 116Reputation: 116
It is certainly a file permissions problem.

Check the permissions on your sound server, and on /dev/audio, and on /dev/dsp
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
gxine only works for root, not users walterbyrd Linux - Software 1 02-06-2006 12:07 PM
for users: gxine = bind: Operation not permitted walterbyrd Linux - Software 4 10-31-2005 08:26 PM
I have configure mozilla for gxine to work but realplayer is not picking up Paxmaster Linux - Software 2 11-29-2004 09:43 PM
xmms, xine, gxine, totem, realplay and slackware 10.0... perry Slackware 1 07-24-2004 04:25 PM
XMMS runs differently with different users infamous41md Linux - Newbie 8 05-18-2003 06:05 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 11:25 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration