LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Latest LQ Deals
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-26-2006, 05:58 AM   #1
m_w_green
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2006
Posts: 10

Rep: Reputation: 0
Question FC 5 - Error while initializing the sound driver:


Every so often I start FC 5 and the sound is fine but
sometimes, like now there is no sound. I get the error :

Error while initializing the sound driver:

which is weird...why does it only work sometimes.
when i run alsamixer

alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device

here is what I got when I run lsmode
[root@xxxxxx ~]# lsmod
Module Size Used by
radeon 96097 1
drm 63701 2 radeon
autofs4 19013 1
i2c_dev 8773 0
i2c_core 20673 1 i2c_dev
hidp 15937 2
rfcomm 34517 0
l2cap 23617 10 hidp,rfcomm
bluetooth 44069 5 hidp,rfcomm,l2cap
sunrpc 136573 1
ip_conntrack_netbios_ns 3009 0
ipt_REJECT 5441 1
xt_state 2241 1
ip_conntrack 49261 2 ip_conntrack_netbios_ns,xt_state
nfnetlink 6489 1 ip_conntrack
xt_tcpudp 3265 3
iptable_filter 3137 1
ip_tables 11657 1 iptable_filter
x_tables 12613 4 ipt_REJECT,xt_state,xt_tcpudp,ip_tables
video 14917 0
button 6609 0
battery 9285 1
ac 4933 0
ipv6 225569 12
lp 12297 0
parport_pc 25445 1
parport 34313 2 lp,parport_pc
nvram 8393 0
ohci1394 31749 0
ohci_hcd 19805 0
ieee1394 288665 1 ohci1394
ehci_hcd 29005 0
joydev 9473 0
8139cp 21185 0
8139too 25409 0
mii 5313 2 8139cp,8139too
snd_atiixp_modem 15433 2
snd_atiixp 19157 0
snd_ac97_codec 83937 2 snd_atiixp_modem,snd_atiixp
snd_ac97_bus 2497 1 snd_ac97_codec
snd_seq_dummy 3781 0
snd_seq_oss 28993 0
snd_seq_midi_event 7105 1 snd_seq_oss
snd_seq 47153 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device 8909 3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_pcm_oss 45009 0
snd_mixer_oss 16449 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 76869 4 snd_atiixp_modem,snd_atiixp,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_timer 22597 2 snd_seq,snd_pcm
snd 50501 14 snd_atiixp_modem,snd_atiixp,snd_ac97_codec,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_ oss,snd_pcm,snd_timer
soundcore 9377 1 snd
snd_page_alloc 10441 3 snd_atiixp_modem,snd_atiixp,snd_pcm
dm_snapshot 15981 0
dm_zero 2113 0
dm_mirror 19729 0
dm_mod 50009 6 dm_snapshot,dm_zero,dm_mirror
ext3 116169 2
jbd 52693 1 ext3
 
Old 03-27-2006, 12:14 AM   #2
nadroj
Senior Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Canada
Distribution: ubuntu
Posts: 2,539

Rep: Reputation: 60
what sound card do you have? is the proper driver for it loaded?
 
Old 03-28-2006, 01:43 AM   #3
m_w_green
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2006
Posts: 10

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Yes the soundcard is detected but that's it. Sometimes when I log on, the sound works and sometimes I get the Error while initializing the sound driver message. This has only been a problem since I upgraded from FC4 to FC5.
 
Old 03-28-2006, 09:46 AM   #4
nadroj
Senior Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Canada
Distribution: ubuntu
Posts: 2,539

Rep: Reputation: 60
again, what sound card do you have.. just because its being detected doesnt mean its working properly
 
Old 03-28-2006, 11:56 AM   #5
m_w_green
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2006
Posts: 10

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Oops sorry, here it is:

Vendor: ATI
Model: Technologies Inc IXP150 AC'97 Audio Controller
 
Old 03-28-2006, 01:25 PM   #6
nadroj
Senior Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Canada
Distribution: ubuntu
Posts: 2,539

Rep: Reputation: 60
can you 'modprobe snd-atiixp' at the console as root, then run 'alsamixer' as root to unmute and turn up the volumes?
 
Old 03-28-2006, 03:30 PM   #7
m_w_green
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2006
Posts: 10

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Alsamixer does not work...



[root@me ~]# modprobe snd-atiixp
[root@me ~]# alsamixer

alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device
[root@me ~]#

Last edited by m_w_green; 03-28-2006 at 03:45 PM.
 
Old 03-29-2006, 12:00 AM   #8
nadroj
Senior Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Canada
Distribution: ubuntu
Posts: 2,539

Rep: Reputation: 60
which probably means you dont have the proper driver loaded for the card..

go to ALSA's official site and select soundcards.. select your card from the list and note what driver to use for that card and try to 'modprobe' it, or tell us what it is
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Error while initializing the sound driver. duffmckagan Slackware 11 01-11-2006 08:31 AM
Error while initializing the sound driver mohapi Linux - General 3 04-22-2005 01:06 PM
Error while initializing the sound driver e11 Linux - Newbie 13 10-22-2004 05:18 PM
Error while initializing sound driver Mutley101 Linux - Hardware 13 09-28-2003 07:34 AM
Error while initializing the sound driver brewhaha Linux - Hardware 2 06-28-2002 10:58 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 12:42 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration