LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 12-01-2016, 08:58 AM   #1
Johnny_Metal
Member
 
Registered: Feb 2016
Posts: 68

Rep: Reputation: 1
GNOME terminal fails to start on GNOME 3.22 after locale update


Hello everyone,

Recently installed Antergos with the GNOME desktop environment. I chose the wrong locale during installation and so i had to reconfigure it manually. Now that I have everything as I want it, the following error shows up when I try start gnome-terminal:

Quote:
Error constructing proxy for org.gnome.Terminal:/org/gnome/Terminal/Factory0: Error calling StartServiceByName for org.gnome.Terminal: Timeout was reached
I checked these threads

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=180103
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1403166

but to no no avail.

These are the outputs of locale and localectl, respectively:

Code:
LANG=en_GB.UTF-8
LC_CTYPE="en_GB.UTF-8"
LC_NUMERIC="en_GB.UTF-8"
LC_TIME="en_GB.UTF-8"
LC_COLLATE="en_GB.UTF-8"
LC_MONETARY="en_GB.UTF-8"
LC_MESSAGES="en_GB.UTF-8"
LC_PAPER="en_GB.UTF-8"
LC_NAME="en_GB.UTF-8"
LC_ADDRESS="en_GB.UTF-8"
LC_TELEPHONE="en_GB.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="en_GB.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="en_GB.UTF-8"
LC_ALL=
Code:
 System Locale: LANG=en_GB.UTF-8
                  LC_NUMERIC=pt_PT.UTF-8
                  LC_TIME=pt_PT.UTF-8
       VC Keymap: pt-latin1
      X11 Layout: pt,us
     X11 Variant: ,
Any ideas?
 
Old 12-03-2016, 06:20 AM   #2
ondoho
LQ Addict
 
Registered: Dec 2013
Posts: 17,256
Blog Entries: 10

Rep: Reputation: 5160Reputation: 5160Reputation: 5160Reputation: 5160Reputation: 5160Reputation: 5160Reputation: 5160Reputation: 5160Reputation: 5160Reputation: 5160Reputation: 5160
i assume you want to get read of the portuguese stuff?

running localectl, i get less output:
Code:
localectl
   System Locale: LANG=en_IE.UTF-8
                  LC_COLLATE=C
       VC Keymap: fi
      X11 Layout: n/a
so i assume that all the extra lines you have are to be purged.

the threads you linked seem to suggest some good things; what have you tried and what are the results? show us. real & complete output.

also please read "man localectl"

and the archwiki. i'm sure there have an entry for locale.
 
Old 12-03-2016, 04:33 PM   #3
Johnny_Metal
Member
 
Registered: Feb 2016
Posts: 68

Original Poster
Rep: Reputation: 1
I do not wish to get rid of the portuguese stuff. I just gave the outputs of the commands since I supposed they would be useful for this thread.

My objective is to get the GNOME terminal to work; the locale settings are OK.
 
Old 12-16-2016, 03:57 AM   #4
TheEzekielProject
Member
 
Registered: Dec 2016
Distribution: arch
Posts: 664

Rep: Reputation: 190Reputation: 190
I'm not sure if gnome-terminal has the same debug option as terminator but what you might try is open up another terminal e.g. xterm and then it that terminal try
Code:
gnome-terminal -d
and see if you get any better information about what's going on
 
Old 12-16-2016, 06:05 AM   #5
Johnny_Metal
Member
 
Registered: Feb 2016
Posts: 68

Original Poster
Rep: Reputation: 1
I have followed the indications on this page:

https://wiki.gnome.org/Apps/Terminal/Debugging

in order to try to debug the terminal. First, from terminator, I was able to start gnome-terminal by executing the command
Code:
dbus-launch gnome-terminal
From there, I ran the commands
Code:
gdb --args /usr/libexec/gnome-terminal-server --app-id my.foo.Terminal
and
Code:
(gdb) run
after which I got the following output:

Code:
Starting program: /usr/lib/gnome-terminal/gnome-terminal-server --app-id my.foo.Terminal
[Thread debugging using libthread_db enabled]
Using host libthread_db library "/usr/lib/libthread_db.so.1".
[New Thread 0x7fffea584700 (LWP 3170)]
[New Thread 0x7fffe9d83700 (LWP 3171)]
[New Thread 0x7fffe3fff700 (LWP 3172)]

(gnome-terminal-server:3166): Gtk-WARNING **: Failed to get the GNOME session proxy: The name org.gnome.SessionManager is not owned

(gnome-terminal-server:3166): Gtk-WARNING **: Failed to get the Xfce session proxy: The name org.xfce.SessionManager is not owned

(gnome-terminal-server:3166): Gtk-WARNING **: Failed to get an inhibit portal proxy: The name org.freedesktop.portal.Desktop is not owned
[New Thread 0x7fffe37fe700 (LWP 3173)]
[Thread 0x7fffe37fe700 (LWP 3173) exited]
[Thread 0x7fffe3fff700 (LWP 3172) exited]
[Thread 0x7fffe9d83700 (LWP 3171) exited]
[Thread 0x7ffff7f1b640 (LWP 3166) exited]
[Inferior 1 (process 3166) exited normally]
On the link that I posted it is written: "Now you have 10 seconds to use the client to create a terminal inside this new server", but I do not understand how I can do that.
 
Old 12-16-2016, 01:57 PM   #6
TheEzekielProject
Member
 
Registered: Dec 2016
Distribution: arch
Posts: 664

Rep: Reputation: 190Reputation: 190
That's strange. Did you happen to try a simple
Code:
sudo dpkg-reconfigure gnome-terminal
I'd try that before chasing down other solutions
 
Old 03-18-2017, 01:40 PM   #7
Johnny_Metal
Member
 
Registered: Feb 2016
Posts: 68

Original Poster
Rep: Reputation: 1
Sorry for the late reply. It now happens that this is an issue I can no longer test, so I will mark this thread as solver. Thanks for the help.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] libICE.so.6: could not read symbols gnome-terminal-2.32.1 merge fails ramaswamyps Gentoo 9 01-01-2014 11:07 AM
Gnome fails to start satimis Fedora 2 06-14-2005 06:59 AM
gnome-terminal fails to give bash prompt wfhoney Red Hat 8 04-21-2004 03:38 PM
Gnome terminal does not start...? perry Linux - Newbie 0 11-21-2003 05:41 PM
Netscape fails to start under Gnome gescom Slackware 2 08-25-2003 08:13 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 03:41 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration