LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 02-28-2002, 01:44 PM   #1
eliguy
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2002
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Angry black screen after root logon?


i installed linux for thew first time last nite and every thing went smooth untill i got to the root login, before i could type in the pass i got a black screen that i had to reboot to get out of, i tried several other times to log in with the same results i then reinstalled and made sure my monitor was correct in the settings of the linux installer figuring it is a video problem?
has anyone else had this problem and what is trhe work around for it i am using the elx distro on a 3oo mghz intell with a sis 630 chipset for video.
all replys will be very appreciated (exspecially if there writen in all ive ever worked in is windows form) because this is my first voyage into linux.
 
Old 02-28-2002, 02:07 PM   #2
trickykid
LQ Guru
 
Registered: Jan 2001
Posts: 24,149

Rep: Reputation: 235Reputation: 235Reputation: 235
sounds to me its trying to boot into graphical mode and its not configured properly. at boot: prompt type init 3 or Linux 3 and it should boot you into multi user mode with networking... this should prompt you for a login and shouldn't try to boot into X directly. upon that, you want to edit your inittab file in your /etc direcotry to boot into runlevel 3 instead of 5...
also from there try to get X working...

let us know !

-trickykid
 
Old 02-28-2002, 06:34 PM   #3
jaypeasy
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2002
Location: Oxford
Distribution: redhat 9.0
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
Hi,

I have the same chipset and have had endless problems with getting X to work as well. The main problem in that the SiS630 chipset is not well supported by XFree86. What you need to do is to enable the fbdev X server. How you do this depends on which distribution you have installed. By using fbdev I managed to get X up and running in high res (1024 x 768 in 16bpp).
 
Old 03-01-2002, 01:12 PM   #4
eliguy
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2002
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Lightbulb i fixed it

ok i was installing the elx distro and it all sounded too good to be true, i was having problems hanging at login and going to a black screen i installed asplinux and every thing went smooth, not to knock elx i have heard other people install it without a snag
 
Old 03-01-2002, 09:41 PM   #5
LinuxGod
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2001
Location: Cave Mountain
Distribution: Redhat Only
Posts: 29

Rep: Reputation: 15
Try logging in at the lilo prompt with by typing >> linux single

Then vi /etc/inittab and make sure the number set for init is 3 not 5 the nsave it and reboot.

Thanks
 
Old 04-15-2002, 02:49 PM   #6
Calum
Member
 
Registered: Mar 2002
Location: London
Distribution: Red Hat 9
Posts: 302

Rep: Reputation: 30
Angry SiS630

i am very grumpy with my sis630 video card.
I already gave up on the sis630 modem, as i have the 2.2 kernel, waiting for the 2.4 so i can actually get a driver for it.
Anyway, i went to this site and this one which looks really good, but i am too thick to understand what is going on!
i got my card working before, and saved the files for 3 or 4 possible sis630 video solutions on a cd. now i am reinstalling, and i tried them all, and can't remember how i got any of them to work.
I can't figure out these pages i just said either, so does anybody know the answer?
useful liks are no good at this stage of the game i am afraid, unless they're really useful, what i'm really after is if somebody has got their Xserver to work using a sis630 video card PLEASE tell me how!!!
thanks a lot.......
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I messed with the screen resolution and now Redhat will boot into a black screen! Mr. Hill Linux - Newbie 29 05-04-2009 11:52 AM
Can't add root to logon screen Deke1955 Mandriva 2 09-21-2005 06:52 PM
Installed wrong video drivers - now black screen on logon :( gonzouk Linux - Newbie 10 07-27-2005 09:20 AM
black screen of death every tine i log out as root! anton_w Linux - Newbie 9 04-27-2005 02:25 PM
Startx results in a black screen with VGA and screen errors kwosource Linux - Newbie 4 03-11-2005 02:58 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 07:38 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration