LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-29-2005, 05:40 PM   #1
hardknox
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2004
Distribution: Debian
Posts: 23

Rep: Reputation: 15
ICQ authentication failure with GAIM (fixed)


So I've searched the forums for this issue, but the only problems I can find concern missing protocols and whatnot. My problem is a little different. I have the MSN/ICQ protocol available, but I can't seem to authenticate to ICQ. I log into MSN just fine. So I know the protocol is working correctly, but when I try to log into ICQ I just get "Authentication failed". I know I'm using the correct password because I can type it in on trillian and connect fine.

I checked the FAQ on gaim's website, but the only question it has concerning ICQ is in regards to the server you should authenticate to, login.oscar.aol.com. I verified that that is correct in my ICQ settings. Any other ideas?

Thanks!

Last edited by hardknox; 04-01-2005 at 11:57 PM.
 
Old 03-29-2005, 07:42 PM   #2
{BBI}Nexus{BBI}
Senior Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Nottingham, UK
Distribution: Mageia 6, KDE Neon
Posts: 4,313

Rep: Reputation: 212Reputation: 212Reputation: 212
I don't use ICQ but I do use AIM which uses the same Authentication Server and Port as ICQ, I had a similar problem and found that it was my screen name that was the problem, once I corrected that I could log on with no problems.
 
Old 03-29-2005, 08:35 PM   #3
hardknox
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2004
Distribution: Debian
Posts: 23

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I'm able to log into AIM/MSN/YIM. The only one that gives me a problem is ICQ, and ICQ doesn't use screen names. It uses a number, which i have verified I'm using the correct one already =(

Any other ideas, anyone?
 
Old 03-30-2005, 03:42 AM   #4
{BBI}Nexus{BBI}
Senior Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Nottingham, UK
Distribution: Mageia 6, KDE Neon
Posts: 4,313

Rep: Reputation: 212Reputation: 212Reputation: 212
What version of Gaim are you using? v1.2.0 has bugfixes that relate to either Yahoo or ICQ I can't remember which.
 
Old 03-30-2005, 03:52 AM   #5
{BBI}Nexus{BBI}
Senior Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Nottingham, UK
Distribution: Mageia 6, KDE Neon
Posts: 4,313

Rep: Reputation: 212Reputation: 212Reputation: 212
It looks like this is not a Linux or Gaim specific problem see here: http://www.icq.com/help/pages/catego...opic_id=645751

Last edited by {BBI}Nexus{BBI}; 03-30-2005 at 03:53 AM.
 
Old 03-30-2005, 03:15 PM   #6
hardknox
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2004
Distribution: Debian
Posts: 23

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I'm using GAIM 1.2.0. I know there was an issue with trillian logging into ICQ, but I was able to solve that with the trillian update. I'm on the newest version of GAIM, and I have other people in my office that authenticate to ICQ without any problems at all.
 
Old 03-30-2005, 05:05 PM   #7
{BBI}Nexus{BBI}
Senior Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Nottingham, UK
Distribution: Mageia 6, KDE Neon
Posts: 4,313

Rep: Reputation: 212Reputation: 212Reputation: 212
Have you tried logging onto ICQ using Kopete? This would at the very least go some way to establishing whether the problem is in fact a Gaim issue.
 
Old 03-30-2005, 06:53 PM   #8
hardknox
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2004
Distribution: Debian
Posts: 23

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I downgraded Gaim to 1.1.4 and connected to ICQ just fine. I read some of the threads about password issues, but they don't apply because I have a 6 character password with no special characters.
 
Old 04-01-2005, 11:53 PM   #9
hardknox
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2004
Distribution: Debian
Posts: 23

Original Poster
Rep: Reputation: 15
This fix was posted on sourceforge today. It fixed my problem. I'm sure there are other people out there that are having issues, so here's the solution!

Quote:
Date: 2005-04-01 03:10
Sender: ozzl
Logged In: YES
user_id=122111

Hello.I had the same problem, but after I changed some lines
in the source, it all worked again.

I diffed the oscar directory in 1.1.4 and 1.2.0 to check if
i found some differences.

I found out that changing two lines in auth.c made my day:
if (isdigit(sn[0])) in version 1.1.4 is in version 1.2.0
changed to if (0 && isdigit(sn[0])), which will always be
false.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
missing msn/icq protocol after upgrading to gaim 1.1.2 Gustaf Slackware 1 02-03-2005 10:32 PM
GTK ICQ client (not GAIM)! e_val Linux - Software 2 07-26-2004 07:33 AM
authentication failure mendiratta Linux - Security 1 07-03-2004 03:20 AM
GAIM & ICQ Protocol Probs TheRealDeal Linux - Software 1 01-08-2004 01:42 AM
gaim and ICQ contact list? eXor Linux - Software 1 09-21-2003 04:56 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 10:05 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration