LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 09-18-2003, 06:00 PM   #1
ifunniest
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2003
Distribution: Slackware
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
Can't run startx as user.


I installed Slackware about 2 days ago and had been able to use startx under my user login fine. But now I can not. I really don't know what I did. I just installed stuff from kdelook.org. I can still use startx when I run as root.

Here is my log file:

XFree86 Version 4.3.0
Release Date: 27 February 2003
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.6
Build Operating System: Linux 2.4.20 i686 [ELF]
Build Date: 01 March 2003
Before reporting problems, check
ww.XFree86.Org/
to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/XFree86.0.log", Time: Thu Sep 18 16:38:45 2003
(==) Using config file: "/etc/X11/XF86Config"
(==) ServerLayout "Simple Layout"
(**) |-->Screen "Screen 1" (0)
(**) | |-->Monitor "My Monitor"
(**) | |-->Device "VESA Framebuffer"
(**) |-->Input Device "Mouse1"
(**) |-->Input Device "Keyboard1"
(==) Keyboard: CustomKeycode disabled
(**) FontPath set to "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/local/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic/"
(**) RgbPath set to "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
(==) ModulePath set to "/usr/X11R6/lib/modules"
(WW) xf86ReadBIOS: Failed to open /dev/mem (Operation not permitted)

Fatal server error:
xf86OpenConsole: Server must be suid root


When reporting a problem related to a server crash, please send
the full server output, not just the last messages.
This can be found in the log file "/var/log/XFree86.0.log".
Please report problems to xfree86@xfree86.org.
 
Old 09-18-2003, 08:26 PM   #2
adz
Senior Member
 
Registered: Jun 2003
Location: Sydney
Distribution: Debian, FreeBSD
Posts: 1,713

Rep: Reputation: 53
Have a look at /dev/mem and check the permissions on it. See if there is a group that owns it. If so, make yourself part of that group. If not then you may consider changing the ownership/permissions of it. Not the greatest for security but I can't think of anything else.
 
Old 09-18-2003, 08:34 PM   #3
gbell72
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Toronto, Canada
Distribution: FreeBSD
Posts: 78

Rep: Reputation: 15
try chmod +s 'which Xfree86'
 
Old 09-19-2003, 12:36 AM   #4
ifunniest
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2003
Distribution: Slackware
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally posted by adz
Have a look at /dev/mem and check the permissions on it. See if there is a group that owns it. If so, make yourself part of that group. If not then you may consider changing the ownership/permissions of it. Not the greatest for security but I can't think of anything else.
Did not work. And gbell71, what do you mean by 'which XFree86'?
 
Old 09-19-2003, 12:39 AM   #5
ifunniest
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2003
Distribution: Slackware
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Nevermind....I fixed it. Don't know how but I did.

Now does anyone know how to turn off xdm?
 
Old 09-19-2003, 01:14 AM   #6
adz
Senior Member
 
Registered: Jun 2003
Location: Sydney
Distribution: Debian, FreeBSD
Posts: 1,713

Rep: Reputation: 53
You'll have to change the default runlevel in /etc/inittab. This depends on your distro a bit but it should be something like 5. Change it to 3. If that doesn't work, change it to a few other numbers to see if that works.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
startx doesn't startx for user vdemuth Mandriva 10 11-08-2004 08:41 PM
can't run startx avram Debian 5 10-20-2003 04:49 PM
Auto run STARTX Neb Linux - Newbie 3 08-12-2003 04:14 PM
Startx cannot run twice esael Slackware 2 10-11-2002 10:06 AM
cannot run startx juno Linux - General 8 10-03-2002 02:57 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 10:47 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration