LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 12-03-2005, 01:05 PM   #1
dr_zayus69
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: western massachusetts
Distribution: fedora core 3, Suse 10
Posts: 877

Rep: Reputation: 35
can't kill X from the terminal


hi. im trying to install the nVidia driver for my card and to do so i need to be at the console with X not running. So i did ctrl+alt+f1, logged in as root, did ps -e | grep X, found the pid and tried kill pid#. The prompt goes away for a quick section and then im brought to the graphical login which i assume is under the default graphical key (ctrl+alt+f7 - correct?) cuz i have to do ctrl+alt+f1 to get back to the console. I've also tried killall -HUP X. Didn't know if there was any difference using killall but i get the same results. Is there a way to safely force it to shutdown?
 
Old 12-03-2005, 01:10 PM   #2
XavierP
Moderator
 
Registered: Nov 2002
Location: Kent, England
Distribution: Debian Testing
Posts: 19,192
Blog Entries: 4

Rep: Reputation: 475Reputation: 475Reputation: 475Reputation: 475Reputation: 475
Try telinit followed by the number shown in inittab for non-gui mode. For example, on my system it would be: telinit 3
 
Old 12-03-2005, 01:13 PM   #3
dr_zayus69
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: western massachusetts
Distribution: fedora core 3, Suse 10
Posts: 877

Original Poster
Rep: Reputation: 35
oh yeah. i had completely forgot about that. thanks. i'll give that a try.
 
Old 12-03-2005, 08:02 PM   #4
dr_zayus69
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: western massachusetts
Distribution: fedora core 3, Suse 10
Posts: 877

Original Poster
Rep: Reputation: 35
i tried changing to runlevel three but i start getting messages that say processes are starting and then it says wine is starting and seems to halt. So i tried changing wine in /etc/rc3.d from S98wine to K98wine. Then when i tried i get it saying it is sending the TERM signal to all the processes and then it seems to hang. Also when first changing to runlevel three now the screen will be black and i have to hit a key for any output to be visible. Does anyone know what's going on? thanks for any help in advance.
 
Old 12-03-2005, 10:02 PM   #5
king_scott_2
Member
 
Registered: Feb 2004
Posts: 45

Rep: Reputation: 15
Have you tried rcxdm stop (for Suse)

also, I think others might do something like service xdm stop or something
 
Old 12-04-2005, 05:48 AM   #6
dr_zayus69
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: western massachusetts
Distribution: fedora core 3, Suse 10
Posts: 877

Original Poster
Rep: Reputation: 35
Quote:
Originally Posted by king_scott_2
Have you tried rcxdm stop (for Suse)

also, I think others might do something like service xdm stop or something
im on Fedora and didn't find rcxdm on my system. i have xdm on my system but /sbin/service xdm stop gets me an unrecognized service error. I read a little of the xdm man page but that did not really help me understand what it is meant for except that xdm stands for x display manager and it seems you can use that when the x server is on another box. i dunno.
 
Old 12-04-2005, 06:20 AM   #7
dr_zayus69
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: western massachusetts
Distribution: fedora core 3, Suse 10
Posts: 877

Original Poster
Rep: Reputation: 35
ok i fixed it but i had to do it in a runabout way. I changed teh default runlevel to 3, rebooted, reinstalled the driver, startx only showed the nvidia logo screen then jumped back to the commandline so i had to change the default runlevel back to 5 and reboot.
 
Old 06-12-2009, 03:28 PM   #8
NYCmitch25
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2004
Posts: 8

Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally Posted by dr_zayus69 View Post
ok i fixed it but i had to do it in a runabout way. I changed teh default runlevel to 3, rebooted, reinstalled the driver, startx only showed the nvidia logo screen then jumped back to the commandline so i had to change the default runlevel back to 5 and reboot.


Ignoring everything everyone did here this is wut I do :

su -
init 3 (kills the desktop)

Then to kill processes :
look at /tmp/.X1-lock /tmp/.X2-lock etc. kill the PIDS in those files

If that doesn't work change defuault runlevel to 3 and reboot
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What if 'kill -9' fails to kill a task? chii-chan Linux - Newbie 15 03-27-2013 04:47 PM
how to use kill to kill a batch of processes with same name? dr_zayus69 Linux - Software 2 09-03-2005 07:35 PM
Kill command could not kill Kanaflloric Linux - General 11 08-22-2005 08:18 AM
cannot kill process (kill -9 does not work) mazer13a Linux - General 1 05-27-2005 03:32 PM
How to kill X through the terminal? darkarcon2015 Linux - Software 1 03-09-2005 03:17 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 11:03 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration