LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Latest LQ Deals
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-09-2009, 06:05 AM   #1
theacerguy
Member
 
Registered: Jan 2009
Location: on my pc!
Distribution: openSUSE 11.2 opensolaris 2009.06
Posts: 218
Blog Entries: 7

Rep: Reputation: 32
kdm/x will not work after update


hi all,
i just ran online update via yast on my 11.1 machine wich updated things like the kdm and my nvivdia driver but now when i start i see
Code:
starting kdm failed
and then if i do startx at the prompt i get i just get a x mouse as in the mouse is a x and it will not work... will i have to reconfigure the x server cos that is annoying as i have done it 50 times...
thanks for any help,
theacerguy
any questions just ask
 
Old 08-09-2009, 09:48 AM   #2
Drakeo
Senior Member
 
Registered: Jan 2008
Location: Urbana IL
Distribution: Slackware, Slacko,
Posts: 3,716
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 481Reputation: 481Reputation: 481Reputation: 481Reputation: 481
I spent the last 20 minutes reading why your upgrade left you with out the ability to use kdm or be able to start gui environment. the upgrade did not up grade your nvidia driver.
you need the new driver for your card. sorry I do not use yast and may be you do Know how to use it.
the grub on slack been using grub for slackware for years. It has been a part of the slackware extras for years.

it is real hard for me to even begin to know what yast does on a upgrade.
 
Old 08-09-2009, 10:22 AM   #3
knudfl
LQ 5k Club
 
Registered: Jan 2008
Location: Copenhagen DK
Distribution: PCLinuxOS2021 CentOS7.9 + 50+ other Linux OS, for test only.
Posts: 17,435

Rep: Reputation: 3623Reputation: 3623Reputation: 3623Reputation: 3623Reputation: 3623Reputation: 3623Reputation: 3623Reputation: 3623Reputation: 3623Reputation: 3623Reputation: 3623
If you get the X cursor displayed, the nvidia driver
is OK. I assume, that the nvidia.repo was enabled by
the update. ( Your post says nvidia updated.)

So it is a KDE problem. If you have the install DVD,
you can ( may be ) install the previously package
versions.

Please do the command : rpm -qa --last > new-list.txt
to get you a file with the updates.

Not all updating will work. It it also a way of getting
packages tested, and not always quite stable packages.

I would only do absolutely necessary security updates !
Suse / Novell will probably prefer, to have all their
"news" tested.
.....

Last edited by knudfl; 08-09-2009 at 10:25 AM.
 
Old 08-10-2009, 09:14 AM   #4
Drakeo
Senior Member
 
Registered: Jan 2008
Location: Urbana IL
Distribution: Slackware, Slacko,
Posts: 3,716
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 481Reputation: 481Reputation: 481Reputation: 481Reputation: 481
Quote:
If you get the X cursor displayed, the nvidia driver
is OK. I assume, that the nvidia.repo was enabled by
the update. ( Your post says nvidia updated.)
the update they did came with a new QT and new xorg. the symlinks are broken till you rebuild and install nvidia drivers. I just went through this. reinstall nvidia non free drivers or change your configure your /etc/xorg.conf to use the nvidiafb open source 2d driver.
This is definitely a QT problem with xorg and we know QT and kde go hand in hand.
try xdm instead of kdm and go from there choose your session type kde.
Good luck.
 
Old 08-11-2009, 11:53 AM   #5
theacerguy
Member
 
Registered: Jan 2009
Location: on my pc!
Distribution: openSUSE 11.2 opensolaris 2009.06
Posts: 218

Original Poster
Blog Entries: 7

Rep: Reputation: 32
well i was allready using the nvidia driver from a repo i enabled but loads of kde stuff got upgraded and my driver to v.185 and now it doesnt work but kde will not start with startx as anyone...
 
Old 08-12-2009, 08:08 AM   #6
Drakeo
Senior Member
 
Registered: Jan 2008
Location: Urbana IL
Distribution: Slackware, Slacko,
Posts: 3,716
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 481Reputation: 481Reputation: 481Reputation: 481Reputation: 481
ok it is broken. when kde upgraded it also up grades the QT. QT is what runs kde. things I would do because the qt and kde and the xorg was upgraded
Quote:
reinstall kdm, rebuild my nvidia driver to work with new xorg,
. upgrade all the kde4 stuff. if kdm is not working try startkde if that does not work then. yast hast some serious problems. if startkde does work then reinstall kdm. Here is the real kicker SUSE is set as default to run level 5 a graphical login and if you are not using default login and YOU changed it let me know.
run level 5 is the graphical login where it starts the xorg. if you find your self with a
command line login (run level 3) your xorg is not set up correctly with your display driver. or kdm has failed. (KDE Display Manager) and this would also keep you from using Startx. you want to try xdm this is the fall back main program (Xorg Display Manager)

last but not least if KDE is Up graded QT has to be upgraded. but I am sure yast would have done that.
if you went from kde3 to kde4 that is a whole new thing.
Quote:
well i was allready using the nvidia driver from a repo
then reinstall it because like I said before the up grades you did was kde,qt,and the xorg. there are broken sylinks. How do you fix. by reinstalling the nvidia driver. During the install it will run the scripts to work with your system. or you rebuild like this opensuse says to do so boot up your machine. login as root you must be root to run (kdm)from run level 3. if that fails. type killall kdm. then type this.
Quote:
sax2 -r
good luck
 
Old 08-14-2009, 04:10 AM   #7
theacerguy
Member
 
Registered: Jan 2009
Location: on my pc!
Distribution: openSUSE 11.2 opensolaris 2009.06
Posts: 218

Original Poster
Blog Entries: 7

Rep: Reputation: 32
ok my runlevel is 5 by default i dont have the dvd just the cd and i mainly use kde3 but have 4 but yast did say it is updating the nvidia driver oh and how do i reinstall kdm?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't get KDM to work Keithj Ubuntu 5 09-13-2006 01:58 PM
Can't get KDM to work. pdeman2 SUSE / openSUSE 2 01-21-2006 10:47 AM
Can't get kdm to work with hostname:0.0 srwatters Linux - Software 5 10-12-2004 05:57 PM
kdm cannot login to KDE, but gdm and xdm work fine?? ming0 Slackware 2 09-01-2004 02:08 AM
KDM root password won't work linda Slackware 6 08-12-2004 04:58 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 06:56 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration